به گزارش سلام نو به نقل از فرارو، خفاشها و پانگولینها تنها حیوانات وحشی نیستند که دارای ویروسهای جدید کرونا هستند. جوندگانی مانند نیز میتوانند حامل ویروسهایی باشند که گاهی میتوانند به گونههای ما منتقل شود. دانشمندان سوئدی، اخیراً یک کروناویروس جدید را شناسایی کردهاند که بر اساس مکان کشف آن، ویروس Grimsö نامیده میشود.
انشمندان میگویند ما نمیدانیم که آیا ویروس تازه کشف شده برای انسان خطرناک است یا خیر. با این وجود، یافتههای قبلی یادآوری خوبی هستند که چرا ما باید ویروسهای حیات وحش، بهویژه ویروسهایی که توسط حیواناتی که در نزدیکی ما زندگی میکنند حمل میشوند، را جدی بگیریم.
آکه لوندکویست، ویروس شناس دانشگاه اوپسالا در سوئد میگوید: «ما هنوز نمیدانیم که ویروس گریمسو چه تهدیدهای بالقوهای برای سلامت عمومی ایجاد میکند. با این حال، بر اساس مشاهدات ما و ویروسهای کرونای قبلی شناسایی شده در بانک ها، دلیل خوبی برای ادامه نظارت بر ویروس کرونا در بین جوندگان وحشی وجود دارد».
موش ها، یکی از شناخته شدهترین جوندگانی هستند که در هزاران سال است در نزدیکی انسانها زندگی میکنند و البته همین نزدیکی سبب شده تا بسیاری از بیماریها از طریق این موجود به انسان منتقل شود. برای مثال، آنها میزبان شناخته شده ویروس پومالا هستند که باعث ایجاد تب خونریزی دهنده به نام اپیدمی نفروپاتی در انسان میشود. بین سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۷، محققان دانشگاه اوپسالا، ۴۵۰ حفره موش وحشی را از سایتی به نام گریمسو در غرب استکهلم بررسی کردند. با آزمایش این موجودات برای ویروس کرونا، این تیم یک بتاکوروناویروس جدید را در ۳.۴ درصد از نمونهها پیدا کرد.
بتاکرونا ویروسها معمولاً در بین خفاشها و جوندگان یافت میشوند و وقتی به سمت انسان میروند، مسئول ایجاد سرماخوردگی و ویروسهای تنفسی مانند SARS-CoV-۲ هستند. این ویروس جدید هنوز در انسانها دیده نشده است، اما اگر COVID-۱۹ چیزی به ما یاد داده است، این است که برای جلوگیری از یک فاجعه، بهتر است نظارت بیشتری بر بیماری حیات وحش داشته باشیم. به هر حال، در طول سه سال، محققان در سوئد چندین گونه ویروسی مجزا از ویروس گریمسو را پیدا کردند که در میان جمعیت موشها در گردش بود.
علاوه بر این، سایر کروناویروسهای نزدیک به هم به طور گسترده در میان حشرات در سایر بخشهای اروپا مانند فرانسه، آلمان و لهستان توزیع شدهاند که نشان میدهد این موجودات مخزن طبیعی این بیماری هستند. دانشمندان میگویند، ماهیت بسیار واگرایانه ویروس گریمزو نشانه بدی است، زیرا این نشان میدهد که ویروس به راحتی با میزبانها و زیستگاههای جدید سازگار میشود. این محققان خاطرنشان کردند: «با توجه به اینکه موشها یکی از رایجترین گونههای جوندگان در سوئد و اروپا هستند، یافتههای ما نشان میدهد که ویروس گریمسو ممکن است به طور گسترده در میان این جانوران در حال گردش باشد.»
مطالعات دیگر نیز اخیراً هشدار داده اند که بهره برداری انسان از فضاهای طبیعی، به طور مستقیم خطر سرایت بیماری حیوانی به انسان را افزایش داده است. این خطر به ویژه در میان حیواناتی مانند خفاش ها، جوندگان و نخستیها که دارای جمعیت فراوان هستند و به راحتی با محیطهای انسانی سازگار شده اند، قابل توجه بود. نتایج این مطالعه در نشریه Viruses به چاپ رسیده است.
منبع: sciencealert
ترجمه: مصطفی جرفی-فرارو
نظر شما