به گزارش سلام نو به نقل از بهداشتنیوز، خواب رفتن دست و پا یا احساس گزگز عارضهای است که همه ما در طول زندگی خود آن را تجربه کردهایم.
خواب رفتن دست و پا ممکن است مربوط به دیابت، بیماری خودایمنی، عفونت یا بارداری باشد. اگر خواب رفتگی مزمن بوده یا شدید است و یا به نواحی دیگر منتقل میشود، باید به پزشک مراجعه کنید. اگر روی بازو بخوابیم یا پاهای خود را مدت طولانی روی هم قرار دهیم، به طور موقت دست یا پا خواب میرود. اما گاهی این عارضه مزمن یا شدید بوده و باید به دنبال علت آن بود.
خواب رفتن دست و پا علل مختلفی دارد. اگر گزگز دست یا پا مدت طولانی ادامه داشت یا با علائمی مانند درد، خارش یا تحلیل عضلانی همراه بود، باید برای پیداکردن علت آن به پزشک مراجعه کنید. در ادامه تمامی علل خواب رفتگی دست و پا را عنوان کرده و هر یک را توضیح میدهیم. بیحسی دست و پا را نادیده نگیرید. شروع تدریجی بیحسی یا گزگز در دست و پا اغلب در میان بزرگسالان به دلیل فعالیتهای تکراری و اجباری، بهعنوانمثال استفاده طولانیمدت از صفحهکلید و ماوس کامپیوتر رخ میدهد. این علامت میتواند دلایل مختلفی از جمله تغذیه نامناسب (بهویژه کمبود ویتامین B) داشته باشد. اما اگر احساس بیحسی و سوزنسوزن شدن بدتر و همراه با درد باشد، ممکن است نشانهای از نوروپاتی محیطی باشد که نباید بدون درمان رها شود.
دیابت
قند خون بالا میتواند باعث آسیب عصبی شود. یکی از علل اصلی خواب رفتن دست یا پا دیابت است که به آن نوروپاتی دیابتی میگویند. اگر دیابت کنترل نشود، علاوه بر این علامت ممکن است دچار علائم دیگری مانند احساس تشنگی، تکرر ادرار یا تغییر بوی دهان شوید.
بارداری
یکی از عوارض شایع بارداری خواب رفتگی دست یا پا است. در دوره بارداری با رشد جنین، حجم رحم بزرگ شده و ممکن است به اعصاب و رگهای خونی فشار وارد کند. به همین دلیل احساس گزگز یا سوزنسوزن شدن در دست و پا حس میشود. در ناحیه شکم نیز کشیدهشدن پوست میتواند باعث بیحسی شود.
فشرده شدن اعصاب
دیسک بیرونزده در ستون فقرات میتواند به اعصاب فشار وارد کند. این اعصاب پاها را حرکت داده و فشار روی آنها باعث بیحسی و گزگز میشود. گاهی آسیب به عصب، گیرکردن عصب و التهاب هم میتواند باعث فشار شود. در نواحی مختلف بدن ممکن است گیرکردن عصب اتفاق بیفتد و باعث خوب رفتگی دست و پا شود. دیسک کمر یا دیسک گردن از جمله بیماریهایی هستند که ممکن است منجر به فشردگی اعصاب شوند.
بیماری های خود ایمنی
در افرادی که دچار بیماریهای خودایمنی هستند، سیستم ایمنی به قسمتهای مختلف بدن حمله میکند. گاهی ممکن است سیستم ایمنی اعصاب را هدف قرار دهد. حمله به اعصاب ممکن است سریع اتفاق بیفتد یا آهسته باشد. عفونت میتواند سیستم ایمنی را تحریک کند.
کمبود ویتامین
کمبود برخی ویتامینها در بدن میتواند روی اعصاب تاثیر بگذارد. گاهی رژیم غذایی نامناسب باعث این کمبود شده و گاهی بدن در جذب ویتامین دچار مشکل میشود. یکی از علائم کمبود ویتامین در بدن میتواند خواب رفتن دست و پا باشد. ویتامینهای زیر برای سلامت اعصاب مهم بوده و باید برای تشخیص علت خواب رفتن دست و پا کمبود آنها بررسی شود.
B۱۲
B۶
B۱
E
B۹ یا فولات.
مصرف داروها
از عوارض برخی از داروها، مشکلات عصبی است. این داروها میتوانند باعث ضعف و بیحسی در دست و پا شوند. داروهای زیر میتوانند این عارضه جانبی را ایجاد کنند.
داروهای سرطان (شیمیدرمانی)
داروهای HIV
داروهای قلب و فشارخون مانند آمیودارون یا هیدرالازین
داروهای ضد عفونت مانند مترونیدازول و داپسون
داروهای ضدتشنج مانند فنی توئین
عفونت ها
برخی عفونتهای ویروسی و باکتریایی میتوانند به اعصاب آسیب وارد کنند. در نتیجه باعث درد، بیحسی یا گزگز دست و پا میشوند. برخی از این عفونتها شامل موارد زیر میشود.
نارسایی کلیه
زمانی که کلیهها بهدرستی کار نکنند، دچار نارسایی میشوند. دو عامل فشارخون بالا و دیابت اصلیترین دلیل نارسایی کلیه هستند. در این وضعیت کلیه نمیتواند سموم و مواد زائد را از خون حذف کند. تجمع این مواد زائد ممکن است به سیستم عصبی هم آسیب وارد کند. معمولا خواب رفتگی ناشی از نارسایی کلیه در پاها ایجاد میشود.
نظر شما