سلام نو _ سرویس گردشگری: تبریز شهر اولین ها یکی از پر طرفدارترین مقاصد گردشگری در کشورمان است. این شهر تاریخی جاذبه های بسیاری را درون خود جای داده است. هرچه از تاریخ و فرهنگ غنی تبریز بگوییم کم است. در ادامه به تعدادی از جاذبههای دیدنی و معروفتر تبریز میپردازیم.
جاذبههای دیدنی و معروف تبریز
موزه آذربایجان
موزه آذربایجان یکی از مهمترین موزههای ایران و دومین موزه باستانشناسی کشور پس از موزه ملی ایران شناخته میشود. زیربنای موزه آذربایجان ۲۴۰۰ مترمربع بوده و دارای سه طبقه و یک سالن نمایش در هر طبقه به ابعاد ۳۷ در ۱۲ متر، چند اتاق اداری و کتابخانه است.
موزه آذربایجان دارای آثار تاریخی و هنری متعلق به دوران پیش از اسلام و دوران اسلامی است. در حال حاضر، این موزه گنجینهای مهم و با ارزش حاوی دوازده هزار قطعه اشیای عتیقه و هنری دارد که ۲۳۰۰ قطعه آن به ثبت رسیده است و بهدلیل کمبود فضا بخش محدودی از این آثار در بخشهای مختلف موزه در معرض نمایش قرار دارند.
در طبقه همکف موزه آذربایجان، آثار و اشیای تاریخی مربوط به دوران پیش از تاریخ و دوران پیش از اسلام گردآوری شدهاند که سفالینههای تپه اسماعیلآباد با قدمت هفت هزار ساله از تاریخیترین آثار این بخش بهشمار میروند. در سالن نمایش طبقه اول و در امتداد آثار تمدنهای باستانی ایران، اشیای به جا مانده از تمدن نیشابور در قرن چهارم هجری قرار دارد که مشخصه آنها بهکارگیری لعاب سفیدرنگ با نقش و نگارهای اسلامی و خط کوفی است.
زمان بازدید: بهار (۸:۰۰ تا ۲۰:۰۰) تابستان (۸:۰۰ تا ۱۴:۰۰ و ۱۶:۰۰ تا ۲۱:۰۰) پاییز و زمستان (۹:۰۰ تا ۱۸:۰۰)
آدرس: خیابان امام، جنب مسجد کبود
مقبره الشعرا
مقبرهالشعرا (آرامگاه شاعران) یکی از گورستانهای تاریخی شهر تبریز در محله سرخاب است. این آرامگاه هماکنون پیرامون تکیه حیدر در تقاطع خیابانهای ثقةالاسلام و عارف و در ضلع شرقی بقعه سیدحمزه و مقبره قائم مقام و ملاباشی قرار دارد.
بیش از ۴۰۰ شاعر، عارف و رجال نامی ایران و کشورهای منطقه از ۸۰۰ سال پیش بهترتیب از حکیم اسدی طوسی تا استاد شهریار (آخرین فرد دفنشده در این آرامگاه)، یکی پس از دیگری در اینجا به خاک سپرده شدهاند.
در واقع شهر تبریز در قرن ششم و پس از تبدیل به مرکز حکومت اتابکان آذربایجان، پناهگاه شاعرانی شد که زندگی آرام و آسودهای را دور از جنگ و نزاع میجستند.
بهدلیل متروکه شدن مقبرهالشعرا پس از زمینلرزههای سالهای ۱۱۹۳ و ۱۱۹۴ هجری قمری و مدفون شدن بسیاری از شاعران و عارفان بزرگ در این گورستان، در شهریور ۱۳۵۰ خورشیدی، مسابقهای برای طرح یک بنای یادبود در مقبرهالشعرا برگزار شد و پس از چندی طرح غلامرضا فرزانمهر انتخاب و عملیات احداث بنای یادبود آغاز شد.
نماد مقبرهالشعرای تبریز تلفیقی از هنر معماری سنتی و مدرن است که در بلندای این مجموعه فرهنگی و تاریخی خودنمایی میکند و همه ساله در تعطیلات نوروزی پذیرای یک میلیون گردشگر داخلی و خارجی است. مقبره استاد شهریار در میان این مجموعه تاریخی و فرهنگی واقع شده که بیش از ۳۰ متر ارتفاع دارد.
چند جاذبه دیدنی و معروفتر تبریز
مسجد کبود تبریز
تبریز، مساجد زیادی دارد، اما یکی از دیدنی ترین آنها مسجد کبود یا مسجد جهانشاه است.مسجدی که به خاطر کاشی کاری های فیروزه ای رنگش به فیروزه اسلام هم مشهور است. مسجد کبود تنها بنایی است که از دورە فرمانروایی قراقویونلوها در پایتخت آنها، یعنی تبریز، باقی مانده است.
زیباییهای این مسجد آنقدر زیاد است که پس از گذشت قرنها و صدماتی که به آن وارد شده، هر انسان صاحب ذوقی را متحیر و مبهوت میسازد. بارزترین ویژگی مسجد کبود و شهرت زیادش بیشتر به خاطر کاشیکاری معرق و تلفیق آجر و کاشی و اجرای نقوش پرکار است که هم در داخل و هم در خارج آن مشهود است.
آدرس: خیابان امام خمینی، روبروی کوچه صدر
روستای کندوان تبریز
کندوان هم که گفتن ندارد، اصلا یکی از اصلی ترین مکان هایی که در تبریز باید به دیدن آن بروید، روستای صخره ای کندوان می باشد. معماری روستای کندوان و جاری بودن زندگی مردم در قالب بافت قدیمی آن یک استثنا در دنیا به حساب میآید. چرا که دیگر در کاپادوکیه ترکیه و داکوتا آمریکا (که هر دو دارای معماری صخرهای هستند) کسی زندگی نمیکند. خانه های این روستا به مانند کندوی عسل در دل کوه کنده شده اند و جالب اینجاست که عسل یکی از مهمترین محصولات این روستا می باشد و وجه تسمیه این روستا نیز همین خانه ی کندو مانند است.
موزه قاجار
یکی از قشنگترین موزههای تبریز، موزه قاجار است. موزه قاجار که پیش از این خانه امیرنظام گروسی، از رجال سیاسی دوره ناصرالدین شاه بوده، عمارتی زیبا با حیاطی پر از گل دارد و سفری است به دوره قاجار. این موزه بخش های مختلفی دارد، یک تالار آن مخصوص پول و سکههای دوره قاجار است، تالاری دیگر مختص ظرف و ظروف، تالاری برای کاشی های رنگارنگ، تالاری برای تفنگ و اسلحه و تالاری برای ساز و تالارهایی هم برای وسایل دیگر.
موزه قاجار در یکی از محلههای قدیمی تبریز به نام ششگلان قرار دارد. خیابانی که میتوان خانههای قدیمی زیادی در آن پیدا کرد. مقبره الشعرا که مدفن بیش از ۴۰۰ شاعر نامدار ایرانی از جمله شهریار، قطران و اسدی طوسی است در این خیابان قرار گرفته.
آدرس: سمت راست خیابان ثقه الاسلام، در خیابان فرعی شهریار و در کنار بیمارستان کودکان
نظرات