به گزارش سلام نو، در مسیر شهر دیدنی و تفریحی شاندیز تخته سنگی باستانی و حکاکی شده وجود دارد که بسیار دیدنی است و به شتر سنگ معروف است. روی این تخته سنگ اشکال حیوانات مختلفی مثل شتر دو کوهانه و گاو کوهان دار، شیر و بز نقش بسته است. قدمت این نقش ها را به دوران نوسنگی نسبت میدهند. اکثر نقوش حکاکی شده بر این سنگ ها جهتی رو به جنوب و شرق دارند که از هوش و درایت هنرمندان خالق این آثار خبر میدهد.
این اثر در تاریخ ۲۵ اردیبهشت ۱۳۸۰ با شماره ثبت ۳۸۴۱ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
سنگ نگاره شتر سنگ مربوط به دوران پیش از تاریخ ایران باستان تا دوران تاریخی پس از اسلام است. در محل این سنگ نگاره، از دور سنگ های گرد غول پیکری دیده می شود که شباهت زیاد به شترهایی با اندازه های مختلف دارد که بر سینه این کوه خوابیده اند، شاید اصطلاح شتر سنگ نیز از همین شکل طبیعی نشأت گرفته است.
اولین نکته جالب در ارتباط با این سنگ نگاره ها، نوع سنگ ها (بوم های گرد) و رنگ آنها (قهوه ای تیره) میباشد. اکثر نقوش حکاکی شده بر بوم ها دارای جهتی رو به جنوب و شرق دارند. همهٔ نکات ذکر شده نشان از هوش و درایت هنرمندان حکاکی را دارد که از هزاران سال پیش با رویکرد لگاریتم سنجی یا ریز فرسایش آشنایی داشته اند، این دانش نظری باعث شده تا آنها آثار خود را رو به بهترین جهت و در مناسب ترین شیب خلق کنند تا ماندگار شوند. رعایت این اصول باعث شده که این آثار از حدود یازده هزار سال پیش تا کنون محفوظ بمانند. برروی این سنگ نگاره های باستانی نقوش بزکوهی، انسان، انسان های شیر سوار، سمبل ها و دیگر موجودات توسط انسان نقش بسته اند.
سنگ نگاره شتر قدمتی چندین هزار ساله داشته و یادگاری از اعماق تاریخ خراسان است که اسرار کشف نشده فراوانی در دل خود جای داده است. بیشترین نقوش این سنگ نگاره مربوط به طرح حیوانی از جمله بز کوهی، شتر دو کوهانه، گاو کوهان دار و احتمالا یوز پلنگ است که در میان آنها نقش درخت یا گیاه به صورتی خاص مشاهده می شود. آنچه اهمیت دارد وجود نقوش گاو کوهان دار و شتر دو کوهانه است که به اعتقاد باستان شناسان مملو از رمز و راز فراوان است. عده ای معتقدند که خاستگاه این حیوانات صحرای گبی و مغولستان بوده است.
اکثر نقوش که روی سنگ های گرد ایجاد شده، شباهتی نزدیک به بوم های سنگ نگاره های اردبیل، هرمزگان، ارسباران آذربایجان شرقی و جمهوری آذربایجان دارد. اطراف و روی سنگ های گرد پر از نقوش مختلفی است که اجداد هنرمند ما هرکدام را بر اساس مهارتشان زیبا و ساده خلق کرده اند.
بعد از نقوش بز کوهی بیشترین فراوانی نقوش، نقش انسانهایی است که در حالات مختلف حک شده اند. حالاتی همچون کمان داری، سواره، انجام حرکات موزن، ایستاده و از همه جالب تر انسان هایی که سوار بر شیر هستند.
مسیر دسترسی
این نقوش باستانی در ۸۰۰ متری جاده مشهد - شاندیز، بخش طرقبه، روستای دهنو، باغ بیلدر واقع شده اند.
منبع: تریپ یار
نظر شما