سلام نو _ سرویس گردشگری: در موزه فرش انواع گلیمها و فرشهای دستبافت، با توجه به مرغوبیت و قدمت آنها و با در نظرگیری ویژگیهای قالی ایران از لحاظ رنگآمیزی، طرح، نقش، بافت و تنوع مناطق قالیبافی حفظ و نگهداری میشود. مجموعه موزه فرش ایران شامل باارزشترین نمونههای قالی ایران از قرن نهم هجری تا دوره معاصر است و از منابع غنی تحقیقی برای پژوهشگران و هنردوستان به شمار میآید. حدود ۱۳۵ تخته از شاهکارهای قالی ایران، بافت مراکز مهم قالیبافی مانند کاشان، کرمان، اصفهان، تبریز، خراسان، کردستان و... در تالار طبقه همکف به معرض نمایش گذاشته میشود.
درباره موزه متحیرکننده فرش ایران
اگر بخواهید زیباترین نمونههای فرش ایرانی را ببینید به کجا سر میزنید؟ قطعا یکی از انتخابهای شما بازار فرش و فرش فروشیها خواهد بود. اما اگر بخواهید به قصد دیدن فرشهای با ارزش و تاریخی زیبا به جایی سر بزنید، قطعا «موزه فرش ایران» یکی از بهترین انتخابهای شما در جهان خواهد بود! موزه فرش ایران از جاهای دیدنی تهران است. این مجموعه به دستور فرح پهلوی ساخته و در ۲۲ بهمن ماه ۱۳۵۶ افتتاح شد.
اگر بخواهید زیباترین نمونههای فرش ایرانی را ببینید به کجا سر میزنید؟ قطعا یکی از انتخابهای شما بازار فرش و فرش فروشیها خواهد بود. اما اگر بخواهید به قصد دیدن فرشهای با ارزش و تاریخی زیبا به جایی سر بزنید، قطعا «موزه فرش ایران» یکی از بهترین انتخابهای شما در جهان خواهد بود! موزه فرش ایران از جاهای دیدنی تهران است. این مجموعه به دستور فرح پهلوی ساخته و در ۲۲ بهمن ماه ۱۳۵۶ افتتاح شد.
ساختمان موزه فرش ایران، دارای معماری شکیل و چشمگیری است که آذینهای نمای بیرونی آن به دار قالی شباهت دارد. طراح بنای این موزه، عبدالعزیز فرمانفرماییان است. سطح نمایشی موزه مساحتی برابر ۳۴۰۰ مترمربع را در بر میگیرد که شامل دو تالار است و برای نمایش انواع قالیهای دستبافت و گلیم مورد استفاده قرار دارد. تالار طبقه همکف به نمایشگاه دایمی اختصاص یافته و تالار فوقانی برای برگزاری نمایشگاههای موقت گلیم و قالی طراحی شده است.
آثاری تماشایی و حیرتانگیز در موزه فرش ایران
فرش نقش برجسته بوستان
به شاهکار فرشبافی ایران می رسیم که نامش را بوستان گذاشته اند.
مرحوم استاد علی خدادادی، هنرمند اهل شهرضا، خالق این اثر شاهکار است و به نوعی ابداع کننده این نوع برجستهبافی به حساب می آید. او طراحی این فرش را به مرحوم استاد ارچنگ اصفهانی، از طراحان بزرگ اسلیمی فرش، سپرد و با تلاش بسیار طرح مدنظرش را به دست آورد. بافت فرش از سال ۱۳۵۸ آغاز شد و به کمک ۲ بافنده، یک سال و سه ماه به طول انجامید؛ اما این تمام ماجرا نبود و اصل کار قیچی زنی کار بود.
بیش از ۶ سال طول کشید تا قیچی زنی کار تمام شود و در نهایت در سال ۱۳۶۵ قالی آماده شد. ارتفاع برجسته ترین بخش این فرش ۴.۵ سانتی متر است و از این حیث نظیری ندارد. گفته می شود با درگذشت استاد خدادادی، فوت و فن بافت این فرش هم برای همیشه از میان رفت و دیگر اثری مانند آن خلق نشد. فرش بوستان در کشورهای آلمان، فرانسه، ژاپن، کویت و قطر نیز به نمایش درآمده است و بد نیست بدانید هنوز هیچ کارشناسی نتوانسته قیمتی روی این فرش بگذارد.
فرش نقشه ایران و همسایگان
این فرش به آخرین سال سلطنت احمدشاه (آخرین شاه قاجار) تعلق دارد و توسط شاگردان مدرسه دختران نمره ۳۷ بافته شده است. اشعار بافته شده در حاشیه این فرش در تمجید دانش و صنعت هستند و آرزوی پایندگی مجلس را بیان می کنند.
فرش چهار فصل کره زمین
این فرش زیبا یکی از دیدنی ترین شاهکارهای موزه فرش است که در چهار گوشه آن تصاویر «آدم و حوا»، «ابراهیم و اسماعیل»، «حضرت عیسی» و «حضرت موسی» به چشم می خورد. این فرش در تبریز بافته شده است.
فرش شخصیت های مشهور
این فرش که توجه هر بیننده ای را به خود جلب می کند حاصل دست هنرمندان کاشانی است و در آن چهره های معروف دنیا با تصویر کشیده شده اند؛ از عیسی مسیح تا ناپلئون. هر شخصیت یک عدد دارد که در حاشیه فرش می توانید آن را بیابید و نام آن شخصیت را بفهمید.
گلیم حضرت مسیح
یکی از نمونه های بی نظیر موزه فرش تهران، گلیم بافت کردستان با «طرح محرابی تصویری حضرت عیسی (ع) با حواریون» است که نقشی از حضرت عیسی به همراه ۳ تن از حواریون در آن دیده می شود. قدمت این گلیم به اواخر قرن ۱۳ هجری قمری باز می گردد.
قالیچه میرزا کوچک خان جنگلی
این قالیچه با اندازه ۲۲۰*۱۳۰ سانتیمتر یکی از زیباترین قالیچه های موزه است که تصویر میرزا کوچک خان جنگلی را در لباس نظامی و مسلح به تفنگ و اسلحه کمری نشان می دهد. به طور دقیق مشخص نیست این قالیچه در چه دوره ای بافته شده است؛ اما به دلیل وجود کتیبه ای با عبارت و نام کارخانه ملا محمود، آن را به دوره قاجار نسبت می دهند. ملا محمود مدیحی از مدیحه سرایان و فرشبافان کاشان بوده و اشعار زیبایی را در وصف میرزاکوچک خان سروده است. کارشناسان، زمان بافت این فرش را بین سالهای ۱۲۹۰ تا ۱۳۰۰ خورشیدی و در زمان حیات میرزا تخمین می زنند.
نظر شما