سلام نو - سرویس گردشگری: سقز، دومین شهر پرجمعیت استان کردستان با جاذبههای طبیعی و تاریخی فراوان، هر سال میزبان گردشگران فراوان است. نام شهرستان سقز از نام قوم سکا، اسکیت و سکز مشتق میشود. این شهر در گذشته، محل سکونت اقوام مانائی و مادی بوده و بر سر راه کاروانی از همدان به آذربایجان، زنجان، قزوین و ری بوده و بهدلیل موقعیت ویژه و راهبردی چهارراهیاش، از مراکز مواصلاتی دنیای قدیم به شمار میآمده است.
تپه باستانی زیویه از جاهای دیدنی سقز و نماد قدمت این شهرستان است. با کجارو همراه شوید تا شما را با کاخدژ زیویه، یکی از باارزشترین آثار باستانی کشور عزیزمان با قدمتی از ۷۰۰ سال قبل از میلاد مسیح در سقز، یکی از برترین مقاصد گردشگری در کردستان آشنا کند که طی کاوشهای باستانشناسی از دل خاک این تپه در آمد.
سابقه فعالیت در کاخدژ زیویه به دوران مادها و مانتاها بازمیگردد؛ اما متاسفانه از این اثر باستانی بهخوبی مراقبت نمیشود و کاخدژ زیویه در آستانه تخریب و نابودی کامل قرار دارد.
موقعیت جغرافیایی کاخدژ زیویه
کاخدژ زیویه از مکان های دیدنی استان کردستان است و در بالای کوهی مرتفع در ۵۵ کیلومتری جنوب شرقی شهر سقز و در ۳۵ کیلومتری شهر دیواندره تکاب استان کردستان ایران قرار دارد. این کاخدژ در یک کیلومتری شمال روستایی به همین نام در جنوب شرقی شهر سقز، روی تپهای طبیعی واقع شده است و باشکوه خود، بیننده را شگفتزده خواهد کرد.
موقعیت ویژه طبیعی تپه زیویه در یک چشمانداز خارقالعاده، دلیل اصلی ساخت این کاخدژ باشکوه و عظیم است. در واقع باید بدانید که وضعیت تپه نسبت به ارتفاعات مجاور از نظر استراتژیک دارای اهمیت خاصی است. کاخدژ زیویه مشرف به نواحی اطراف است و در حال حاضر، از نظر گردشگری نیز چشمانداز بسیار زیبایی دارد. هر سال، تعداد زیادی از بازدیدکنندگان، گردشگران داخلی و حتی بینالمللی به بازدید از این منطقه باستانی میآیند.
نحوه دسترسی
برای رفتن به روستای زیویه چند مسیر مختلف وجود دارد. در مسیر اول، شما باید ۲۰ کیلومتر از سقز به سمت سنندج راه طی کنید تا به شهر صاحب برسید. از آنجا تابلوی زیویه را دنبال کنید تا به تپه زیویه برسید. این مسیر، نزدیکترین راه است؛ اما به شما پیشنهاد میکنیم که این راه را برای دسترسی به کاخدژ زیویه انتخاب نکنید، زیرا تمام جاده خاکی و مسیر بسیار مشکل است.
در مسیر دوم، باید ۳۵ کیلومتر از سقز به سمت سنندج راه طی کنید تا به چهارراه چاپان برسید و سپس به سمت چپ بپیچید. حدود ۲۰ تا ۳۰ کیلومتر دیگر که بروید، به روستای باستانی زیویه خواهید رسید. مسیر چهارراه چاپان تا روستای زیویه در فصل بهار از چشماندازهای طبیعی زیبایی برخوردار است که قطعا تجربه شما از این سفر را بسیار لذتبخش و رویایی خواهند کرد.
بخش شمالی تپه دارای شیب تند و شدیدی است. قسمت اعظمی از بخش جنوبی آن نیز علاوه بر شیب زیاد، حالت صخرهای و سنگی دارد. در بخش جنوبی تپه زیویه، با یک دهانه غار روبهرو خواهید شد که در گذشته به دهلیزها و دالانهای طبیعی زیر تپه وارد راه داشته و در حال حاضر مسدود است.
تنها راه دسترسی آسان به تپه زیویه از بخشهای شرقی و غربی تپه با شیبی ملایم است. همان طور که پیشتر گفتیم، ورودی اصلی قلعه در قسمت شرقی تپه ساخته شده است و همین مساله نشان میدهد که سازندگان این قلعه تاریخی و نظامی، کاملا به فرم تپه و موقعیت استراتژیک آن آگاهی داشتهاند.
مسیرهای دسترسی به تپه زیویه، مزین به دشتهایی سرسبز و مملو از گلهای لاله هستند. شما میتوانید در دشتهای اطراف زیویه توقف کنید و ضمن لذت بردن از مناظر آن به استراحت بپردازید. به تپه که برسید، فقط یک راه برای بالا رفتن با پلههای بسیار زیاد وجود دارد. شما برای رسیدن به خود قلعه باید از ۱۰۰۰ پله سنگی بالا بروید. هنگام طی کردن این مسیر، حس میکنید که در کوچه قدم میزنید و میتوانید فضای قلعه را تماشا کنید.
در مسیر پلههای سنگی، خانههای گاهگلی را در اطرافتان خواهید دید که گویی زمانی مردمانی در آن زندگی میکردند. شکوه و عظمت این کاخدژ بهمحض رسیدن به بالای تپه شما را متحیر خواهد کرد. از تماشای چشماندازهای خارقالعاده در زیر پایتان و سفالهای شکسته قدیمی در گوشه کنار قلعه لذت ببرید.
مناسبترین زمان سفر به کاخ دژ زیویه
شهر سقز در نواحی کوهستانی قرار دارد و به همین علت از زمستانهایی سرد و خشک با بارش برف سنگین و تابستانهایی گرم برخوردار است. فصل بهار و پاییز با بارش باران و طبیعتی زیبا، بهترین زمان سفر به شهرستان سقز به شمار میآیند.
بهترین زمان سفر به کاخ دژ زیویه و لذتبردن از چشماندازهای اطراف و دشتهای گل، فصل بهار است.
نظر شما