به گزارش سلام نو، شهرستان پلدشت در شمال آذربایجان غربی در نقطه اتصال مناطق آزاد تجاری و صنعتی ماکو و ارس قرار گرفته است و به همین دلیل از اهمیت ویژه گردشگری و تجاری برخوردار است. حمام تاریخی روستای پورناک از جاذبههای گردشگری پلدشت است. این حمام تاریخی در داخل محدوده روستا واقع شده و با حدود دویست سال قدمت مربوط به دوره قاجاریه می باشد. این اثر در تاریخ ۷ مهر ۱۳۸۱ با شمارهٔ ثبت ۶۲۲۴ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
حمام پورناک مربوط به دوره قاجار است و در شهرستان پلدشت استان آذربایجان غربی واقع شده است. روستای پورناک براساس داده های تاریخی در دوران پیشین به عنوان مرکز ارتباطی منطقه دارای ارزش تجاری و بازرگانی و فرهنگی بوده که حمام و مسجد جامع روستا گواه این امر است. این حمام به واسطه ارزش معماری در اوایل دهه ۸۰ مورد شناسایی میراث فرهنگی قرار گرفته و پس از آواربرداری و مرمت بخش های باقیمانده در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید. سنگ های آتشفشانی آذرین متخلخل عمده مصالح ساختمانی این اثر می باشد که باملات آهک کار شده و گنبد های سه گانه مخروطی با نورگیرهایی روشنایی حمام را تامین می کرده است. تون حمام در ضلع جنوب شرقی بنا و آب انبار نیز در ضلع شمالی بنا ساخته شده است. از سال ۱۳۹۵ مرمت مجدد اثر شروع و در این مرحله آواربرداری و خواناسازی بخش غربی حمام یعنی هشتی ورودی و سربینه انجام شد و مرمت سربینه اصلی و تاق و گنبد های هشتی در سال ۱۳۹۷ به پایان رسید.
حمام پورناک به جهت اهمیت تاریخی و فرهنگی، علاقه مندی اهالی به استفاده از آن در ایام نوروز و تابستان مورد توجه خاص میراث فرهنگی قرار گرفته و تاکنون چند جشنواره نوروزگاه در این حمام قاجاری برگزار شده است. این مراسم با شور و حال خاصی در محیطی سنتی و روستایی و مشارکت اهالی برگزار شده که در کنار آن جشنواره غذاهای سنتی روستا، بازی های بومی و محلی، موسیقی سنتی، مسابقات قدیمی قییش قاپدی، آشیرما و موسیقی سنتی آذربایجان غربی اجرا شده است.
پورناک از روستاهای قدیمی شهرستان پلدشت بوده و به روستاهای اطراف خود مرکزیت دارد و در دهه های گذشته محل سربازگیری محسوب می شده است. ایل پورناک، پورناکیان به زبان ترکی و محلی پوُرنه یا پورنک اِئلی از قبایل اصلی اتحادیه آق قویونلو ها بوده که نخستین بار ضمن وقایع ۸۴۰ از آنها یاد شده است. سران این قبیله از سرداران مشهور اوزون حسن به شمار می رفته اند. وی پدر بزرگ شاه اسماعیل صفوی از طرف مادری بود. در دوره صفوی نیز پورناک یکی از قبایل تشکیل دهنده قزلباش ها بوده اند که از شاه اسماعیل صفوی در رسیدن به قدرت حمایت کردند. روستای پورناک ارتباط تنگاتنگی با مسیحیت داشته و این مسئله سبب بروز مشکلاتی در تاریخ این روستا شده است. در این خصوص بهترین نمونه تاریخی دسپینا خاتون مسیحی همسر و سوگلی حرمسرای اوزون حسن می باشد.
موقعیت مکانی
حمام تاریخی پورناک در پانزده کیلومتری پلدشت، بخش مرکزی، روستای پورناک واقع شده است. این روستا در مسیر پلدشت به مرگنلر در اطراف رودخانه دایمی زنگمار قرار دارد.
جاذبههای گردشگری منطقه
پلدشت به دلیل همسایگی با جمهوری خودمختار نخجوان، سواحل زیبای ارس، گمرک و پایانه صنم بولاغی، داشتن آثاری زیبا چون کمپ و سد ارس، تالاب زیبای عرب گولی، گوردخمه و ایوان اورارتویی شیدی، سد تاریخی پناه کندی، پل صفوی سینیخ قارقولوق بر روی ارس، حمام پورناک و آب معدنی ترشاب و صنایع دستی حصیر و جیغ بافی عشق آباد مقصد مناسبی برای گردشگران است.
منبع: تریپ یار
نظر شما