سلام نو-سرویس گردشگری:کوه خضر نبی یکی از جاذبههای قم است که در ۶ کیلومتری مرکز شهرستان قم بهسمت جنوب و در نزدیکی شهرک ایثار قرار دارد. یکی دیگر از مراکز تاریخی و مهمی که در نزدیکی این مکان زیبا و روحانی واقع شده است، مسجد مقدس جمکران محسوب میشود. در سالهای اخیر، مسیری مستقیم بین این دو جاذبه مذهبی ایجاد شده است.
معرفی
کوه خضر نبی یکی از اماکن مقدس و پاربازدید شهر قم است که در حوالی جمکران قرار دارد. این مکان که منظرهای چشمنواز از شهر قم را به بازدیدکنندگان ارائه میدهد، در سالهای اخیر رونق زیادی یافته است. در حدیث معتبر دیگری از حضرت علی (ع)، به احداث مسجدی در جوار کوه خضر نبی اشاره شده که مکانی برای یاران خاصه حضرت مهدی (عج) است. در کتاب انوار المشعشعین، جلد یک، صفحه ۴۵۴، فصل دهم، نور سوم، میتوان توضیح کاملی را در مورد این حدیث دریافت کرد.در جایی دیگر نقل میشود:زمانی که آیتالله مجتهدی در شهر مقدس قم زندگی میکردند، مسجد واقع در کوه خضر بهصورت اولیه خود و بسیار ساده و معنوی بود و ایشان با این مکان و مسجد مقدس جمکران، انس و الفتی مثالزدنی داشتند؛ بهگونهای که این عالم بزرگوار اوقات بسیاری را در این مکان جهت عبادت و راز و نیاز با معبود خویش میگذراند.در روایات اسلامی نیز از کوه خضر نبی بهعنوان کوهی سفید در اطراف قم و نزدیکی روستایی قدیمی در نزدیکی مسجد جمکران، سخنان متعددی به یادگار مانده است. برخی از راویان معتقدند که هنگام ظهور حضرت حجت (عج)، پرچم ایشان را بر فراز این کوه برافراشته میکنند. همچنین، طبق روایت یکی از نشانههای نزدیک شدن ظهور حضرت مهدی (عج)، رونق یافتن این مکان روحانی خواهد بود.
سرگذشت کوه خضر نبی
طبق اظهار نظر مورخان و باستانشناسان، به نظر میرسد که در حدود ۳,۰۰۰ سال پیش، در قله کوه خضر غاری وجود داشت که احتمالا محل نیایش و عبادت حضرت خضر نبی (ع) محسوب میشد؛ غاری که امروزه به مسجدی کوچک تبدیل شده است. در دورانی که هنوز شهرستان قم گسترش نیافته بود، بسیاری از عارفان، زاهدان و سالکان از این غار بهعنوان مکانی امن و خلوتگاهی روحانی برای انجام عبادات خود بهره میبردند.کوه جمکران یا کوه سفید، بهدلیل اینکه محل عبادت حضرت خضر نبی (ع) بوده، به این نام شهرت یافته است و در سراسر ایران آن را به نام کوه خضر نبی میشناسند.
خضر نبی
سخنان گوهربار فراوانی از ائمه معصوم (ع) در مورد حضرت خضر (ع) ثبت شده است. بهعنوان نمونه، حضرت امام صادق (ع) ایشان را از پیامبران الهی برمیشمرند و از معجزات وی به سبزی و خرمی زمینهای خشک و بیآبوعلف، پس از حضور و نشستن ایشان در آن مکانها اشاره کردهاند؛ به همین دلیل است که نام آن بزرگوار به خضر یعنی سبز و خرم، شهرت یافته است. نام اصلی حضرت خضر (ع) «تالیا بن ملکان بن عامر بن ارفخشید بن سام بن نوح (ع)» بیان میشود.در سخن دیگری از امام صادق (ع)، خضر (ع) عالم الهی معرفی شدهاند که حضرت موسی (ع) به زیارت ایشان شتافت. در آیات قرآن کریم نیز بدون اینکه نامی از این پیامآور الهی ذکر شود، از وی با عباراتی زیبا و ستودنی، مدح و تمجید به عمل آمده است. همچنین اشاراتی به همراهی حضرت خضر نبی با حضرت موسی (ع) نیز دیده میشود.عمر طولانی و نامیرایی حضرت خضر نبی (ع) تا دمیده شدن در صور، از مهمترین ویژگیهای ایشان است که در برخی از احادیث ائمه اطهار، نقل قولها و صحبتهای عالمان دینی و مذهبی مشاهده میشود. همچنین طبق مندرجات برجایمانده در کتابهای حدیث، به نظر میرسد که وی در مراسم عید غدیر خم، در مجالس سوگواری حضرت پیامبر اکرم (ص) و در هنگام شهادت امیرالمومنین حضرت علی (ع) حضور یافته است. امام رضا (ع) نیز در باب ایشان میفرمایند:حضرت خضر (ع) از آب حیات نوشیده و زنده است و تا زمانی که در صور دمیده شود، از دنیا نخواهد رفت. او نزد ما میآید و به ما سلام و درود میفرستد؛ بهگونهای که تنها صدایش را میشنویم و چهرهاش را نمیبینیم. همچنین این پیامبر الهی در مراسم حج حضور دارد و تمامی مناسک آن را انجام میدهد. در روز عرفه نیز در سرزمین عرفات میایستد و برای برآورده شدن دعای مومنان آمین میگوید.
نظر شما