سلام نو _ سرویس گردشگری: از میان آثار مرتبط با معماری قدیم شهر آنچه تمامی گردشگران را به سوی خویش میکشاند، خانههای تاریخی آن است، زیرا خانهها جزئی از جریان زندگی روزمره تمام مردمان هستند و رؤیت خانههای قدیمی که نمادی از آرامش و مکانی برای زندگی هستند، میتواند برای همه جالب و جذاب باشد. خانه تاریخی طباطبایی ها یکی از جاهای دیدنی کاشان به شمار میرود. این خانه در محله سلطان احمد این شهر و در خیابان علوی قرار دارد. خانه طباطبایی ها در نزدیکی سایر جاهای دیدنی کاشان از جمله خانه تاریخی بروجردی و امامزاده سلطان امیر احمد واقع شده است.
تاریخچه زیباترین خانه تاریخی کاشان
خانه تاریخی طباطبایی ها به عنوان عروس خانههای تاریخی ایران از جمله بناها و خانههای تاریخی کاشان محسوب میشود. این خانه در دوره قاجار و توسط شخصی به نام «حاج سید جعفر طباطبایی نطنزی»، از بازرگانان نطنزی ساکن کاشان در محله سلطان امیر احمد احداث شد و به همین علت به خانه طباطبایی موسوم و مشهور است. معمار خانه طباطبایی ها استاد علی مریم کاشانی بود که آن را در طی ۱۰ سال بنا کرد. خانه بروجردیها و تیمچه امین الدوله نیز از کارهای این استاد مسحوب میشوند.
خانه تاریخی طباطباییها بهوسیله هیئتامنای مرمت و احیای ابنیه تاریخی کاشان خریداری شد و در سال های ۱۳۷۴ تا ۱۳۷۶ با همکاری شهرداری و میراث فرهنگی کاشان و با پشتیبانی مسئولان وقت وزارت و معادن و فلزات، طبق نقشه اصلی و نخستین مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت. این خانه در فهرست آثار ملی ایران به شماره ۱۵۰۴ به ثبت رسید. مجموعه تاریخی خانه طباطباییها هماکنون زیر نظر سازمان رفاهی و تفریحی شهرداری کاشان اداره میشود و همهروزه بهویژه در روزهای تعطیل، پذیرای خیل مشتاقان و شیفتگان معماری اصیل و سنتی ایران زمین است.
معماری و ویژگیهای متحیرکننده خانه طباطباییها
معماری کلی این خانه به سبک و سیاق خانههای دوره قاجار طراحی و اجرا شده است. خانه طباطباییها ۳ قسمت اصلی دارد که به نامهای اندرونی، بیرونی و خدمه از هم جدا میشوند. خانههای این دوره عموماً به شکلی طراحی میشد که حیاط در میانه و مرکز قرار میگرفت و اتاقها دور تا دور آن قرار داشتند. بدین در عین حال که اتاقها به یکدیگر راه داشتند اما حریم هر اتاق هم حفظ میشد. این عمارت باشکوه ۴۰ اتاق با ۴ حیاط و ۴ سرداب، ۳ بادگیر و ۲ رشته قنات برای تأمین آب آن یکی از بزرگترین خانههای کاشان محسوب میشود.
این عمارت ۵ در ورودی دارد که یکی از آنها ورودی اصلی است. پس از عبور از ورودی اصلی در زیر هشتی، ورودی به دو قسمت اندرونی و بیرونی تقسیم شده است. در معماری خانه طباطباییهای کاشان همه چیز طبق اصول خاص آن دوره طراحی و اجرا شده است. مثلاً اگر از بیرون و کوچه به این خانه نگاه کنید، دری کوچک را میبینید که با معماری داخل خانه هماهنگ نیست. احتمالاً نظر بر این بوده که غریبهها و رهگذران پی به عظمت داخلی و ثروت افراد ساکن نبرند و حریم خصوصی آن حفظ شود. پس موقع بازدید اجازه ندهید که این در کوچک شما را گول بزند.
خانه طباطبایی ها مانند دیگر بناهای تاریخی آن زمان از اصالت معماری و طراحی متناسب با فرهنگ و اقلیم خاص منطقه و تزیینات مجلل و باشکوهی برخوردار است. همین که به درون هشتی این خانه باشکوه پا میگذارید، نسیمی خنک و مطبوع، صورتتان را نوازش خواهد کرد و شما را به درون خانه خواهد کشاند. از راه پله پیش رویتان ۲۰ پلهای که پایین بروید، به حیاط زیبا و وسیع خانه میرسید. حیاطی که زیبایی خیره کنندهاش لحظهای شما را بر جای خود میخکوب میکند.
حوض زیبا و بزرگی از یک سو تا سوی دیگر حیاط کشیده شده و ماهیان قرمز درون آب زلال آن یکدیگر را دنبال میکنند. در دو سوی حوض بزرگ، ۶ باغچه هشت ضلعی پر از گلهای زیبا، طراوت حیاط را صدچندان میکند. معماری خانه طباطباییها معماری گودال باغچه و متقارن محسوب میشود. معماری گودال باغچه یعنی باغچه خانه در گودی قرار گرفته است. بدین ترتیب بنا هم از نظر استحکام و مقابله با زلزله مقاوم میشود و هم آن که آبرسانی به بنا را تسهیل میکند؛ در ضمن از رطوبت بنا هم برای رشد گیاهان استفاده میشود.
بازدید از زیباترین خانه تاریخی کاشان
خانه طباطبایی ها در خیابان علوی و محله سلطان امیراحمد کاشان قرار گرفته است. این منطقه بهعنوان بافت تاریخی شهر شناخته میشود و سایر اماکن تاریخی کاشان در فاصله کمی نسبت به هم قرار گرفته است و بهراحتی میتوانید به خانههای تاریخی واقع در این منطقه سری بزنید و گردشی خاطرهانگیز داشته باشید. این بنا اصالتی دارد که در کمتر خانه تاریخی مشاهده میشود. استفاده از تزیینات خاص، گچبریها، نقاشیها، آینهکاریها، شیشههای رنگی همه و همه منظرهای خارقالعاده خلق کرده است که خود میتواند مقدمه برنامهریزی برای سفری جذاب و خاطرهانگیز بهسمت کاشان باشد. ساعت بازدید خانه طباطباییها از ۹ تا ۱۷ است.
نظرات