ازمان خوار و بار ملل متحده، فائو نیز اعلام کرد، این محاصره به عنوان عامل افزایش قیمت مواد غذایی دیده میشود؛ قیمت مواد غذایی در جهان در ماه مارس به علت درگیریهای روسیه و اوکراین به رکورد بالایی رسید.
بر اساس اعلام شورای جهانی غلات، اوکراین، چهارمین صادرکننده بزرگ ذرت در فصل برداشت سال ۲۱-۲۰۲۰ و ششمین صادرکننده گندم در جهان بوده است.
جوزف اشمیدوبر، معاون بخش بازار و تجارت فائو در نشست خبری در ژنو گفت: «این وضعیت، شرایط تقریبا عجیبی است که در اوکراین شاهد آن هستیم، به طوری که نزدیک به ۲۵ میلیون تن غله می تواند صادر شود اما صرفا به علت نبود زیرساخت و محاصره بنادر، نمی تواند از این کشور خارج شود.»
وی افزود، پر بودن سیلوها، ممکن است در برداشت بعدی در جولای و آگوست به کمبود محل ذخیره سازی منجر شود.
اشمیدوبر توضیح داد: «با وجود جنگ، شرایط برداشت چندان وخیم به نظر نمی رسد؛ این می تواند به معنای نبود فضای ذخیره سازی کافی در اوکراین باشد به ویژه اینکه هیچ راهی برای صادرات گندم از اوکراین وجود ندارد.»
وی بدون ارائه جزئیات گفت، نگرانی دیگری گزارش شده و آن این است که برخی از مخازن در جریان جنگ ویران شده اند.
از زمان درگیری روسیه و اوکراین، کیاف مجبور شده است تا غلات خود را با قطار از مرزهای غربی یا از طریق بنادر رود دانوب به جای دریا صادر کند.
رئیس سازمان تجارت جهانی اوایل این هفته به رویترز گفت که وی در مورد افزایش قیمت مواد غذایی «واقعا نگران » است و با سایر شرکای خود به دنبال راه حلی است.
«اگر ما بتوانیم غلات را از اوکراین خالی کنیم، واقعا به دنیا کمک خواهد کرد... خطر جدی افزایش قیمت مواد غذایی که می تواند به فقر غذایی بیشتر شود، وجود دارد.»
پس از درگیری نظامی روسیه و اوکراین، قیمت مواد غذایی به ویژه غلات در این کشور افزایش یافت زیرا هم روسیه و اوکریان از صادرکنندگان بزرگ این محصولات در جهان هستند.
بر اساس آمارها، تنها در نزدیک به دو ماه درگیری نظامی روسیه و اوکراین قیمت گندم حدود ۵۰ درصد رشد داشته است. در حال حاضر کارشناسان نسبت به تامین امنیت غذایی جهان در آینده هشدار می دهند. بسیاری از کشورها ذخیره سازی خود را بیشتر کرده اند به طوری که چین حدود نیمی از صادرات محصول گندم را در انبارهای خود ذخیره کرده است.
آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد چند هفته پیش از وابستگی ۳۶ کشور که برخی از آنها فقیرترین و آسیب پذیرترین کشورهای جهان هستند، خبر داده و گفته بود، این کشورها برای بیش از نیمی گندم وارداتی خود بر روی روسیه و اوکراین حساب میکنند.
درحال حاضر بسیاری از کشورها از تورم ناشی از افزایش قیمت مواد غذایی و انرژی رنج میبرند. در جدیدترین گزارش، نرخ تورم ترکیه به ۷۰ درصد رسیده است.
نظر شما