به گزارش سلام نو، اسماعیل شنگله، کارگردان، بازیگر، مترجم و از اساتید برجسته بازیگری در دانشکده هنرهای دراماتیک، ساعتی پیش بر اثر ابتلا به کرونا درگذشت.
اسماعیل شنگله در سال ۱۳۱۵ در تهران متولد شد، تئاتر را از سال ۱۳۳۲ آغاز نمود و در سال ۱۳۳۵ وارد هنرستان هنرپیشگی شد.
در مصاحبهای که در ۲۰ شهریور ۱۳۹۵با این هنرمند انجام شدهاست، شنگله بیان داشت که مدتی از بیماری سرطان رنج میبردهاست، اما اکنون بهبود یافته و در وضعیت سلامتی به سر میبرد. با اینحال دیگر فعالیت هنری ندارد.
فرزند این بازیگر دقایقی قبل با انتشار پستی درگذشت این بازیگر را تایید کرد.
آخرین نقش آفرینی این هنرمند پیشکسوت، به هفت سال قبل و بازی در سریال «سالهای ابری» برمیگردد. او در طول این مدت، پیشنهادهای بسیاری را به دلیل کسالت و زندگی خارج از تهران رد کرد و تصمیم گرفت فعالیتی در این حرفه نداشته باشد.
«سام و نرگس»، «گاهی به آسمان نگاه کن»، «سگ کشی» و مجموعههای «روشنتر از خاموشی»، «روزهای زندگی»، «باران عشق» و … از جمله فعالیتهای زنده یاد شنگله بود.
زندگینامه اسماعیل شنگله | اسماعیل شنگله که بود؟
اسماعیل شنگله متولد ۱۳ خرداد ۱۳۱۵ در تهران بازیگر سینما و تلویزیون ایرانی میباشد. او تئاتر را از سال ۱۳۳۲ آغاز نمود و در سال ۱۳۳۵ وارد هنرستان هنرپیشگی شد.
اسماعیل شنگله در سال ۱۳۱۵ در تهران متولد شد و مثل خیلی از هم نسل هایش اولین قدم های بازیگری اش را روی صحنه تئاتر برداشت و بعد به تلویزیون و سینما آمد اما همانطور که خودش هم می گوید، تئاتر در آن سال ها بیشتر جنبه خصوصی داشت. او در سال ۱۳۳۲ برای آغاز مسیر حرفه ای خود در کلاس های جامعه باربد ثبت نام کرد و سه سال بعد نیز به هنرستان هنرپیشگی تهران رفت.
شنگله که مدتی از بازیگران پر کار سینما و تلویزیون محسوب می شد، چند سال است که از فضاهای هنری دوری کرده و حتی در شهر دیگری زندگی می کند.
او در طول سال های فعالیتش تجربه همکاری با کارگردان های مشهوری همچون داود میرباقری، بهمن زرین پور و کامران قدکچیان را داشته و در آثاری مثل «دایره مینا» (داریوش مهرجویی)، «سگ کشی» (بهرام بیضایی)، «سام و نرگس» (ایرج قادری)، «پارتی» (سامان مقدم)، «آبی» (حمید لبخنده) و ... ایفای نقش کرده است. شنگله که در حال حاضر روزهای استراحت و دوری از عرصه های هنری را می گذراند، از آغاز کارش و خاطرات آن ایام می گوید.
اسماعیل شنگله از سنین نوجوانی به تئاتر علاقمند شد و همین علاقه سبب شد تا در کلاس های بازیگری شرکت کند:«سالی که ما کار بازیگری را شروع کردیم، سینما به این صورت نبود. آن زمان دکتر کوشان کلاس هایی را برگزار کرده بود که ما در آنها شرکت کردیم و به این واسطه تئاترهایی را در خیابان لاله زار کار کردیم که البته بیشتر جنبه خصوصی داشت.»
او درباره حضورش در «جامعه باربد» و تجربیاتی که در این کلاس ها به دست آورد، می گوید:«سال ۱۳۳۲ در کلاس های «جامعه باربد» که اتفاقا تعداد محدودی شاگرد می پذیرفت، ثبت نام کردیم و بعد از شش ماه از آنجا فارغ التحصیل شدیم. آن سال ها معمول بود که هر کس دوره های آ»وزشی را در جامعه باربد می گذراند تا مدتی تنها در نقش یک سرباز نیزه در دست را بر عهده بگیرد که نهایتا وقتی پادشاه از جلویش رد می شد، تعظیمی کند و ... اما برای من مسیر متفاوت تری رقم خورد و توانستم در نقش بهتری ظاهر شوم.»
شنگله که بازیگری را در سینما، تلویزیون و تئاتر تجربه کرده از اولین حضور تلویزیونی اش می گوید:«بعد از آن فرصتی پیش آمد که برای اولین بار کار در مدیوم تلویزیون را هم تجربه کنم. سریالی بود که من در آن نقش یکی از جوانان قصه را بر عهده داشتم و یادم است که دیالوگم تنها در حد یک جمله بود اما همان جمله را روزی سه بار تمرین می کردم.»
او که سال های نوجوانی و جوانی اش را به تماشای تئاترهای مختلف گذرانده با این که علاقه بسیاری به این هنر داشته اما تصور نمی کرد در فاصله کوتاهی خود نیز برای بازی روی صحنه برود:«من از ۱۷ سالگی به تئاتر علاقمند بودم و از همان زمان برای تماشای تئاتر به لاله زار می رفتم. البته بیشتر روزهای جمعه تئاتر می دیدیم که ارزان تر بود. وقتی به تماشای این نمایش ها می نشستم، با وجود علاقه بسیاری که به تئاتر و سینما داشتم، اصلا فکر نمی کردم که روزی توان و آمادگی لازم برای حضور روی صحنه را داشته باشم.»
شنگله می گوید:«اولین باری که خودم را با گریم، لباس و ظاهر و هیبت یک شخصیت داستانی روی صحنه دیدم، بازیگری به طور حرفه ای تری برایم شکل گرفت.»
بازیگر فیلم «سگ کشی» درباره دستمزدهای اولیه اش توضیح می دهد:«من حدود چهار پنج سال در «جامعه باربد» بودم و به ازای کاری که انجام می دادیم، مبلغ اندکی را به عنوان دستمزد به ما می دادند.»
شنگله پس از آن، سه سال را هم در هنرستان گذراند و بعد از آنجا به اداره هنرهای دراماتیک رفت. او در نهایت تصمیم گرفت برای تکمیل تحصیلاتش به خارج از کشور برود:«سال ۴۰ بود که برای ادامه تحصیل در رشته تئاتر به آلمان و اتریش رفتم و حدود ۹ سال بعد به ایران برگشتم.»
وقتی به ایران برگشت در چندین کار از علی نصریان بازی کرد و بعد هم به استخدام تلویزیون درآمد تال کارهای نمایش را به صورت جدی تر دنبال کند. او معتقد است که خاطرات زیادی از بازی در هر یک از آن آثار برایش باقی مانده است و می گوید:«سال های زیادی از آن روزها گذشته و نمی توانم از میان کارهایم، یکی را انتخاب کنم؛ همه شان برایم خاطره ساز بودند. هیچ وقت از بازی در یک اثر پشیمان نشدم، اگرچه مواردی پیش آمده که وقتی فیلمنامه را خوانده ام، ترغیب شدم و دوست داشتم بازی کنم اما در مرحله اجرا نتیجه راضی کننده ای درنیامده باشد. به هر حال همه با هدف ساخت «بن هور» کارشان را شروع می کنند اما در میانه راه از پس آن برنمی آیند.»
فیلم شناسی اسماعیل شنگله
اسماعیل شنگله در سینما
- ۱۳۵۳ - دایره مینا
- ۱۳۷۹ - سام و نرگس
- ۱۳۷۹ - سگ کشی
- ۱۳۷۹ - پارتی
- ۱۳۷۹ - آبی
- ۱۳۸۰ - بانوی کوچک
- ۱۳۸۱ - گاهی به آسمان نگاه کن
- ۱۳۸۴ - عروسک فرنگی
فیلم های تلویزیونی اسماعیل شنگله
۱۳۹۳سال های ابری
۱۳۹۰لبۀ آتش
۱۳۹۰تله فیلم «مرد و جاده»
۱۳۸۹تله فیلم «خانه ای در غبار»
۱۳۸۹تله فیلم «شاه کلید»
۱۳۸۸تله فیلم «باید رفت»
۱۳۸۷تله فیلم «دزد و پرچین»
۱۳۸۷شیخ بهایی
۱۳۸۶-۱۳۸۷پاتوق
۱۳۸۵-۱۳۸۶سال های برف و بنفشه
۱۳۸۵اگر عشق نبود
۱۳۸۴-۱۳۸۵ما چند نفر
۱۳۸۴پایان نمایش
۱۳۸۱حامی
۱۳۸۱باران عشق
احمد امینی
۱۳۷۸-۱۳۸۱روشنتر از خاموشی
۱۳۸۰چراغ های خاموش
۱۳۷۸سال های
۱۳۷۸روز ایپریت
۱۳۷۷-۱۳۷۸محاکمه
۱۳۷۷-۱۳۷۸روزهای زندگی
۱۳۷۵-۱۳۷۷تصویر یک رویا
۱۳۷۶تله تئاتر «قضیه رابرت اپنهایمر»
۱۳۷۶تله تئاتر «در منطقه جنگی»
۱۳۷۶تله تئاتر «قطار ارواح»
۱۳۷۶تله تئاتر «تاجر ونیزی»
کارگردان تلویزیونی:
۱۳۷۵تله تئاتر «کسب و کار آقای فابریزی»
۱۳۷۵بهشت گم شده
۱۳۷۴-۱۳۷۵با اجازه
۱۳۷۳آوای فاخته
۱۳۶۹عطر گل یاس
تهیه کننده
۱۳۶۷-۱۳۶۹رعنا
۱۳۶۵مدرس
۱۳۶۵نهضت های آزادی بخش
۱۳۶۵تله تئاتر «شیلی»کارگردان
۱۳۶۴تله تئاتر «دست بالای دست»
۱۳۶۳تله تئاتر «پاتلن وکیل»کارگردان
۱۳۶۲تله تئاتر «ماه پنهان است»
۱۳۵۲تله تئاتر «رومئو و ژانت»کارگردان
۱۳۳۹تله تئاتر «غرور زندگی»
۱۳۳۹تله تئاتر «پزشک دهکده کوکونیان»
۱۳۳۹تله تئاتر «بعد از سی سال»
نظر شما