به گزارش سلام نو به نقل از مهر، گفته می شود با عبور از بحران کرونا و رها شدن پروتکل های بهداشتی، باید منتظر سونامی آنفلوانزا در کشور باشیم که به نظر می رسد امسال، پاییز و زمستان متفاوتی را داشته باشیم.
قبل از اینکه کرونا از راه برسد، شایعترین بیماری فصل پاییز و زمستان، ویروس آنفلوانزای فصلی بود که وقتی یک نفر از اهل خانه را مبتلا میکرد، باید منتظر بیمار شدن سایر افراد خانواده میبودیم.
یک بیماری واگیردار که با درد استخوان و تب و لرز همراه است و فرد مبتلا را از پا میاندازد، به طوری که میبایست چند روزی خانه نشین باشد. جالب اینکه با آمدن پاندمی کرونا، بیماری آنفلوانزا از میدان خارج شد و جای خودش را به این ویروس ناشناخته اما شبیه خودش داد.
متخصصین عفونی، متفق القول به این نکته اشاره دارند که طی دو سال گذشته کمتر شاهد شیوع آنفلوانزا بوده ایم که علت اصلی آن نیز، رعایت بهداشت فردی به خاطر ترس از ابتلاء به کرونا بوده است.
پیام طبرسی فوق تخصص بیماریهای عفونی و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، میگوید: احتمالاً در پاییز امسال با بیماری آنفلوانزا مواجه خواهیم شد، چون محدودیتهای کرونایی را نداریم.
وی با عنوان این مطلب که آنفلوانزا از قدیمی ترین ویروسهایی است که تا از قبل از پاندمی کووید در جهان شناخته شده بود، میافزاید: در دو سه سال اخیر که درگیر پاندمی کرونا شدیم، کمتر شاهد شیوع آنفلوانزا بودیم و در سال اول کرونا فقط ۱۰ تا ۱۵ درصد عفونتهای تنفسی ناشی از آنفلوانزا بود، اما در سال گذشته با توجه به شدت گرفتن کرونا، موارد آنفلوانزا کاهش یافت.
طبرسی میگوید: امسال با توجه به اینکه محدودیتها را نداریم و مراکز آموزشی به صورت حضوری بازگشایی میشود و مردم هم ماسک نمیزنند، احتمال دارد دوباره درگیر آنفلوانزا شویم.
وی با عنوان این مطلب که شیوع بیماری آنفلوانزا از اوایل آبان تا اردیبهشت است که میبایست از همین حالا برای تزریق واکسن آنفلوانزا اقدام کرد، میافزاید: اولویت تزریق واکسن آنفلوانزا همانند گروههایی است که برای واکسن کرونا از آنها نام می بریم. مثل افرادی که بیماریهای زمینهای دارند، مادران باردار، کودکان زیر ۵ سال و سالمندان بالای ۶۵ سال، در اولویت تزریق واکسن آنفلوانزا هستند.
این فوق تخصص بیماریهای عفونی، بهترین زمان تزریق واکسن آنفلوانزا را از اواخر شهریور تا اوایل مهر دانست، زیرا دو هفته طول میکشد آنتی بادی در بدن ایجاد شود.
طبرسی میگوید: البته کسانی که به هر دلیلی این واکسن را در زمان تعیین شده تزریق نکرده اند، میتوانند در آبان و آذر هم این واکسن را دریافت کنند، چون بیماری تا اردیبهشت ادامه دارد.
در همین حال، مسعود اسلامی فوق تخصص قلب و عروق و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران، به بیماران توصیه اکید میکند که حتماً واکسن آنفلوانزا را تزریق کنند.
وی میگوید: بیماران قلبی، علاوه بر اینکه باید حتماً دوز چهارم واکسن کرونا را تزریق کنند، واکسن آنفلوانزا هم باید بزنند.
اسلامی میافزاید: تزریق این دو واکسن به فاصله دو هفته از یکدیگر باشد.
آمیتیس رمضانی استاد تمام بیماریهای عفونی، با عنوان این مطلب که پاییز، زمستان و اوایل بهار زمان شروع آنفلوانزا است، میگوید: بیشترین ماههای شیوع آنفلوانزا، آذر، دی و بهمن است.
وی با اشاره به این نکته که از اواخر شهریور و اوایل مهر موارد ابتلاء به آنفلوانزا مشاهده میشود، در پاسخ به این سوال که چه افرادی ضرورت دارد واکسن آنفلوانزا تزریق کنند، میافزاید: افراد مسن بالای ۶۵ سال، خانمهای باردار و افراد دارای بیماریهای زمینهای لازم است در خصوص تزریق واکسن آنفلوانزا اقدام کنند.
ویروس آنفلوانزا با ویروس سرماخوردگی چه تفاوتی دارد؟
رمضانی در پاسخ به این سوال که ویروس آنفلوانزا با ویروس سرماخوردگی چه تفاوتی دارد، میگوید: این ویروس جزو آدنو ویروسها و رینو ویروسها (عاملان سرماخوردگی) نیست، بلکه شامل آنفلوانزای A ، B و C است که بیشترین مشکل انسان با گروههای A و B آنفلوانزا است.
استاد تمام بیماریهای عفونی در خصوص تفاوت آنفلوانزا و سرماخوردگی، میافزاید: آنفلوانزا شدیدتر، جدیدتر و مهمتر از ویروسهای سرماخوردگی است. این بیماری بسیار پر سر و صداست و با تب و سردرد شدید بروز میکند و تدریجاً بعد از یک هفته تخفیف پیدا میکند.
وی میگوید: افرادی که به بیماریهای زمینهای مانند بیماریهای قلبی، ریوی، کلیوی، کبدی دیابت و بیماریهای نقص سیستم ایمنی مبتلا هستند، به تزریق سالانه واکسن آنفلوانزا اهتمام ورزند. همچنین با توجه به اینکه شکل جدی بیماری آنفلوانزا در مادران باردار دیده میشود این گروه حتماً نیاز به تزریق واکسن آنفلوانزا دارند. در بیماران مبتلا به سرطان که از داروهای شیمی درمانی استفاده میکنند نیز ضرورت تزریق واکسن آنفلوانزا وجود دارد.
رمضانی در مورد تزریق واکسن آنفلوانزا برای کودکان نیز میافزاید: تا ۶ ماه اول زندگی کودک، آنتی بادی از طریق مادر تأمین شده است و بعد از ۶ ماه کودکان مستعد ابتلاء به آنفلوانزا هستند و نیازمند تزریق واکسن آنفلوانزا خواهند بود.
مدیر گروه تحقیقات بالینی انستیتو پاستور میگوید: ویروس آنفلوانزا مانند ویروس کرونا جهش پیدا میکند که البته این جهشها مختصرتر از جهشهای کرونا است. تغییرات خفیفی که با جهش آنفلوانزا ایجاد میشود با تغییرات صورت گرفته در ساخت واکسن، ایمنی لازم را ایجاد خواهد کرد.
رمضانی می افزید: با توجه به اینکه ویروس کرونا و ویروس آنفلوانزا از جمله ویروسهای تنفسی هستند، از این به بعد، علائم کرونا میتواند با علائم آنفلوانزا اشتباه شود، بنابراین افتراق این دو بیماری به دلیل تفاوت درمان آنها از اهمیت ویژهای برخوردار است.
وی درباره راه انتقال آنفلوانزا میگوید: راه اصلی انتقال از طریق قطرات و ترشحات تنفسی است و راه غیر مستقیم آن مانند دست دادن با همدیگر و یا دست زدن به اشیایی است که قبلاً توسط فرد بیمار آلوده شده است.
رمضانی در پاسخ به این سوال که در صورت ابتلاء به آنفلوانزا چه کنیم، میافزاید: در افراد سالم در صورت ابتلاء، با درمانهای حمایتی مانند استراحت، نوشیدن مایعات گرم، استفاده از مسکن و آنتی هیستامین، بیماری کنترل خواهد شد اما افرادی که بیماریهای زمینهای دارند لزوم مراجعه به پزشک با احتمال درمانهای ضد ویروسی برای کاهش موارد شدید بیماری و فوت، ضرورت دارد.
وی به این نکته تاکید میکند که کودکان، افراد مسن، خانمهای باردار و مبتلایان به بیماریهای زمینهای در خطر هستند به خصوص در مادران باردار مبتلا به آنفلوانزا با احتمال مشکل در جنین روبرو خواهیم بود بنابراین تزریق واکسن آنفلوانزا به همه مادران باردار توصیه میشود.
رمضانی در پاسخ به این سوال که آیا آنفلوانزا نیاز به قرنطینه دارد، میگوید: تمام ویروسهای تنفسی نیاز به قرنطینه دارند.
به نظر میرسد با خروج از موج هفتم کرونا، میبایست منتظر موج آنفلوانزا در کشور بود.
نظر شما