سلام نو _ سرویس گردشگری: در شهر کاشان در محلهای قدیمی، بنایی متعلق به دوره قاجار قرار دارد. این خانه تاریخی که به اسم خانه تاریخی احسان معروف است در حال حاضر با تغییر کاربری به مجتمع فرهنگی اقامتی بسیار زیبا و دلنشینی تبدیل شده است. خانه تاریخی احسان نزدیک به ۱۰۰ سال قدمت دارد و از نمونه خانههای قدیمی کاشان است که دو حیاط مجزای اندرونی و بیرونی دارد. از فضاهای مهم خانه می توان به سه سرداب، شاهنشین، مهتابی، پنج دری، هفت دری، هشتی ورودی، ایوان تابستانی و دو بادگیر اشاره کرد.
قدمت خانه احسان
خانه احسان با صدسال قدمت، متعلق به اواخر عصر قاجار است. این بنا نخستین خانه تاریخی کاشان است که با تغییر کاربری به مجتمع فرهنگی اقامتی (اقامتگاه سنتی) تبدیل شده است. خانه احسان از نمونه خانههای قدیمی کاشان است که دو حیاط مجزای اندرونی و بیرونی دارد. از فضاهای مهم معماری خانه احسان میتوان از سه سرداب، شاهنشین، مهتابی، پنج دری، هفت دری، هشتی ورودی، ایوان تابستانی و دو بادگیر آن نام برد. از ویژگیهای این خانه وجود بادگیر مرتفع آن است.
خانه تاریخی احسان، دارای دو حیاط است که در هر کدام از حیاط های بخش هایی از خانه را احداث نموده اند. یکی از حیاط ها اندرونی و دیگری بیرونی می باشد. خانه احسان کاشان دو بادگیر بلند و مرتفع دارد که وظیفه خنک ساختن هوای داخل را داشته اند. مکانیسم بادگیرهای خانه های تاریخی مناطق کویری بسیار جالب است بدون استفاده از انرژی های تجدید ناپذیر انرژی های طبیعی را به کار می گیرند تا هوا مطبوع شود. اساسا یک نکته جالب در خصوص معماری خانه های تاریخی مناطق کویری و خانه احسان کاشان، این است که هر گردشگر در ابتدا یک در کوچک را می بیند با دیواری ساده و کم ارتفاع، که ظاهری شبیه به یک خانه محقر و کوچک را نشان می دهد، اما پس از ورود به داخل خانه با یک قصر رویایی با شکوه و وسیع مواجه می شود که هم به لحاظ تزئینات و هم به لحاظ معماری، بسیار چشم نواز و دلگشا است.
شگفتی سازی یکی از اصول هنری مردمان ایران در روزگاران گذشته بوده که یک نمود آن را به راحتی می توان در خانه احسان کاشان مشاهده کرد. در خانه احسان کاشان، شانزده عدد اتاق وجود دارد که بعضی از این اتاق ها بین پنج تا هشت در دارند و به اتاق های پنج دری، هفت دری و … مشهورند. ایوان تابستانی، سه سرداب، مهتابی و شاه نشین از جمله دیگر بخش های این بنای تاریخی صد ساله هستند. همان طور که اشاره شد، خانه احسان کاشان، اکنون تبدیل به یک اقامتگاه سنتی شده است و ظرفیت ۵۰ نفر مسافر را دارد. در چیدمان اتاق های این بنای تاریخی سعی شده که تخت های سنتی مورد استفاده قرار بگیرد تا حس زندگی در فضای سنتی ایرانی برای ایرانیان تجلی شود.
طاق های خانه تاریخی احسان، مدور و بلند هستند و قرار گرفتن آن ها در کنار حوض و آب نماهای حیاط، فضایی خاص و آرامبخش را ایجاد نموده است. زمانی که وارد خانه احسان کاشان می شوید، یک فضای دایره ای شکل در مقابل شما قرار می گیرد. سپس پله ها ظاهر می شوند که بسیار باریکند و جنس شان از سنگ است. این بنا تا سه طبقه زیر زمین، ادامه می یابد. در طبقه سوم زیرِ زمین یک حیاط بزرگ با یک حوض زیبا که در مرکز آن واقع شده، وجود دارد. اینکه حیاط و حوض یک خانه در سه طبقه، زیر تر از سطح زمین قرار بگیرد برای بسیاری از توریست های خارجی عجیب و غریب به نظر می آید، اما اگر آن ها از شرایط اقلیمی کویری با اطلاع بودند، به خاطر چنین تدبیر خردمندانه ای صاحب آن بنا را مورد تمجید و ستایش قرار می دادند.
مالک خانه احسان
حدود صد سال پیش در اواخر دوران قاجار، خانه تاریخی احسان با تمام ویژگی های معماری سنتی ایران در مناطق کویری ساخته شد. مالک این خانه، فردی به نام حاج میرزا آقا احسان بوده که در آن روزگار در کاشان به تجارت مشغول بوده و بین مردم به نیکوکاری شهرت داشته است. در اطراف این خانه یک آب انبار و حمام عمومی نیز وجود دارد که به خاطر اعمال نیکوکارانه وی، همچنان با نام او شناخته می شوند. در اواخر سال ۱۳۸۰ خورشیدی مهندس محمد مروج حسینی این بنا را با آن که با شماره ۱۲۳۲۵ به ثبت ملی رسیده بود خریداری کرد و به یک موسسه فرهنگی با نام کانون اندیشه جوان سپهری اهدا کرد.
اما این مجموعه با همکاری نهادهای غیردولتی مرمت شد و در آن یک اقامت گاه (هتل) برای گردشگران ساخته شد. علاوه بر اقامتگاه، بخش های دیگری به خانه احسان اضافه شد که از جمله آن ها می توان به موزه و گالری، سالن فیلم و تئاتر، کتابخانه، کارگاه های صنایع دستی، غذاخوری با غذاهای بومی و گیاهی اشاره کرد. آدرس: استان اصفهان، کاشان، میدان کمالالملک، ابتدای خیابان فاضل نراقی
نظر شما