روستای لادیز در دشتی وسیع استقرار یافته و بافت مسکونی متراکمی دارد. خانه‌های روستاییان عمدتاً با خشت و گل و چوب بنا گردیده‌اند و سقف‌های مسطحی دارند. برخی از خانه‌ها با مصالح آجر، آهن و گچ ساخته شده‌اند.

آشنایی با لادیز روستایی با قدمت دوره پارینه سنگی

به گزارش سلام نو، روستای لادیز در استان سیستان و بلوچستان در نزدیکی میرجاوه و ۱۰۰ کیلومتری زاهدان واقع شده که قدمت آن به دوره پارینه سنگی برمی گردد. این روستا دارای طبیعت زیبا در بهار تا اواخر پاییز است که گردشگران زیادی را بخود جذب میکند. از آثار تاریخی-طبیعی منطقه میتوان به غار آبی لادیز و آبشار اشاره کرد. کوه تفتان نیز در این منطقه شمار زیادی کوهنورد و گردشگر را بخود فرا میخواند.

آشنایی با لادیز روستایی با قدمت دوره پارینه سنگی

روستای لادیز از توابع  میرجاوه  در نزدیکی شهرستان زاهدان، با مختصات جغرافیایی ۶۱ درجه و ۱۹ دقیقه طول شرقی و ۲۸ درجه و ۵۶ دقیقه عرض شمالی، در ۲۵ کیلومتری جنوب غربی شهر میرجاوه  و ۱۰۰ کیلومتری زاهدان واقع شده است. این روستا از جنوب به کوه شاه‌چنار محدود می‌شود. روستای لادیز از سطح دریا ۱۲۰۰ متر ارتفاع دارد و اقلیم آن گرم و خشک است.
روستای لادیز در دشتی وسیع استقرار یافته و بافت مسکونی متراکمی دارد. خانه‌های روستاییان عمدتاً با خشت و گل و چوب بنا گردیده‌اند و سقف‌های مسطحی دارند. برخی از خانه‌ها با مصالح آجر، آهن و گچ ساخته شده‌اند.
آب و هوای روستا در فصول پاییز، زمستان و اوایل بهار مطبوع و دلپذیر و در تابستان‌ ها گرم است و رودخانه لادیز نیز از شمال روستا عبور می‌کند. این روستا، قدمت چندانی ندارد و از ییلاق های عشایر بلوچ بوده که سالها پیش به سکونتگاه دائمی تبدیل شده است.
جاده های دسترسی و آسفالته این روستا و پدیده های طبیعی زیبای آن هر تابستان پذیرای شماری از میهمانان داخلی و خارجی است.
حواشی رودخانه‌های فصلی لادیز به ویژه در فصول بهار و تابستان چشم‌اندازهای بسیار زیبا و مکان مناسبی برای گذران اوقات فراغت گردشگران، پدید آورده است.

آشنایی با لادیز روستایی با قدمت دوره پارینه سنگی

تاریخ لادیز

در سال‌های ۶۷-۱۹۶۶ میلادی، هیأتی از دانشگاه «گاری هیوم» بررسی‌هایی در منطقه «لادیز» و «مشکید» بلوچستان انجام داد و در نتیجه این تحقیقات، آثار و نمونه ابزارهای سنگی از عهد پارینه سنگی به دست آمد. هیوم، این آثار به دست آمده را فرهنگ لادیزیان نام نهاد. این یافته‌ها نشان می‌داد که جنوب شرقی ایران در عصر پارینه سنگی یعنی در حدود هشتاد تا صد هزار سال پیش زیستگاه جماعت‌های انسانی بوده است.

اقتصاد و محصولات روستا

مردم روستای لادیز از طریق فعالیت‌ های زراعی، دامداری، صنایع دستی و اشتغال در امور خدماتی امرار معاش می کنند و محصولات عمده زراعی روستا مشتمل بر گندم، جو و علوفه است. انار، گلابی و هلو از محصولات سردرختی آن است و عمدتاً به کشورهای همجوار (پاکستان و افغانستان) صادر می‌شود. دامداری نیز در روستا رونق دارد و انواع فرآورده‌های لبنی و گوشت قرمز از تولیدات دامی این روستاست. زنان و دختران روستای لادیز با بافت انواع قالی و سوزن‌دوزی‌های زیبا در بهبود درآمد خانوار روستایی تأثیر بسیار مهمی دارند.

آداب و رسوم و فرهنگ

مردم روستای لادیز به زبان بلوچی سخن می‌گویند. بهره‌گیری از موسیقی محلی و بلوچی در مراسم مختلف روستا متداول است.
هفت‌سنگ، بازی رایج و محلی این روستاست.

آشنایی با لادیز روستایی با قدمت دوره پارینه سنگی

جاذبه‌های گردشگری

غار طبیعی “لادیز” اثر طبیعی شگفت انگیزی است است که در نزدیکی روستا و دل کوه روستای “لادیز” در ۱۰ کیاومتری میرجاوه قرار دارد و همه ساله به ویژه در فصل تابستان میهمانان زیادی را به آنجا می کشاند.
زیبایی های منحصر به فرد این غار در منطقه کویری و در جوار چهارمین قله مرتفع ایران از قابلیت های فراوانی برای جذب طبیعت گردان و گردشگران داخلی و خارجی برخوردار است.  قدمت این غار به دوران پیش از تاریخ تخمین زده شده است.
در گرمای بالای ۴۰ درجه فصل تابستان این منطقه، گویی در میان غار لادیز باران می بارد و بوی نم، سبزه و گل در دشت مقابل آن، روح و تن آدمی را نوازش می دهد. ارتفاع غار آبی “لادیز” در حدود ۲/۵ متر و طول آن ۱۵ متر است و در نهایت زیبایی قرار دارد. در تمام طول سال از سقف و اطراف این غار، قطرات درشت آب جاری است که در کف آن یک جریان آب دائمی را تشکیل می دهد و انعکاس صدای قطرات آب در غار، حس شگفت انگیزی را بر روح و تن شنونده مستولی می کند.
آبشار لادیز نیز در همین روستا و در فاصله نزدیکی از غار آبی “لادیز” قرار دارد به طوری که می توان با پای پیاده این مسافت را پیمود. ترکیب دو پدیده “آبشار” و “غار” در این منطقه باعث شده است برخی خانواده های زاهدانی اوقات فراغت ایام تعطیل خود را در روستای لادیز بگذرانند.
علاوه بر غار و آبشار، روستای لادیز جاذبه‌های طبیعی و تاریخی بسیاری دارد که مهم‌ترین آن‌ها عبارتند از: رودخانه‌های فصل لادیز: حواشی رودخانه‌های فصلی لادیز به ویژه در فصول بهار و تابستان چشم‌انداز بسیار زیبا و مکان مناسبی برای گذران اوقات فراغت گردشگران، پدید می‌آورند.
همجواری روستای لادیز با کوه تفتان، موجب پدید آمدن چشم‌اندازهای بدیع و اماکن تاریخی و طبیعی شده است و همه ساله، کوهنوردان بسیاری برای صعود به بام جنوب شرق کشور به این منطقه عزیمت می‌کنند.

آشنایی با لادیز روستایی با قدمت دوره پارینه سنگی

پوشاک و صنایع دستی روستا

اغلب مردم روستای لادیز از پوشاک محلی بلوچی استفاده می‌کنند. زنان و مردان میانسال بیشترین استفاده کنندگان از پوشاک بلوچی هستند. استفاده از زیورآلات و پوشاک رنگارنگ، دو ویژگی شاخص لباس‌های زنان و دختران این روستاست.
از مهم‌ترین صنایع دستی این روستا می‌توان به سوزن دوزی، قالی‌بافی و گلیم بافی اشاره کرد که توسط زنان و دختران هنرمند روستا با نقوش سنتی و قدیمی تولید می‌شود.

سوغات و غذای محلی

انواع زیورآلات زنانه، لباس‌های بلوچی، لباس‌ها و پارچه‌های سکه‌دوزی و سوزن‌دوزی شده، قالی، گلیم، خرما و دیگر میوه‌ها، سوغات روستای لادیز به شمار می‌آیند.
از غذاهای رایج روستای لادیز می‌توان به تباهک، شیلانج، کباب تنورچه، شلو، حلوا خرما و کشک زرد اشاره کرد.

دسترسی:

روستای لادیز از طریق شهرهای زاهدان و میرجاوه با جاده‌ای مناسب و آسفالت قابل دسترسی است.
منبع: تریپ یار  

کد خبرنگار: ۲۵
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • پربازدید

    پربحث

    اخبار عجیب

    آخرین اخبار

    لینک‌های مفید

    ***