یکی از شایع ترین بیماری های ناحیه مقعدی که عامل عفونی دارد، فیستول مقعدی است. این عارضه در اثر بی توجهی به درمان آبسه ایجاد می شود. و باید به سرعت درمان شود. این بیماری می توانید باعث درد، خارش و سوزش، خونریزی و بوی بد مقعد همچنین ترشحات عفونی شود. در ادامه به بررسی کامل فیستول، علتها و علائم روش های درمان آن می پردازیم:
فیستول مقعدی چیست؟
فیستول به هر مسیر یا تونل غیر طبیعی گفته میشود که دو ارگان از بدن را به هم متصل کند. در رابطه با فیستول مقعد این مسیر غیر طبیعی از یک طرف به پوست اطراف مقعد و از طرف دیگر به داخل روده متصل میشود. این مسیر غیر طبیعی باعث میشود، آلودگی های داخل روده تا سطح پوست برسد.
همان طور که ذکر شد، عامل این بیماری عفونت است، وقتی یکی از غدد داخل روده مسدود شوند، عفونت تجمع کرده و آبسه ایجاد می شود. وقتی بیمار برای درمان آبسه اقدام موثری انجام ندهد، عفونت به تدریج پیشروی کرده و مسیری را ایجاد میکند که فیستول مقعد نامیده می شود.
انواع فیستول مقعد
با توجه به اینکه مسیر فیستول از کجا عبور کرده است، این بیماری به انواع زیر تقسیم میشود:
- اکسترا اسفنکتریک
- سوپر اسفنکتریک
- ترانس اسفنکتریک
- اینتر اسفنکتریک
- زیر مخاطی
علائم و نشانه های فیستول
علائم فیستول بستگی به میزان عفونت، مسیر و تعداد فیستول ها دارد، با این حال یکسری از علائم در بین بیماران مشترک است که از جمله آنها میتوانیم به این موارد اشاره کنیم:
درد شدید
- عفونت و ترشحات عفونی
- آبسه (تجمع عفونت در زیر پوست است که از علت و علائم این بیماری به شمار می رود.)
- مشاهده زخمی عمیق روی پوست
- تب (در جایی که عفونت در بدن گسترش یافته باشد.)
درمان فیستول مقعدی
درمان این بیماری فقط از راه جراحی و برداشتن مسیر فیستول امکان پذیر است. زیرا هیچ دارویی برای ترمیم این بیماری وجود ندارد.
البته در برخی موارد پزشکان مصرف آنتی بیوتیک قبل از اقدام به جراحی را توصیه می کنند زیرا افرادی که قبل از جراحی عفونت فیستول را درمان کرده باشند، نتیجه بهتر و سریعتر از جراحی می گیرند. بنابراین باید با دستور پزشک قبل از جراحی یک دوره آنتی بیوتیک مصرف کنید. اما برای جراحی این بیماری دو روش مختلف وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره می کنیم.
درمان فیستول با لیزر
جدیدترین متد درمان فیستول استفاده از لیزر درمانی است. این روش که جراحی لیزری نیز معروف است، تحت بی حسی و سرپایی انجام میشود. یعنی برای انجام آن کافی است یک روز به یکی از کلینیک های درمان لیزری فیستول مراجعه کنید، تا در یک جلسه و در کمتر از نیم ساعت این بیماری را از بین ببرید.
پزشک با تابش اشعه لیزر مسیر فیستول را از درون سوزانده و بدون ایجاد زخم یا برش این بیماری را برای همیشه از بین میبرد. از مزایای درمان با این روش می توانیم به این موارد اشاره کنیم؛
- درمان سرپایی بدون نیاز به داروی بیهوشی
- درمان فیستول بدون درد و خونریزی
- درمان فوری و قطعی تنها در یک جلسه
- بدون نیاز به طی کردن دوره نقاهت در منزل
برای اطلاعات بیشتر در مورد درمان فیستول با لیزر به اینجا مراجعه کنید.
جراحی فیستول یا فیستولوتومی
یکی از روش های قدیمی درمان فیستول، جراحی است که در بیمارستان و تحت بیهوشی کامل انجام می شود. در این روش با استفاده از تیغ جراحی زخم فیستول را باز کرده و تخلیه می کنند، سپس بسته به محل قرارگیری فیستول، زخم را با بخیه بسته یا باز رها می کنند، تا به تدریج زخم از داخل به سمت خارج ترمیم شود، اگر زخمی باز باشد نیاز به مراقبت های خاصی دارد تا دچار عفونت نشود و اگر زخم را بخیه بزنند، احتمال عود مجدد بیماری بیشتر است. از دیگر معایب انجام جراحی می توانیم به این موارد اشاره کنیم:
- درد و خونریزی
- تحمل عوارض داروی بیهوشی
- احتمال عود و عفونت بیماری
- صرف زمان و هزینه بیشتر
علت فیستول
همانطور که اشاره کردیم علت این بیماری عفونت طولانی مدت و درمان نشده است، وقتی عفونت شروع به پیشروی میکند، مسیر ایجاد می شود که فیستول نامیده می شود. از دیگر عوامل ایجاد بیماری می توانیم به این موارد اشاره کنیم؛
- آبسه مقعد
- بیماری های مقاربتی
- عوارض جراحی و ضربه
- عوارض ابتلا به بیماری سل
- سرطان راست روده یا مقعد
- بیماری های التهاب روده
عوارض
درمان نکردن فیستول بسیار خطرناک است چرا که می تواند عوارض شدیدی را به همراه داشته باشد و درمان را پیچیده تر کند، زیرا وقتی به موقع برای درمان بیماری مراجعه نکنید، مسیر فیستول پیشروی کرده و میتواند دیگر بافت های بدن را نیز درگیر کند، بنابراین نه تنها مسیر فیستول طولانی تر شده بلکه تعداد آن نیز افزایش می یابد و این میتواند درمان را به مراتب پیچیده تر کرده و تعداد جراحی های مورد نیاز و همینطور هزینه درمان را تا چندین برابر افزایش دهد. بنابراین پزشکان توصیه می کنند با مشاهده اولین علائم بیماری برای درمان مراجعه کنید.
در صورتی که عفونت به سایر بافت های بدن گسترش یابد، احتمال بروز عوارض دیگری مثل تب و لرز نیز وجود دارد. در این موارد فوراً به پزشک مراجعه کنید.
تشخیص
برای تشخیص این بیماری، پزشک با بررسی علائم و نشانه ها و معاینه وضعیت را بررسی می نماید. سپس جهت تشخیص دقیق انجام ام آر آی و سونوگرافی الزامی است. این آزمایشات به تشخیص مسیر دقیق فیستول کمک میکند. در صورت لزوم پزشک آزمایشات دیگری را برای تشخیص علت این بیماری تجویز می نماید.
برای تشخیص این بیماری میتوانید به پزشک عمومی و یا متخصص جراح مراجعه کنید. اما جهت درمان این بیماری می بایست با متخصص جراح مشورت کنید.
روش های پیشگیری
امکانات پیشگیری کامل از فیستول وجود ندارد، ولی با این حال میتوان با انجام یک سری نکات احتمال ابتلا به بیماری را حداقل ۵۰ درصد کاهش داد. از روشهای پیشگیری از فیستول می توانیم به این موارد اشاره کنیم:
- پیشگیری از بیماری های مقاربتی با استفاده از کاندوم
- درمان به موقع و سریع آبسه های مقعدی برای پیشگیری از تبدیل شدن آن به فیستول
- رعایت بهداشت مقعد و پیشگیری از یبوست با مصرف فیبر
نظر شما