به گزارش تجارتنیوز، برخی منابع خبری در ایران از بازگشت کاربران ایرانی به تلگرام در پی فیلترینگ واتس اپ و قطعی اینترنت در ایران خبر دادند.
قطعی اخیر اینترنت و فیلترینگ گسترده شبکههای اجتماعی و پیامرسانهای خارجی باعث افت شدید دسترسی کاربران ایرانی به اپلیکیشنهای پرطرفداری مانند واتس اپ شده است.
پیشتر نیز انتظار میرفت محدودیتها و نارساییهای واتس اپ در مقایسه با رقبای دیگر، باعث مهاجرت کاربران به پلتفرمهایی مانند تلگرام شود. حالا گزارشاتی منتشر شده که حاکی از بازگشت عده زیادی از کاربران ایرانی به پیامرسان محبوب خود، یعنی تلگرام است.
ماجرای فیلتر تلگرام از کجا آغاز شد
پیامرسان تلگرام در ایران قبل از فیلترینگ، دارای حدود ۴۰ میلیون کاربر فعال بود. و ۶۰ درصد از پهنای باند اینترنت این کشور صرف استفاده از این برنامه میشد. پس از اختلالات ایجاد شده توسط دولت ایران برای استفاده از وایبر و لاین، توجه مردم ایران به سمت پیامرسان تلگرام جلب شد. از جمله عللی که باعث این امر شد، میتوان به سرعت و امنیت بالای این پیامرسان اشاره کرد به علاوه اینکه امکان انتقال گروهها از نرمافزارهای قدیمی به این نرمافزار با استفاده از لینکهای دعوت وجود داشت. اضافه بر این در این پیام رسان، محدودیت تعداد عضوگیری در گروهها، از ۵۰ عضو در وایبر به ۲۰۰۰۰۰ عضو افزایش مییافت و امکان تبادل فایلها با حجم بینهایت ممکن بود.
ایران بارها بحث فیلترینگ تلگرام را مورد بررسی قرار داد و همواره محدودیتهایی را برای دسترسی کاربران به آن اعمال کردهاست به گونهای که دسترسی کاربران به این پیامرسان همواره با اختلالات جدی مواجه میشدهاست. طی اعتراضات ماه سال ۱۳۹۶ تلگرام به مدت بیش از یک هفته از دسترس کاربران ایرانی خارج شد و بالاخره در تاریخ ۲۳ دی ماه ۱۳۹۶ مجدداً در دسترس قرار گرفت.
تلگرام فیلتر شد
در تاریخ ۱۰ اردیبهشت ۹۷ به دستور قضایی تلگرام از دسترس کاربران ایرانی خارج شد این دستور قضایی مسدودسازی تلگرام از سوی بیژن قاسمزاده (بازپرس شعبه دوم دادسرای فرهنگ و رسانه تهران) صادر شد؛ که در آن آمده بود: کلیهٔ ارائهدهندگان خدمات دسترسی به اینترنت کشور خصوصاً شرکت ارتباطات زیر ساخت و اپراتورهای تلفن و دارندگان پروانه ارائه خدمات ارتباطات ثابت مکلف هستند از تاریخ ۹۷/۰۲/۱۰ نسبت به اعمال مسدودسازی کامل وبسایت و اپلیکیشن شبکهٔ اجتماعی تلگرام اقدام کنند. از جملهٔ دلایلی که برای صدور دستور مسدودسازی پیامرسان تلگرام ذکر شدهاست، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- اخلال در وحدت ملی و ایجاد اختلاف بین قشرها جامعه بهویژه از طریق طرح مسائل نژادی، قومی در کنار تحریک و اغوای مردم به شورش و آشوب
- جمعآوری اطلاعات مردم و کشور و دسترسی بیگانگان به حریم خصوصی و دادههای شهروندان ایرانی و جاسوسی به نفع اجانب
- انتشار، توزیع و تجارت انواع محتوای مستهجن و خلاف عفت عمومی و گسترش فساد و فحشاء در جامعه
- اهانت به مقدسات و ارزشهای اسلامی و تبلیغ به نفع فرقههای منحرف و مخالف اسلام
- نشر اکاذیب و تشویش اذهان عمومی و لطمه به آسایش عمومی
- قاچاق کالا، ارز، مواد مخدر و سایر کالاهای غیرمجاز
- اقدام علیه امنیت کشور از طریق گروهکهای تروریستی
- کلاهبرداری، نقض مالکیت معنوی و سایر جرائم مالی
- تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی ایران
- هتک حیثیت اشخاص
بازگشت کاربران ایرانی به تلگرام
طبق ادعای برخی رسانههای داخلی، اعمال محدودیتهای گسترده در فضای مجازی باعث بازگشت کاربران ایرانی به تلگرام شده است. ظاهرا تاکنون نزدیک به ۶ میلیون کاربر واتساپ به پیامرسان تلگرام بازگشتهاند که یادآور کوچ کاربران به واتس اپ، پس از فیلترینگ تلگرام در سال ۹۷ است.
یک توصیه مهم برای کاربران جدید تلگرام
همانطور که گفته شد بازگشت کاربران ایرانی به تلگرام در شرایطی رخ میدهد که پیامرسان تلگرام در اردیبهشت ۱۳۹۷ فیلتر شده بود. پیش از این تاریخ، کاربران ایرانی تلگرام از مرز ۴۰ میلیون نفر هم گذشته بود و عملا تلگرام محبوبترین پیامرسان برای ایرانیها محسوب میشد. این محبوبیت باعث شد تا نسخههای غیررسمی برای تلگرام طراحی شوند که در طول ۴ سال اخیر کاربران را با مشکلاتی مواجه ساخته است.
البته نسخههای غیررسمی در حال حاضر با اقبال اکثریت کاربران مواجه نیستند. اما کارشناسان توصیه میکنند جهت حراست از حریم خصوصی افراد، کاربران از هیچ نسخهای غیر از نسخه رسمی استفاده نکنند.
نظرات