به گزارش سلام نو، روستای نُقُل با طبیعتی جذاب و قله هایی که در بیشتر ایام سال پوشیده از برف هستند و رودخانه ای خروشان با آب سرد و گوارا، یکی از روستای زیبای اطراف سمیرم است که در فاصله ۱۱۳ کیلومتری جنوب این شهر واقع شده است. از دیدنی های این روستا چشمه نول است که در ارتفاع نسبتا بالایی واقع شده است. آثار تاریخی این منطقه نیز چشمگیر است.
روستای نقل در شهرستان سمیرم استان اصفهان قرار دارد و دارای طبیعت زیبایی است. آب و زمینهای حاصلخیز کشاورزی مهمترین منابع طبیعی در این روستا است. با توجه به نزدیکی به قله های دنا چشمه های بسیار زیادی در فصل بهار از دل سنگها می جوشند که آب بسیار گوارایی دارند. ترکیب آب گوارا با ارتفاع و موقعیت جغرافیایی کوه دنا باعث شده است که یکی از مرغوب ترین سیب های ایران در این روستا به بار نشیند. وجود چشمه طبیعی نول، این مکان را تبدیل به طبیعتی بکر جهت گذراندن اوقات فراغت کرده است. آب کشاورزی نقل از به هم پیوستن دو چشمه از «تنگ تاپو» و «جمال رو» وارد یک کانال آب می شود و همه زمین های کشاورزی از این کانال سیراب میشوند. آب آشامیدنی نقل به وسیله لوله از تنگ و چشمه نول به روستا انتقال داده می شود. (نول از واژهای پهلوی به معنای جویبار زلال و خروشان است.)
موقعیت جغرافیایی
روستای نقل یا نُقُل در استان اصفهان، شهرستان سمیرم، بخش دنا کوه قرار دارد. این روستا در عرض جغرافیایی ۳۰ درجه و ۵۲ دقیقه و ۵ ثانیه شمالی و همچنین طول جغرافیایی ۵۱ درجه و ۳۹ دقیقه و ۱۳ ثانیه شرقی قرار گرفته و ارتفاع آن از سطح دریا ۲۲۷۶ متر است. این روستا یکی از آخرین روستاهای جنوب استان اصفهان است. بعد از این روستا هیچ روستای دیگری قرار ندارد و راه های روستایی به بن بست قلهٔ «پازن پیر» در رشته کوه های دنا می انجامد. این روستا از شمال به روستای «دنگزلو» و «پل هوایی کهنگان»، از جنوب به قلهٔ پازن پیر کوه دنا و همچنین «کوه سیاه»، از غرب به کوه «دنا» (قلهٔ نول) و از شرق به مزرعهٔ «سرسنگون» محدود می شود. رودخانهٔ سرد مرز نقل با روستای دنگزلو است.
وجه تسمیه
نقل از به هم آمیختگی دو واژه «نو» و «قلعه» به وجود آمده است. از آنجا که هسته نخستین این روستا یک قلعه ای بوده که در تداوم یک قلعه کهن دیگری بنیان نهاده شده و قلعه پیشین «قلعه خرابه» نامگذاری شده بود، قلعه جدید را «نو قلعه» نام نهادند. که بعد ها به نقل تبدیل شده است.
آثار تاریخی
در این روستا آثار و نشانه های زندگی گذشته گان ناشناسی وجود دارد. از جمله وجود یک قبرستان با سنگهای تراشیدهٔ بزرگ در «لایسرخ» و همچنین آثاری همچون کوزه های شکسته در «موردراز» و «قلعه خرابه». تنها با نامهای مُوردراز و نِوِل می توان فهمید که زبان آنان یکی از گویش های زبان فارسی نزدیک به پهلوی بوده است.
چشمه نول
در پای کوه های دنا، آنجا که زیبایی و قشنگی طبیعت چشم هر بیننده ای را به تماشا وا می دارد، در دل تابستان گرم، چشمه ای از کوه و از دل برفچال بیرون می زند که نسیم خنک آن را فقط با بودن در آن مکان می توان حس کرد. چشمه نول در بالای روستاهای زیبای نُقُل و دنگزلو، به فاصله تقریبی صد و بیست کیلومتر از سمیرم واقع شده است. برف گیر بودن ارتفاعات آن نواحی و ذوب شدن برف ها در فصول گرم سال که از دامنه دنا سرازیر می شوند، نمایی زیبا از طبیعت را پیش روی هر بیننده نمایان می سازد.
منبع: تریپ یار
نظر شما