به گزارش سلام نو به نقل از فارس، بازرسان وزارت بهداشت از احتکار ۸ تن ماده اولیه داروهای آنتیبیوتیک توسط یک شرکت لبنیات خبر دادند.
در گشت مشترک سازمان تعزیرات حکومتی و سازمان غذا و دارو یک انبار مواد اولیه شربتهای آنتی بیوتیک در شرکت لبنیات شناسایی شد، شناسایی این انبار مواد اولیه دارویی درحالی صورت گرفته است که کشور طی روزهای گذشته با مشکل تامین دارو مواجه بوده است.
سازمان تعزیرات درحالی از کشف ۸ تن ماده اولیه دارویی خبر میدهد که نماینده سازمان غذا و دارو نیز این تخلف را محرز اعلام کرده است، حجتالاسلام اژهای رئیس قوه قضاییه چندی پیش از سازمان بازرسی کشور خواسته بود به طور جدی به موضوع احتکار ورود کنند به دلیل اینکه این افراد به دنبال ضربه زدن به کشور هستند، پس از این درخواست بازرسیها تشدید شد تا در آخرین مورد بازرسان ۸ تن ماده اولیه دارویی را از انبار یک شرکت لبنیاتی کشف کنند!
مواد اولیه داروها سال ۱۳۹۹ وارد کشور شده است
ابوالقاسمی، مدیرکل نظارت گشتهای مشترک سازمان تعزیرات حکومتی درباره جزئیات این ماجرا توضیح میدهد: در شرکت لبنیاتی چند سردخانه مشاهده شد و پس از باز شدن درب سردخانه با مقادیر زیادی ماده اولیه دارو مواجه شدیم، و متوجه شدیم در یکی از ۴ انبار شرکت لبنیاتی مواد اولیه داروی آموکسیکلاو احتکار شده بود.
وی گفت: این داروها سال ۱۳۹۹ وارد کشور شده است و اطلاعات آن بر خلاف رویههای موجود جایی ثبت نیست.
مواد اولیه باید صرف تولید شوند
شمسایی نماینده سازمان غذا و دارو در این خصوص توضیح میدهد: این ۸ تن ماده اولیه دارو برای تولید دو و نیم ماه شربت کوآموکسیکلاو کودکان کافی استف قابل پذیرش نیست شرکتی دارویی را که دو سال قبل وارد کشور کرده است را دپو کند و شش ماه تولید نکند تا سود بیشتری به جیب بزند.
وی ادامه میدهد: واردات این مواد اولیه سخت است، از طریق دریایی وارد کشور میشود و وارد شدن آن چند ماه تولید میکشد، لذا احتکار ماده اولیه دارو قابل قبول نیست، این مواد اولیه در صورت صلاحدید به شرکت دیگری واگذار خواهد شد.
برخورد با ۴ شرکت پخش متخلف
این اتفاق درحالی رخ داده است که سجاد اسماعیلی مشاور سابق رئیسسازمان غذا و دارو در همان روزهایی که زمزمه کمبود آنتی بیوتیکها از گوشه و کنار کشور شنیده میشد خبر داده بود که علاوهبر افزایش مصرف آنتیبیوتیکها، احتکار و دپوی شرکتهای توزیع دارو و داروخانهها نیز به این مسأله دامن زده است.
وی همچنین از برخورد با چهار شرکت پخش متخلف خبر داده بود؛ به صورتی که دو شرکت تعطیل و دو شرکت نیز تعلیق شدند. همزمان با اعلام فراخوان وزارت بهداشت برای واردات آنتی بیوتیک و سرم، مسئول روابط عمومی این سازمان در توئیتی اعلام کرد که داروها احتکار شده بودند و بعد از فراخوان واردات مواد اولیه و محصول نهایی داروها از انباردپو خارج شدند.
احتکار ۳۰ تن ماده اولیه «آزیترومایسین»
اشکان میرمحمدی بازرس کل امور تعاون، کار و رفاه اجتماعی سازمان بازرسی کل کشور در مصاحبهای با اشاره به بازدید خود از برخی شرکتهای پخش دارو و همچنین شرکتهای «مواد اولیه ساز» در پی بررسی کمبود اقلام دارویی، گفته است: بررسیهای میدانی حاکی از این است که ماده اولیه انواع آنتیبیوتیک در انبار شرکتهای تأمین کننده به طور کامل فراهم است؛ به طور نمونه در بازدید از یکی از شرکتهای دارویی مشخص شد حدود ۳۰ تن ماده اولیه «آزیترومایسین» در انبار این شرکت موجود است و حدود ۳۰ تن دیگر از مواد اولیه این شرکت در گمرک وجود دارد که این مقدار میزان قابل توجهی از نیاز کشور را تأمین میکند.
زمانی که قیمت دارو افزایش مییابد شرکتها مبادرت به فروش نمیکنند
موضوع احتکار آنتی بیوتیکها همچنین از زبان همایون سامه یح نجف آبادی عضو کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی نیزمطرح شده است. نجف آبادی گفته است، معمولاً زمانی که قیمت دارویی افزایش مییابد شرکتهای دارویی مبادرت به فروش دارو نمیکنند و داروها در کارخانجات دپو میشود تا قیمت جدید تعیین تکلیف و اعلام شود، اظهاراتی هم در مورد افزایش چندبرابری قیمت آنتی بیوتیکها شنیده میشود و به همین دلیل تمایل و رغبت شرکتهای دارویی نسبت به توزیع و فروش دارو به داروخانهها بشدت کاهش یافته است.
با متخلفان با ارجاع به مراجع قضایی برخورد خواهد شد
ورود دستگاههای نظارتی به موضوع دارو و گزارش سازمان بازرسی در شرایطی است که ذبیح الله خداییان رئیس سازمان بازرسی در اظهار نظری اعلام کرده است: کم کاری احتمالی شرکتهای داروسازی در ارتباط با کمبود برخی داروها در حال بررسی است. در حال بررسی این موضوع هستیم که آیا کارخانههای داروسازی مواد اولیه داشتند، در تولید دارو کوتاهی کردهاند و کاهش تولید دادهاند؟ اگر به نتیجه کوتاهی در تولید و یا احتمال احتکار دارو برسیم، برخورد جدی میشود. اینکه دارو بموقع به بازار ندادند را بررسی میکنیم و یقیناً با متخلفان با ارجاع به مراجع قضایی برخورد خواهد شد.
کمیاب شدن برخی اقلام دارویی در حالی مردم را به دردسر و نگرانی انداخته که البته علاوه بر گروکشی و احتکار ماده اولیه که از آن به عنوان اصلیترین عامل کمبود و گرانی دارو در چند هفته اخیر نام میبرند برخی دلایل دیگر از جمله عدم تولید دارو توسط تولیدکنندگان داخلی به دلیل گران شدن مواد اولیه و نیز چالش تأمین نقدینگی لازم، منجر به وقفه در تولید دارو در کشور شده است.
نظر شما