سلام نو _ سرویس گردشگری: خانه تاریخی صادقی خانه ای مجلل و باشکوه در محله اوچدکان اردبیل واقع شده است . ساخت خانه تاریخی به سالهای ۱۲۷۹ تا ۱۲۸۳ هجری قمری برمی گردد . صاحب این خانه تاجر خوشنامی بنام حاج ابراهیم صادقی است .خانه تاریخی صادقی در ۱۶ اسفند ۱۳۸۶ به شماره ۱۴۴۶۵ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. در ادامه به معماری باشکوه این خانه تاریخی میپردازیم.
آشنایی با خانه تاریخی صادقی
اردبیل یکی از زیباترین شهرهای ایران محسوب میشود که تاریخی کهن و مردمانی مهماننواز و خونگرم دارد. بهترین زمان برای سفر به شهر و استان اردبیل اواخر بهار و تابستان است تا اگر به سرمای زمستانی این منطقه عادت ندارید، بتوانید در این ایام سال از هوای خنک استان اردبیل و طبیعت سرسبز و زیبا و دیدنیهای لذت ببرید. از اولین مکانهایی که پس از ورود به هر شهر تاریخی در ایران، بازدید از آنها توصیه میشود، خانههای تاریخی هستند.
خانه صادقی، عمارتی مجلل که یکی از زیباترین بناهای معماری ایرانی محسوب میشود و تمام ویژگیهای یک خانهی سنتی را دارد. از گچبری و تزئینات تا شیشههای رنگی و ارسیها. خانه صادقی را حاج محمد معمار اردبیلی با ظرافت و زیبایی هر چه تمامتر بنا کرد و این کار چیزی حدود ۴ سال طول کشید.
بنای این اثر طبق ویژگیهای خاص معماری روزگار قاجار ساخته شد و به کلیت خانههای ایرانی آن ایام بسیار نزدیک است. این عمارت در زمینی به مساحت ۱۴۵۰ مترمربع و با زیربنایی در حدود ۱۷۵۰ مترمربع ساخته شده است. مالک این خانه تاجر معروف و خوشنام حاج ابراهیم صادقی است که نام او بر کتیبهسر در ورودی نقش بسته است.
این اثر در سرتیپ آباد، جنب مسجد اوچدکان برای همیشه ماندگار شد. خانه صادقی پیش از این محلی برای گردهمایی خانوادهها و برپایی جشنها بود. محلیها مراسمهای عقد و شیرینیخوری خود را در این عمارت مجلل برگزار میکردند. در حال حاضر خانه صادقی کاربری هتل و رستوران دارد و طرفداران بسیاری در میان مردم محلی و گردشگران پیدا کرده است و همچنان مانند گذشته میزبا مراسمهای عقد و سایر جشنها است.
از سردر ورودی که بگذریم به دالانی مستطیل شکل پا میگذاریم که کل نمای آن با آجر پوشیده شده و سقفی که پیش از این آجری ضربی بوده است را چوبکاری کردهاند.نمای عمارت را که از نگاه میگذرانیم ساختمانی تمام آجری با پنجرههای ساده میبینیم و در انتهای آن در طبقهی دوم کنگره مانند شده است.
این ساختمان در سه طبقه ساخته شده و زیرزمین، همکف و طبقهی اول این سه طبقه را تشکیل میدهند. خانه صادقی دو ورودی دارد و راهروهای آنها کاملا مجزا است. اتاقهایی که در این بخش قرار دارند کاملا قرینهی یکدیگرند و به سبک بسیاری از خانههای ایرانی به یکدیگر راه دارند. پلههایی که مارا به طبقهی بالا میبرند همگی از جنس چوب هستند، همچنین پلههای ورودی به طبقه بالای خانه از چوب گردو است، همچنین درها، کمدها، اشکافها و گنجهها با مهارت بالا و دقت هنرمندانه ساخته شدهاند.
در گذشته در خانه صادقی مراسم عقد و شیرینیخوری بهشکل سنتی برگزار میشد. اکنون این خانه با حفظ معماری سنتی خود با همت بخش خصوصی مرمت و بازسازی شده است و با نام مجتمع تاریخی ختایی فعالیت میکند. این مجموعه شامل رستوران سنتی، دمنوش خانه و کافی شاپ، تالار عقد، سالن همایش و جلسات است و همچنان مراسم عقد و عروسی در این مکان برپا میشود.
خانه تاریخی مرحوم حاج میرزا ابراهیم صادقی در بافت قدیمی شهر اردبیل قرار دارد. این خانه در کوچه سرتیپ آباد، روبهروی مسجد اوچدکان واقع شده است.
آدرس: استان اردبیل، اردبیل، محله اوچدکان، کوی سرتیپ آباد
خانه صادقی و معماری زیبای آن
این عمارت در زمینی به مساحت ۱۴۵۰ مترمربع و با زیربنایی در حدود ۱۷۵۰ مترمربع ساخته شده است. پس از گذشتن از در ورودی، وارد دالانی مستطیل شکل با نمای آجری و سقف چوبی میشویم که گویا در زمانهای قبل سقف این ورودی نیز آجری ضربی بوده است. نمای عمارت، آجری با پنجرههای ساده چوبی است که منتهیالیه ارتفاع آن در طبقه دوم به صورت کنگره درآمده است.
نمای دیوارهای ضلع جنوبی و غربی حیاط دارای تاق نماهای آجری است و قسمت اصلی ساختمان در سه طبقه ساخته شده که مشتمل بر زیرزمین، همکف و طبقه بالا است. ساختمان دارای دو در ورودی است با دو راهروی مجزا و اتاقهای قرینه، که به یکدیگر راه دارند.این بنای تاریخی دارای سه بخش مجزا است که برای مراودات اجتماعی، مذهبی، اقتصادی و خانوادگی به کار گرفته میشد. در این بنا، از اسلوب معماری بسیار متین استفاده شده و مصالح به کار رفته در آن، با سلیقه و التزامی ویژه انتخاب شدهاند.
پلههای ورودی به طبقه بالای خانه از چوب گردو است، درها، کمدها، اشکافها و گنجهها نیز با مهارت خاصی ساخته شدهاند.در ازاره دیوارهای جانبی کتیبه زیبای آیتالکرسی به خط نستعلیق نقش بسته است. از این عمارت، در حال حاضر استفاده مسکونی نمیشود، ولی بنا از استحکام و سلامت کامل برخوردار است.
در ساختمان این عمارت بزرگ، از هنر حاج محمد معمار اردبیلی استفاده شده و ساختن آن چهار سال به درازا انجامیده است. کاربری امروزه این عمارت هتل رستوران می باشد که در کنار بازدید از این بنا می توانید از غذاهای خوشمزه این رستوان لذت ببرید. پیشنهاد می کنیم از دیگر جاذبه های گردشگری اردبیل نیز دیدن بفرمایید.
نظر شما