به گزارش خبرگزاری رویترز این قرارداد تسلیحاتی در سفر محمد مخبر، معاون رئیس جمهوری ایران به همراه دو تن از فرماندهان سپاه پاسداران و یکی از مقامهای شورای امنیت ملی ایران به مسکو در ۶ اکتبر به امضا رسیده است. آنها در این سفر با مقامهای روسیه بر سر نحوه تحویل تسلیحات نظامی گفتگو کردند.
یکی از دیپلماتهای ایرانی آگاه درباره این سفر به رویترز گفت: «روسها خواستار پهپادهای بیشتر و موشکهای بالستیک ایرانی با دقت بالا به ویژه از خانواده موشکهای فاتح و ذولفقار بودند.»
یکی از دیپلماتهای غربی آگاه به این مسائل با تایید اظهارات دیپلمات ایرانی میگوید که قرارداد امضا شده بین ایران و روسیه شامل موشکهای بالستیک کوتاهبرد از جمله ذوالفقار میشود.
دیپلمات ایرانی با رد ادعای مقامهای غربی مبنی بر این که چنین نقل و انتقالاتی ناقض قطعنامه سال ۲۰۱۵ شورای امنیت سازمان ملل است، میگوید: «محل استفاده از تسلیحات به فروشنده مربوط نمیشود. ما در این مخاصمه مثل غرب از اوکراین جانبداری نمیکنیم. ما علاقهمند هستیم که این درگیری به طرق دیپلماتیک حل شود.»
ایران و روسیه انکار می کنند
اگرچه اوکراین در هفتههای اخیر بارها از استفاده نیروهای روسیه از پهپادهای ایرانی شاهد-۱۳۶ در حمله به این کشور خبر داده است اما ایران فروش پهپاد به روسیه را انکار میکند و کرملین هم روز سهشنبه استفاده نیروهای روس از پهپادهای ایرانی در جنگ با اوکراین را رد کرد.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین روز سه شنبه در پاسخ به این که آیا روسیه از پهپادهای ایرانی استفاده میکند یا خیر گفت که مسکو هیچ اطلاعاتی درباره استفاده از این پهپادها در اختیار ندارد.
وی افزود: «در جنگ با اوکراین از تجهیزات روسی با نامهای روسی استفاده میشود و هر سوال دیگری در این مورد باید به وزیر دفاع ارجاع داده شود.» وزارت دفاع تا کنون هیچ اظهار نظری در این باره نکرده است.
وجود موشکها و پهپادهای ایرانی در زرادخانه مسکو در جنگ اوکراین میتواند به افزایش تنش میان ایران و آمریکا و دیگر قدرتهای غربی بیانجامد.
ارسال تسلیحات بهزودی انجام خواهد شد
یکی از مقامهای ارشد امنیتی ایران نیز به رویترز گفته است: «روسها علاقهمند هستند صدها موشک از جمله موشکهای با برد متوسط را از ما خریداری کنند. اما به آنها گفتهایم تنها چندصد موشک ذولفقار و فاتح ۱۱۰ کوتاه برد را میتوانیم در مدتی کوتاه برایشان ارسال کینم.»
وی اضافه کرده است: «نمیتوانم زمان مشخصی برای تحویل این موشکها به شما بدهم اما عملیات ارسال به زودی طی دو یا سه مرحله انجام خواهد شد.»
یکی از مقامهای اروپای شرقی که به ردیابی فعالیتهای تسلیحاتی روسیه میپردازد، میگوید که اگرچه مدرک خاصی دال بر تایید انجام این معامله تسلیحاتی در اختیار ندارد اما متوجه انجام این معامله شده و تصمیم بر انتقال تجهیزات توسط رهبران ایران و روسیه گرفته شده است.
یکی دیگر از دیپلماتهای ایرانی گفته است که مسکو مشخصا خواهان موشکهای زمین به زمین کوتاهبرد فاتح ۱۱۰ و ذوالفقار بود و ارسال این محموله حداکثر طی ۱۰ روز انجام خواهد شد.
رویترز با استناد به سه مقام دولت ایران همچنین نوشته است که تهران پیشتر در ماه سپتامبر درخواست ولادیمیر پوتین برای خرید پهپادهای با برد بلند آرش ۲ را رد و دلیل رد این درخواست را مشکلات فنی ذکر کرده بود. یک مقام ایرانی در این باره گفته است: «فرماندهان سپاه پاسداران نگران این مساله بودند که اگر روسیه از پهپادهای آرش ۲ در جنگ با اوکراین استفاده کند، آمریکا به فناوری ما دسترسی پیدا خواهد کرد.»
نظر شما