نام این روستا از دو بخش از مزدا و ران تشکیل شده است. نام مزدا که در معنای دانش بزرگ است و ران را در معنای آبادی دانسته‌اند. به این صورت مزداران را برخی در معنای مکان دانایان تفسیر کرده‌اند.

مزداران روستایی باسانی در تهران

به گزارش سلام نو، مزداران روستایی از توابع شهرستان فیروزکوه در استان تهران و از روستاهای باستانی قبل از اسلام می‌ باشد؛ تائید این ادعا بناها و قلاع بر جای مانده از عهد باستان است که هنوز پابرجا و استوار است؛ مانند بنای باقیمانده معروف به حمام که از دو بنای مجزا تشکیل شده است و نمونه دیگر محل فعلی امامزادگان عبدالله و یحیی است که در قسمت غربی آن معبدی بود که اهالی روستا در آن عبادت می‌ کردند. برج دیده بانی تاریخی نیز در این منطقه چشم نواز است. البته در کنار آثار تاریخی آب و هوای بکر این منطقه باعث شده که طبیعت جلوه‌ گری خاصی در مزداران داشته باشد و گردشگران مختلفی را به سمت خود جلب کند.

مزداران روستایی باسانی در تهران

وجه تسمیه

نام این روستا از دو بخش از مزدا و ران تشکیل شده است. نام مزدا که در معنای دانش بزرگ است و ران را در معنای آبادی دانسته‌ اند. به این صورت مزداران را برخی در معنای مکان دانایان تفسیر کرده‌ اند. برخی دیگر نیز معتقدند که مزداران به معنای جایگاه خدای باران است و با این تفسیر معبد آناهیتا در این مکان را که بعد ها تبدیل به امام ‌زاده شده است را نشانی بر این امر قلمداد می‌ کنند. این موارد تنها روایات شفاهی است و سند خاصی بر اثبات آن وجود ندارد.

مزداران روستایی باسانی در تهران

برج دیده بانی مزداران

در قسمت شمالی روستای مزداران بر بلند ای صخره، برجی سنگی قرار گرفته که از بیرون دارای نمای هشت ضلعی است. این برج که از زیباترین آثار تاریخی این منطقه محسوب می‌ شود، شاخصه ‌های معماری ایرانی پس از اسلام را در خود دارد. قدمت این برج را به قرون ۷ و ۸ هجری یعنی قرون میانه دوره اسلامی ایران نسبت می ‌دهند. برج مزداران به احتمال بسیار دارای کارکرد نظامی به قصد دیده‌ بانی بوده است. این برج امروزه به عنوان یکی از جاهای دیدنی استان تهران در فیروزکوه محسوب می ‌شود. برج مزداران در تاریخ ۲۵ اردیبهشت ماه، در سال ۱۳۸۰ و با شماره ۳۸۳۴ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد. این برج با مصالحی از قبیل سنگ لاشه، ملاط گچ و ساروج ساخته شده است. پوشش بنا، گنبدی و از نوع دو پوش است که اکنون فقط بخشی از پوشش داخلی گنبد برجای مانده است. ساختار بنا به صورتی است که در سمت غرب به قلعه یک بیضی بزرگ از گنبد تا پایین دیواره‌ ها برش خورده است. بر این اساس است که صاحب ‌نظران، معتقدند ارتباطی بین قلعه و برج سنگی مزداران وجود دارد. در اضلاع داخلی برج، چهار طاق‌ نما هست که در داخل آنها تزئیناتی به صورت کنگره ایجاد شده و در بالای هرکدام حفره‌ ای کوچک قرار گرفته است. بنای مورد نظر یک ورودی از قسمت جنوبی دارد که آن را ورودی اصلی بنا می ‌دانند. در بالای در ورودی برج، یک پنجره مستطیل شکل وجود دارد که در بالای آن یک تخته چوب پهن نصب شده است. در حال حاضر قسمت داخلی بنا با سیمان سفید پوشیده شده که به احتمال بسیار برگرفته از مرمت ‌های اخیر بوده است، ولی بدنه خارجی برج، از سنگ است و به همان حالت پیشین باقی مانده است. این اثر تاریخی در سال ۱۳۸۰ توسط اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شرق تهران، مرمت و بازسازی شد. در مورد برج سنگی مزداران که به احتمال بسیار، به قصد دیده ‌بانی ساخته شده بود، اطلاعات بیشتری در دست نیست. مشخص نیست که این برج دقیقا در چه سالی و توسط چه کسی ساخته شده است، اما برج‌ های دیده ‌بانی که در اکثر دوره‌ های تارخی در ایران و سراسر جهان ساخته می‌ شدند، معمولا برای اهداف نظامی در نظر گرفته می ‌شدند.

مزداران روستایی باسانی در تهران

حمام قدیمی مزداران

حمام قدیمی مزداران مربوط به دوره قاجار است؛ این اثر در تاریخ ۸ خرداد ۱۳۸۰ با شماره ثبت ۳۸۹۱ به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است؛ این حمام از نوع خزانه‌ ای و از معماری دوره قاجار بوده که در ابتدای روستا واقع شده است.

امامزادگان عبدالله و یحیی

آستان امامزادگان یحیی و عبدالله (علیهم السلام) در منتهی الیه شرق روستای مزداران قراردارد. بنای اولیه ‏بقعه امامزاده یحیی بسیار زیبا و دارای ویژگی ‌های معماری قرون هفتم و هشتم هجری از جمله آجرکاری، گچ‌ بری و آینه‌‏ کاری بوده است؛ بخش وسیعی از بنای مزبور در سال ۱۳۶۲ تخریب شده و سپس تمام آن بازسازی شده است. بنای فعلی بقعه دارای پلانی مربع ‏شکل است که با مصالح جدید ساخته شده و دارای گنبدی تقریبا رک (مخروطی) است. داخل این بقعه چشمه آب گوارایی وجود ‏دارد که بسیار پرآب و حالت ساکن دارد و هیچ گاه رنگ، مزه و طعم آن تغییر نمی ‌کند.

مزداران روستایی باسانی در تهران

مسیر دسترسی

برای رفتن به مزداران از تهران به سمت فیروزکوه حرکت کنید و بیست کیلومتر مانده به فیروزکوه با دیدن تابلوی زریندشت به سمت جاده فرعی سمت راست (سمت جنوب) برانید و بعد از هجده کیلومتر جاده کوهستانی روستای مزداران را مشاهده می‌ کنید.

 منبع: تریپ یار

کد خبرنگار: ۲۵
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • پربازدید

    پربحث

    اخبار عجیب

    آخرین اخبار

    لینک‌های مفید

    ***