سلام نو – محمدعلی صفآرا: حالا دو سه روزی میشود که نام هدی رستمی و پروژه گردشگری او یعنی فم تریپ به صدر فضای مجازی آمده است و تقریبا همه درباره شخص هدی رستمی، پروژه Feeliran و فم تریپ او حرف میزنند. یکی از مزایای آن میگوید، دیگری آن را تصویری غیر واقعی از ایران میداند و کس دیگری آن را یک پروژه شخصی و بیربط به مردم ارزیابی میکند.
برای نگاهی درست به ماجرای چند روز اخیر بد نیست ابتدا به چند سوال ساده پاسخ دهیم تا اگر بیشتر با ماجرا آشنا شوید و بدانید چه کسی و چطور باعث این جنجال شده است.
هدی رستمی کیست؟
هدی رستمی یک بلاگر سفر، اینستاگرامر یا همان اینفلونسر است که چند سالی است با سفرهای خود به دور دنیا و البته ایران حسابی مورد توجه قرار گرفته است.
هدی رستمی متولد سال ۱۳۶۵ در تهران است. او در سالهای کودکی با خانوادهاش به سوئد مهاجرت کرد و سالها در همان کشور درس خواند و زندگی کرد. بعد از مدتها وقتی سفرهای خود را شروع کرد و به ایران برگشت تصمیم گرفت که زندگی خود را به ایران منتقل کند.
او حالا دفتر کار و استودیویی هنری به نام روستودیو در تهران دارد، هر چند همچنان فعالیت اصلی او سفر است و بخش قابل توجهی از سال را به سفر در نقاط مختلف دنیا اختصاص میدهد.
فیل ایران (Feel Iran) و فم تریپ چیست؟
هدی رستمی در سال ۹۸ تصمیم به راه اندازی یک پروژه ی گردشگری به نام فم تریپ (Fam Trip) با شعار Feel Iran گرفت، پروژهای که روی استفاده از ظرفیتهای اینفلونسرها برای معرفی ایران متمرکز است. رستمی در پروژه ی فم تریپ با دعوت از اینفلوئنسرها و بلاگرهای شناخته شده ی خارجی حوزه ی سفر، آن ها را به ایران آورد و سعی کرد تصویر متفاوت از تصاویر رسانههای غربی از ایران ارائه دهد.
نقطه تمایز فم تریپ هدی رستمی این است که سفری با سناریوی مشخص است و میهمانان در آن مجموعهای از تجربههای خاص را میکنند که بعضی وقتها برای گردشگر معمولی ممکن نیست.
اتهام به هدی رستمی؛ ارائه تصویر غیرواقعی از ایران
حالا این روزها هدی رستمی و فم تریپ محل دعوای جدی و مهمی شدهاند. منتقدان رستمی معتقدند او تصویری غیرواقعی از ایران ارائه میدهد که امکان دسترسی به آن نه تنها برای ایرانیان بلکه برای بسیاری از گردشگران خارجی هم ممکن نیست.
۵ نکته هدی رستمی و فم تریپ
نکته اول: هدی رستمی سعی کرده کاری کند! دستمریزاد. این اتفاقی خوب، کاری درست و تلاشی قابل تحسین است که به هر شکل نباید آن را فراموش کرد.
نکته دوم: کاری کردن خوب است، اما این به معنای بیعیب و ایراد بودن کار نیست. واقعیت این است که بخشی از تصویری که هدی رستمی به خارج مخابره میکند میتواند برای توریست خارجی دردسر آفرین باشد.
نکته سوم: از هدی رستمی انتقاد کنیم اما یادمان باشد در توریسم هیچ کشوری نمیآید ضعفهای خود را ارائه کند، بلکه تلاش دارد بهترین تصویر را حتی از ضعیفترین ظرفیتهای خود ارائه کند. ویژگی صنعت توریسم و تبلیغات همین است.
نکته چهارم: شاید بتوان هدی رستمی را به بهرهبردن از تبعیض، رانت و حتی ارائه تصاویری درهم آمیخته از راست و دروغ متهم کرد، اما این که برخی او را متهم کسبوکار با روح مردم میکنند اتهامی دروغین و ناجوانمردانه است.
نکته پنج: برخی مخالف حاکمیت هر نوع فشاری از جمله تحریمهای ضد بشری را مجاز میدانند. با این نگاه آنها فم تریپ به عنوان پروژهای که دنبال ارائه تصویر متفاوت از ایران است باید سرکوب شود. این جریانها بهتر است به جای ژست دلسوزی گرفتن برای زنان ایرانی و حقوق آنها به فکر پیامد فعالیتهای ضد ایرانی خود باشند.
نظر شما