سلام نو _ سرویس گردشگری: در خیابان شلوغ و پرهیاهوی امام خمینی در پایتخت، دروازهای قدیمی و تاریخی از دوران قاجار به یادگار مانده است که اکنون با نام سردر باغ ملی، از جاهای دیدنی تهران به شمار میآید. این سردر که پیش از ساخت برج آزادی نماد پایتخت بود، از زیباترین دروازههای کشور است. سردر باغ ملی از مهمترین بناهای باغ ملی است که هنوز سالم باقی مانده و قدمت آن از خود باغ نیز بیشتر است. این دروازه از جمله مکانهایی در کشور است که هر ایرانی باید آن را از نزدیک ببیند؛ زیرا این بنای تماشایی با معماری خاص و بینظیر خود آدم را به تهران قدیم میبرد.
درباره سردر باغ ملی
میدان مشق اثری بازمانده از دوره قاجار است که در آغاز منطقهای نظامی بود و برای تمرینهای رزمی قشون شاهنشاهی در زمان فتحعلی شاه احداث شد. در واقع اصل واژه «مشق» بهمعنای مارش فرانسوی بود که در زبان فارسی به مشق تبدیل شد. بعد از کودتای اسفندماه سال ۱۲۹۹ خورشیدی، این قشون نظامی دیگر در پایتخت مستقر نبودند و در خارج از تهران تمرین میکردند و آموزش میدیدند.
به همین دلیل میدان مشق هیچگونه کاربرد نظامی نداشت و عملا بدون استفاده مانده بود. تا اینکه رضا شاه پهلوی که در زمان فتحعلی شاه قاجار، وزیر جنگ کشور بود، دستور ساخت سردر باغ ملی را داد.
سردر باغ ملی از سال ۱۳۰۱ تا ۱۳۰۴ خورشیدی توسط جعفرخان کاشانی و همکاری آلمانیها، قبل از شروع جنگ جهانی دوم ساخته شد. در احداث بنا معماران دیگری چون استاد اسماعیلی برای انجام سفتکاریها، استاد کریم منیژه برای ساخت ستونها، استاد خاک نگار مقدم برای ساخت کاشیها و استاد حسین کاشیپز برای کاشیکاریها، نقش برجستهای داشتند. سر در باغ ملی در تاریخ ۱۲ مهر ۱۳۷۷ با شماره ۲۱۳۰ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
در طراحی سردر باغ ملی تلفیقی از سبک معماری ایرانی و اروپایی، خصوصا در کاشیکاری و کلاه فرنگی دیده میشود که این سبک، معماری روز آن دوره بود. فرم بنای سردر باغ ملی بهگونهای دروازههای پایتخت در دوران ناصرالدین شاه را تداعی میکند. مصالح بهکار رفته در بنا از قبیل سنگ، آجر، چوب، آهن و برنز است.
بنا شامل دو نمای بیرونی و درونی است. نمای داخلی تصاویری از جمله نمایههای کوروش کبیر، فروهر و مردمان هخامنشی دارد. نمای بیرونی از هشت ستون آجری بهصورت جفت ساخته شده است که در اطراف ورودیهای سهگانه، نسبت به یکدیگر بهاندازه یک قطر ستون عقبنشینی دارند؛ بدین معنا که در اطراف هر در از چهار ستون، دو عدد از آنها کمی عقبتر واقع شده که بهخاطر سایه و روشنایی نور جلوهای متفاوت و خاص به بنا داده است.
پهنای این سردر از شرق به غرب نزدیک به ۲۷ متر است که در قدیم بهدلیل وجود دو اتاق نگهبانی و بازرسی در قسمت غربی و شرقی بیشتر بوده است. پس از چندی اتاق غربی قسمتی از بنای شرکت نفت ایران و انگلیس شد و اتاق شرقی به بنای اداره پست تهران واگذار و بعدها تخریب شد. ستونهای نمای خارجی با نمای بیرونی فرق دارد و از طرحهای آن میتوان به تسخیر تهران در کودتای ۱۲۹۹ اشاره کرد.
سردر باغ ملی دارای سه گذرگاه است؛ یک گذرگاه بزرگ در وسط برای سواره روها و دو گذرگاه کوچک تر برای پیاده ها در دو طرف که امروزه اثری از گذرگاه بزرگ دیده نمی شود. هر سه گذرگاه دارای دروازه های چدنی هستند که به صورت سهتکه در قورخانه تهران و توسط استاد محمد علی کرمانی ساخته شده اند.
بر روی زمینه تیره چدن ها نقوشی طلایی و برنجی دیده می شود و بر زیبایی بنا افزوده است. عبارت «عمل محمدعلی کرمانی» را می توانید در قسمت مرکزی در و زیر نشانه اصلی سردر مشاهده کنید و جمله «این اثر در قورخانه تهران ساخته شد» را نیز با حروف برنجی بر روی آن ببینید.
محل قرارگیری و مسیر دسترسی سردر باغ ملی
سردر باغ ملی در خیابان شلوغ و پررفتوآمد امام خمینی، با فاصله کمی از میدان توپخانه در ضلع غربی اداره پست و ضلع شرقی وزارت امور خارجه قرار دارد. پیشنهاد میکنیم با مترو به این مکان تاریخی بروید. کافی است با استفاده از خطوط یک (تجریش-کهریزک) و دو (فرهنگسرا-صادقیه)، در ایستگاه مترو امام خمینی (ره) از قطار پیاده شوید و پس از خروج از ایستگاه مترو، بهسمت غرب بروید.
پس از پنج دقیقه پیادهروی به سردر باغ ملی خواهید رسید. همچنین میتوانید از اتوبوسهایی که به میدان امام خمینی (ره) و پایانه فیاضبخش یا پایانه قورخانه تردد میکنند، استفاده کنید. پس از پیاده شدن از اتوبوس در این پایانهها بهسمت شمال بروید تا به خیابان امام خمینی (ره) و سردر باغ ملی برسید.
آدرس: استان تهران، شهر تهران، خیابان امام خمینی
ماشین شخصی: به یاد داشته باشید که این جاذبه در محدوده طرح ترافیک قرار دارد پس برای استفاده از ماشین شخصی برنامه ریزی های لازم را انجام دهید.
اتوبوس: با استفاده از خطوطی که از خیابان امام خمینی گذر می کنند خود را به ایستگاه خیام برسانید و از آنجا با کمی پیاده روی به سردر باغ ملی برسید.
مترو: با استفاه از خطوط 1 و 2 به ایستگاه امام خمینی بروید و با کمی پیاده روی خود را به سردر باغ ملی برسانید.
نظر شما