سلام نو _ سرویس گردشگری: بازارهای سنتی یکی از دیدنی ترین جاذبه های هر شهرند و گشت و گذار در آن ها شما را با روح و فرهنگ آن شهر آشنا و فرصت های بیشمار خرید را نصیب تان می کند. بعضی شهرهای ایران بازاری بزرگ و تاریخی دارند و که بافت سنتی و جذاب و در عین حال سادگی ای که در آن ها موج می زند خیلی ها را به این بازارها می کشاند.
درباره بهترین بازار اردبیل
بازار تاریخی اردبیل یکی از بازارهای سنتی ایران است. در سردر بازارچه شمال شرقی، سنگنوشتهای قدیمی هست که اسم سازنده و تاریخ ساخت را رویش نوشتهاند؛ اما بهخاطر فرسایش، سطح این سنگ ناخواناست. برای اولینبار دو گردشگر به اسم اصطخری و مقدسی در قرن چهارم هجری قمری درباره این بازار نوشتهاند. طبق نوشتههای بهجامانده، این بازار بهشکل صلیبی بود که مسجدی در وسط آن وجود داشت. ساخت بنای بازار به دوره سلجوقیان برمیگردد؛ البته در دوره زندیه، صفوی و قاجار بخشهایی به این بازار اضافه شد و بخشهای قدیمی را مرمت کردهاند.
اردبیل از پایتختهای حکومت صفوی بود. به همین خاطر در این دوره، آن را از مهمترین شهرهای ایران میدانستند. بازار سنتی اردبیل در قرنهای هفتم و هشتم هجری قمری و در زمان حکومت صفویها رونق بسیاری داشت. وجود این بازار موقعیت تجاری خوبی را در آن زمان به وجود آورده بود. این رونق در زمان حکومت شاه طهماسب و در قرن دهم هجری قمری به اوجش رسید. بسیاری از تجار و مردم برای خرید و فروش به سرای بقالها، خراطها، سراجها، کرباسفروشها، قصابها و قیصریه رفتوآمد میکردند.
هر چه از جزئیات و معماری زیبای بازار سنتی اردبیل بگوییم، کم گفتهایم. در هر بخش از این بازار میشود معماری اسلامی و سنتی ایرانی را دید. در سرای اصلی بازار ۹ گنبد زیبا وجود دارد که چهار ستون مدور در زیر آنها استوار هستند. جنس این ستونها از سنگ خاراست. هرکدام از ستونها سرستونی مکعبی دارند. طاقهای زیر گنبد را برای نگهداری بهتر با تیرهای چوبی به هم وصل کردهاند.
طاقهای جناغی و گنبدها در حالی که ساده هستند، جلوهای خیرهکننده به این بازار میدهند. نمای آجری طاقها زیبایی بازار قدیمی اردبیل را دوچندان میکنند.
هرکدام از مغازهها طاقنمایی به پهنای ۳ متر دارند. بلندای پایه طاقها حدود ۸۰ سانتیمتر است. روی گنبدها حفرههایی هست که نور را از بیرون به فضای داخلی مسجد هدایت میکنند. اگر در طول روز به این بازار بروید، رقص پرتوهای نور را بهخوبی میبینید.
بازار قیصریه یا سرای چهارسوق از دیگر بخشهای جذاب بازار است. سرای چهارسوق فضایی مدور دارد که در بالای آن گنبدی بزرگ و کروی خودنمایی میکند. فضای ویژهای در زیر این گنبد در نظر گرفتهاند که سنگینی آن گنبد بلند را تحمل میکند. قطر این فضا حدود ۱۲ متر است. بلندای گنبد هم به ۱۳ متر میرسد. اطراف این بخش هشت طاق جناغی هست که هرکدام سردر یکی از حجرهها را مشخص میکند. چهار طاق دیگر هم در هر طرف راهروهای بازارچه هستند.
محل قرارگیری بازار اردبیل
بازار تاریخی و سرپوشیده اردبیل در مرکز شهر و طرفین خیابان اما خمینی قرار گرفته و با معماری سنتی که روح و ظرافت هنری در آن موج می زند تاریخ کهن ایران را به نمایش گذاشته است. این بازار از قرن های هفتم و هشتم هجری قمری تا به حال به مرکزی پویا برای فعالیت های تجاری تبدیل شده و مایحتاج ساکنان شهر را تامین می کرده است.
قدمت و معماری سنتی، بازار اردبیل را تبدیل به یکی از جذاب ترین بازارهای ایران کرده و خیلی ها در سفر به این شهر بازدید از بازار را در لیست برنامه هایشان قرار می دهند. این بازار هم مثل دیگر بازارهای سنتی ایران از راسته ها، سراها، تیمچه ها و البته گرمابه و مسجد تشکیل شده که در هر کدام از آن ها طراحی و معماری ای چشم نواز به کار رفته است.
شرایط خاص سیاسی و جغرافیایی اردبیل باعث شده که این شهر همیشه در همه ی دوره های تاریخی مخصوصا در زمان صفویان رونق اقتصادی خوبی داشته باشد و بدون شک این بازار با قدمت طولانی ای که دارد مرکز همه ی امور تجاری و اقتصادی شهر بوده است. نمی توانیم این بازار را متعلق به یک دوره ی تاریخی بدانیم چون اینجا در زمان ها و دوره های مختلفی ساخته شده و از آثار دوره سلجوقی، زندیه و صفویه به شمار می رود. حتی در میان سفرنامه های قدیمی هم اسم این بازار دیده می شود و در توصیف بازار به وجود مسجدی در مرکز آن اشاره شده است.
مجموعه تاریخی بازار اردبیل در مرکز شهر و در دو طرف خیابان امام خمینی قرار دارد. این بازار از سمت شمال به میدان امام حسین یا تازه میدان، از جنوب به خیابانهای آیت الله طالقانی، بلوار آیت الله مروج اردبیلی و میدان فجر، از شرق به خیابان آیت الله کاشانی و از غرب نیز به خیابان ناصرلی صوفی منتهی میشود.
آدرس: استان اردبیل، اردبیل، خیابان امام خمینی
نظرات