بنگله واژه ای هندی به معنی ویلا و تفرجگاه بیرون از شهر است و بنگله کریکی مکانی زیباروی تپه‌ ای بلند با چشمه های روان است. قدمت بناهای این منطقه مربوط به دوران قاجار و پهلوی است.

شهرستانی با بناهای قاجاری در هرمزگان

سلام نو - سرویس گردشگری: شهرستان بستک در استان هرمزگان بیشترین آثار ثبت شده ملی را بخود اختصاص داده است. بنگله کریکی از آثار ملی ثبت شده ایران در بستک است که قدمت بناهای آن به دوران قاجار و پهلوی اول می رسد. این منطقه که دارای طبیعتی زیبا و آثار تاریخی متعدد است جایگاه ﻭ ﺗﻔﺮجگاه ﺣﺎﮐﻤﺎﻥ ﺑﺴﺘﮏ ﻭ ﺟﻬﺎﻧﮕﯿﺮﯾﻪ ﺑﻮﺩﻩ که هنوز آثاری از کاخهای آنها در این منطقه باقی مانده است. بنگله کریکی در فهرست آثار ملی به شماره ۱۵۳۹۱ در خرداد سال ۱۳۸۵ به ثبت رسیده است. لازم به ذکر است آسیاب کریکی نیز به شماره ۱۵۳۵۷ و برکه کریکی با شماره ۱۵۳۵۸ در ۲۴ اسفند سال ۱۳۸۴ در این فهرست ثبت شده اند.

شهرستانی با بناهای قاجاری در هرمزگان

این مکان جایگاه وتفریحگاه حاکمان بستک و جهانگیریه بوده‌است، آثار کاخ سلطنی مشهور به « بنگلهٔ کریکی » وتفریحگاه حاکم پرقدرت بستک وجهانگیریه محمد تقی خان مشهور « صولت الملک» هنوز در آن مکان باقی مانده که حکایت از دوران باشکوهٔ آن زمان می‌دارد. «بنگله به معنای ویلا و تفرج گاه بیرون از شهر، اصطلاحی هندی است که وارد زبان خودمونی ها(اچمی‌ها)قدیم شده‌است که هم اکنون فقط در بعضی از نقاط استان هرمزگان به کار برده می‌شود» . مکانی است سرسبز وزیبا مخصوصاً در فصل زمستان وهنگام ریزش باران موسمی وسالهای که باران خوب می‌بارد و کوه دشت را سرسبز می‌کند. آثار کاخ حاکمان جهانگیریه روی تپه‌ای نه بس بلند واقع شده‌است و آب روان چشمه از کنار آن می‌گذرد و چشم‌اندازی بسیار زیبا و شاعرانه به وجود آورده‌است.

شهرستان بستک در طول تاریخ میزبان اقوام و ملل مختلفی است و آثار به جا مانده از ابنیه تاریخی، این منطقه را به موزه بزرگ تاریخی تبدیل کرده است. با سرکشی در هر روستا و آبادی بستک می توان این آثار را مشاهده کرد. بستک دارای بناها، قلعه ها، برج ها، چاه ها، قنات ها، آسیاب های آبی و سدهای قدیمی بسیار است که تاکنون ۶۵ اثر آن به عنوان آثار ملی به ثبت رسیده است. هنر معماری بستکی تأثیر پذیرفته از اقلیم خاص بستک و  تاریخ و فرهنگ آن است. بَنگَلِه کریکی در این شهرستان از معروفترین مناطق کردشگری است. کریکی ﻣﮑﺎﻧﯽ سرسبز و زیبا مخصوصا در فصل زمستان و هنگام ریزش باران موسمی است. آثار باقی مانده از حاکمان جهانگیریه کریکی ﻣﮑﺎﻧﯽ سرسبز و زیبا مخصوصا در فصل زمستان و هنگام ریزش باران موسمی است. آثار باقی مانده از حاکمان جهانگیریه روی تپه‌ ای بلند واقع شده‌ و به واسطه چشمه های روان چشم‌ اندازی زیبا خلق کرده‌ است.

شهرستانی با بناهای قاجاری در هرمزگان

بَنگَلِه کریکی نیز یکی از صدها بنای تاریخی جا مانده از دوره قاجاریه و پهلوی در شهرستان بستک است که توسط مرحوم محمدرضا خان حاکم بستک و جهانگیریه ساخته شده‌ است. آثار کاخ سلطنتی مشهور ﺑﻪ ‏«ﺑﻨﮕﻠﻪٔ ﮐﺮﯾﮑﯽ» و ﺗﻔﺮﯾﺤﮕﺎﻩ ﺣﺎﮐﻢ ﺑﺴﺘﮏ و ﺟﻬﺎﻧﮕﯿﺮﯾﻪ ﻣﺤﻤﺪ ﺗﻘﯽ ﺧﺎن ﻣﺸﻬﻮﺭ به ‏«ﺻﻮﻟﺖ ﺍﻟﻤﻠﮏ» هنوز در آن ﻣﮑﺎن ﺑﺎﻗﯽ ﻣﺎﻧﺪه ﮐﻪ ﺣﮑﺎﯾﺖ ﺍز دوران شکوهمند زمان خود دارد. این عمارت در یک طبقه ساخته شده که تزئینات برجسته، منبت‌ کاری و گچ‌ بریهای زیبا از ویژگی‌ های چشمگیر این معماری بشمار می رود.

شهرستانی با بناهای قاجاری در هرمزگان

رودخانه‌ای افسانه‌ای

رودخانه شور کریکی keriky خود منظرای جالب و افسانه‌ ای دارد، آب این رودخانه در نهایت به رودخانهٔ گُتاو می ‌ریزد و سپس به رودخانه مهران می ‌پیوندد.

آسیاب کریکی

آسیاب کریکی از آسیاب‌ های مشهور منطقه ‌است که توسط خوانین بستک ساخته شده است. آسیاب از دوسنگ گرد و مسطح روی هم تشکیل شده که سنگ پائینی از میان میلی آهنین یا چوبین در گذشته و سنگ زبَرین به نیروی آب می‌ چرخد و دانه ها را خرد کرده و آرد می کند تشکیل شده است. «آس» به گویش محلی «آش» گفته می‌ شود. کار آسیاب ‌ها آسیاب کردن دانه‌ های خوراکی و ... بوده ‌است که در دوران قدیم در منطقه رونق چشمگیری داشته و اینک أثاری از این آسیاب ‌ها در گوشه و کنار شهرستان بستک به چشم می ‌خورد. آسیاب دومن نیز یکی از مشهورترین آسیاب ‌های منطقهٔ بستک هست که تا ۴۰ سال پیش از آن بهره ‌برداری می ‌شده‌است، این آسیاب در مسیر آب ‌های رودخانه گتاو قرار دارد.

شهرستانی با بناهای قاجاری در هرمزگان

قصیده در وصف منطقه

شعراء محلی هرکس باذوق خاصی قصائدی در وصف کریکی و زیبایی آن ودر مناسبات مختلف اشعاری سروده بوده أند، یکی از شاعران محلی قصیده‌ای طولانی به عنوان «رفتم أ کریکی» به گویش محلی سروده أند که چند بیت از آن در اینجا یاد آور می‌شویم:

رفـتـم أکــریـکـی باجُفتـی وپـیکی
زَردَه شوم تنگی رفـتـم أکـریـکـی
کـاخ مــَرمَــرانـِنّ یـادگـار خـــانــِن
بهر گشت وتفریح بنگلهٔ کــریـکـی

این قصیده توسط خواننده‌ای بستکی به نام (یوسف هادی) در کشور بحرین بر صفحهٔ گرامافون ضبط گردیده‌است.

موقعیت جغرافیایی

منطقه کریکی در سراه جاده اصلی بستک به لنگه، حدود ۳ کیلومتری غرب بستک واقع شده است.

کد خبرنگار: ۲۵
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • پربازدید

    پربحث

    اخبار عجیب

    آخرین اخبار

    لینک‌های مفید

    ***