این مشکل تقریبا از 10 زن یکی را درگیر میکند و به واسطه اینکه معمولا این مشکل از نوعی قارچ به نام مخمر کاندیدا آلبیکانس به وجود میآید، به آن آلبیکنس واژن هم میگویند. این بیماری ممکن است که قدری فرد را بترساند و همچنین به دلیل علائم خود، حتی روال عادی زندگی را مختل کند اما در صورت رسیدگی، این مشکل ابدا خطرناک نیست و به سادگی میتوان برای درمان آن اقدام کرد.
در صورتیکه قصد دارید اطلاعات بیشتری در این زمینه کسب کنید، تا انتهای این نوشته از درمانکده با ما همراه باشید تا به بررسی کامل عفونتهای قارچی واژن، علائم و راهکارهای درمانی آن بپردازیم. همچنین میتوانید روش درمان این موضوع را با رزرو نوبت آنلاین یا حضوری بهترین دکتر زنان در تهران از طریق درمانکده پیگیری کنید.
عفونت قارچی واژن چیست؟
عفونت قارچی واژن، نوعی عفونت است که تحت آن ارگانیسمهای قارچی عفونتزا در دهانه و دیواره واژن رشد میکنند. واژن به صورت طبیعی دارای قارچها و مخمرهایی است که دارای تعادل هستند و بروز هر نوع عفونت قارچی، به معنای به هم خوردن تعادل در بین این عفونتها است. این بیماری بسیار شایع است و برخی از بانوان حتی برای چند بار این مشکل را تجربه میکنند. تشخیص عفونت واژن به عهده متخصص زناناست و در صورت مشاهده هر گونه علائمی که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت، باید سریعا برای پیگیری مشکل اقدام کنید.
علائم عفونت قارچی واژن
خوشبختانه علائم بیماری عفونت قارچی کاملا واضح و مشخص هستند به محض ابتلا خود را به نمایش میگذارند. این علائم معمولا آزاردهنده هستند و جدا از اینکه در صورت عدم پیگیری، خود بیماری وخیمتر خواهد شد، باعث ایجاد اختلال در زندگی روزمره خود فرد نیز میشود. شایعترین علائم عفونت قارچی واژن عبارتاند از:
- زخم
- التهاب واژن
- خارش واژن
- تورم لابیاها
- سوزش واژن لابیا
- قرمز شدن لابیاها
- احساس سوزش در ادرار
- احساس درد در ناحیه واژن
- ایجاد دانههای قرمز در واژن
- ترشحات غلیظ و سفید از واژن
عفونت قارچی واژن بسته به برخی عوامل، با علائم متفاوتی بروزکرده و لزوما فرد مبتلا همه علائم مذکور را ندارد.
دلایل عفونت قارچی واژن
همانطور که در ابتدا گفته شد، عامل اصلی ایجاد عفونت قارچی واژن کاندیدا آلبیکنس است. واژن به صورت طبیعی دارای این نوع از قارچ در کنار انواع دیگری از باکتریها وقارچها است و تا زمانی که توازن این قارچها حفظ شود، مشکلی پیش نخواهد آمد. اما زمانی که به هر دلیل این توازن از بین برود، عفونتهای قارچی پدید میآیند. برخی از دلایل بر هم خوردن توازن و بروز عفونتهای قارچی عبارتاند از:
- بارداری
- کمبود خواب
- دیابت کنترل نشده
- مصرف آنتی بیوتیک
- عدم تعادل هورمونی
- عادات نادرست غذایی
- نقص در سیستم ایمنی
- مصرف قرصهای ضد بارداری
عفونت قارچی واژن یک بیماری مقاربتی نیست و حتی در افرادی که هرگز رابطه جنسی نداشتهاند نیز رخ میدهد. اما به صورت کلی،این در افرادی که از نظر جنسی فعال هستند شایعتر است.
تشخیص عفونت قارچی واژن
بیماریهای زیاد دیگری مانند واژینوز باکتریال و عفونتهای تریکوموناس وجود دارند که میتوانند باعث بروز علائمی مشابه با عفونت قارچی واژن شوند و به همین واسطه برای پیگیری درمان، در ابتدا باید نوع بیماری و شدت آن دقیقا تشخیص داده شود. برای این کار باید از ترشحات نمونه برداری شده و در آزمایشگاه بررسیهایی صورت گیرند تا بتوان دقیقا نوع مشکل را تشخیص داد.
انواع عفونت قارچی واژن
مخمر کاندیدا آلبیکانس رایجترین دلیل ایجاد عفونت قارچی واژن است و کمتر پیش میآید که عامل دیگری باعث این مشکل شود. اما به هر جهت، انواع دیگری از مخمرهای کاندیدا وجود دارند که میتواندن باعث بروز این مشکل شوند و متاسفانه درمان سختتری نیز نسبت به کاندیدا آلبیکانس دارند.
پیشگیری از عفونت قارچی
برای جلوگیری از ابتلا به عفونتهای قارچی، باید برخی موارد را رعایت کرد تا زمینه رشد بیش از حد قارچها و به هم خوردن توازن در میان آنها اتفاق نیفتد. موارد زیر میتوانند در این زمینه کارساز باشند:
- از دوش واژینال استفاده نکنید
- لباسها را حتما زیر آب گرم بشویید
- بهداشت جنسی خود را رعایت کنید
- از یک رژیم غذایی مناسب بهره ببرید
- از لباسهایی با الیاف طبیعی استفاده کنید
- از پوشیدن جوراب شلواری تنگ اجتناب کنید
- لباسهای خیس مانند لباس شنا یا لباسهای ورزشی را سریعا عوض کنید
رعایت این موارد میتواند تا حد چشمگیری احتمال ابتلا به عفونتهای قارچی واژینال را کاهش بدهند اما باز هم احتمال بروز این عفونتها وجود دارد.
درمان عفونت قارچی
برای درمان عفونت قارچی اختلاف نظرهای زیادی وجود داشته و حتی توسط برخی درمانهای خانگی نیز توصیه میشود. با وجود اینکه درمانهای خانگی و گیاهی میتواند تا حدودی باعث آرام شدن عوارض این بیماری شود، اما نمیتوانند راهکاری قطعی برای درمان مشکل باشند. به همین واسطه، توصیه میشود حتما از نظرات متخصصین در این رابطه بهره ببرید و برای درمان به صورت خودسرانه اقدام نکنید.
درمان این بیماری به صورت کلی به دو صورت دارویی و موضعی صورت میگیرد که در ادامه به بررسی هر دوی این موارد پرداختهایم.
درمان دارویی
در درمان دارویی عفونت قارچی، سعی میشود تا بدن را نسبت به فعالیتهای قارچی مقاوم کرد. داروی تجویز شده برای این کار معمولا فلوکونازول است که اغلب بانوان تنها به یک دوز از این دارو احتیاج دارند اما در برخی موارد که شاهد عفونتهای پیچیده و شدید باشید، ممکن است مصرف دوز دوم تا 72 ساعت بعد از روز اول نیز تجویز شود. همچنین برای جلوگیری از عود مجدد مشکل معمولا کپسول فلوکونازول تجویز میشود.
درمان موضعی
در درمان موضعی تلاش میشود تا فعالیتهای قارچی در واژن با استفاده از پمادها و ژلها یا قطرهها کنترل شود. رایجترین داروهایی که برای این منظور استفاده میشوند کلوتریمازول و بوتوکونازول هستند اما به تشخیص پزشک موارد دیگری نیز میتواند مورد استفاده قرار بگیرند. همچنین برخی از شیافهای واژینال نیز میتوانند برای کنترل فعالی قارچهای واژن مفید باشند.
لازم به ذکر است که با وجود اینکه داروهای مذکور هیچکدام داروهای خاصی نبوده و حتی بدون نسخه هم امکان دریافت آنها وجود دارد، اما باز هم به هیچ وجه نباید از این داروها به صورت خودسرانه استفاده کرد.
جمعبندی
عفونت قارچی واژن، بیماری شایعی است که متاسفانه تعداد زیادی از بانوان را به خود درگیر میکند. این مشکل هیچ دلیل قطعیای مانند رابطه جنسی ندارد که بتوان از آن جلوگیری کرد و همواره در کمین است. قدم مهم برای درمان عفونت قارچی واژن، داشتن اطلاعاتی حداقلی درباره این بیماری است که ما در این نوشته تمام تلاش خود را به کار بستیم تا مهمترین نکات در این باره را با شما در میان بگذاریم.
در صورتیکه برای بررسی بیشتر این مشکل یا هر مشکل دیگری قصد مراجعه به پزشکان متخصص را دارید، میتوانید از طریق سایت نوبت دهی آنلاین درمانکده برای دریافت نوبت از پزشکان متخصص مختلف از متخصص زنان گرفته تا فوق تخصص غدد و هر تخصص پزشکی دیگری اقدام کنید.
نظر شما