به گزارش سلام نو، یکی از قدیمی ترین آثار تاریخی شهرستان تایباد میل آجری کرات است که در دوره سلجوقیان ساخته شده است. این میل در سر راه کاروان ها قرار داشته که از ایالات قهستان به سمت شرق در حرکت بودند و در واقع علامتی بوده برای راهنمایی کاروان ها و مسافران تجاری و بازرگانی. این میل امروزه نیز از از مسافت هشت کیلومتری دیده میشود.
صدها سال پیش، این مناره بر اثر زمین لرزه کج شد، اما به جز بخش بالایی، هنوز پابرجاست. این بنا که حتی با چنین انحرافی توانسته سال ها پا بر جا بماند، نشان از توانایی های مهندسی و معماری ایرانیان دارد.
میل تاریخی موسوم به کرات بر بالای تپه ای نسبتا بلند در کنار روستایی به همین نام در ۲۵ کیلومتری جنوب غربی تایباد در مکانی که راه قدیمی جام و تایباد به خواف از کنار آن عبور می کرده واقع شده است.
میل کرات که حکم راهنمای مسافران و کاروانیان را در نزدیکی آبادی قدیمی کرات داشته بنایی آجری با ساقه ای به ارتفاع ۲۵ متر است. این میل دارای ساختاری دو قسمتی شامل بخش زیرین به شکل هشت ضلعی با بلندی ۱۵ متر و بخش بالایی به صورت استوانه ای و از آثار دوره سلجوقی است.
در بخش انتهایی ساقه هشت ضلعی بقایایی از تزئینات موسوم به «شرفه» نیز به چشم می خورد. همچنین در بخش میانی بنا کتیبه ای به خط کوفی در نواری عریض اطراف میل را فرا گرفته که متأسفانه بر اثر عوامل طبیعی به شدت آسیب دیده است. بخشی از تزئینات آن نیز گره چینی های آجری است که زیبایی خاصی به بنای این میل تاریخی بخشیده است. در ضلع جنوب غربی میل، در گاهی است که محل دسترسی و ارتباط به شرفه بوده است. هم اکنون این بنا از وضعیت قائم خارج و قدری کج به نظر می رسد. میل تاریخی کرات به اسلوب معماری دوره سلجوقی ساخته شده است. بنا تماماً از آجر با ملات ماسه و گچ ساخته شده است.
در اطراف میل کرات آثار آبادی بچشم میخورد که سفال های اطراف آن تمدن دوره سلجوقی و پس از آنرا نشان می دهد.
مسیر دسترسی
میل کرات در حدود کیلومتری جنوب شهر تایباد در استان خراسان رضوی و در نزدیکی مرز افغانستان، بر بالای تپهای نسبتاً بلند در کنار گورستان روستای کرات قرار دارد.
منبع: تریپ یار
نظر شما