سلام نو _ سرویس گردشگری: تبریز شهریست با جاذبههای تاریخی فراوان که هرکدام داستانی در دل خود نهفته دارند. این شهر قطب گردشگری شمال غرب کشور است که به دلیل موقعیت ممتاز جغرافیایی و تاریخی این شهر و قرار گرفتن در مسیر جاده ابریشم، در طول قرنهای گذشته همواره یکی از مهمترین مراکز تجارت و بازرگانی آسیای غربی بهشمار میرفته است. در ادامه به تعدادی از موزه های خاص در تبریز میپردازیم.
چند موزه جالب و ویژه در تبریز
موزه شهرداری
موزه شهرداری تبریز، یکی از جاذبههای شهر است که در داخل کاخ شهرداری تبریز قرار دارد. تاریخ ساخت کاخ شهرداری به سالهای ۱۳۱۴ تا ۱۳۱۸ برمیگردد و مدتها به عنوان دفتر اصلی شهر تبریز مورد استفاده قرار میگرفت. تا اینکه در سال ۱۳۸۶ به مناسبت بزرگداشت یکصدمین سالگرد تاسیس اولین انجمن شهر و بلدیه ایران در تبریز، موزه شهرداری تبریز در این عمارت آغاز به کار کرد و لقب نخستین و تنها موزه تاریخ شهرداریهای ایران را به خود اختصاص داد. جالب که بدانید علاوه بر این، شورای اسلامی تبریز هم در بخشی از این ساختمان مستقر است.
وقتی به داخل موزه میروید آثاری از اولین شهرداری تبریز، اشیاء و اسناد ارزشمندی که نشان فرهنگ و هنر مردم تبریز است را خواهید دید. بخشی از این موزه در زیرزمین و بخشهای دیگر در طبقات اول و دوم قرار دارند و تالارهای مختلفی چون تالار دوربینهای قدیمی، تالار دفاع مقدس، چاپ و نشر، فرش، هنرهای معاصر، خط و خوشنویسی، تالار حکمت و چندین تالار دیگر را در خود جای داده است. موزه شهرداری تبریز که پس از کشور چین، در ردیف اولین موزه شهرداریهای جهان نیز قرار دارد در تاریخ ۲۹ تیر ۱۳۷۷ با شماره ثبت ۲۰۵۵ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
خانه و موزه سفال تبریز
در سفر امروزمان به شهر کهن تبریز، گذری به خانه و موزه سفال داریم. این خانه قدیمی با نامهای صرافلار و علوی، که از مالکان پیشین مجموعه بودند نیز معروف است. یکی از جذابیتهای این موزه انجام تمامی مراحل ساخت سفال پیش روی چشمانتان است که موجب شده است تا به آن موزه زنده سفال هم بگویند.
خانه و موزه سفال متعلق به دوران قاجار و پهلویست که در دو طبقه و با معماری اصیل ایرانی ساخته شده است. همانند اکثر خانههای کهن ایرانی، حوضی در میان حیاط با باغچههایی در اطراف آن قرار دارد و گچبریهای زیبای آن نیز چشمنواز است. در بدو ورود به خانه نخستین چیزی که توجه شما را به خود جلب میکند پلاک سفالی ورودی موزه است.
این عمارت تاریخی در سال ۱۳۷۹ به همتِ استانداری وقت آذربایجانشرقی و سازمان میراث فرهنگی خریداری، مرمت و بازسازی شده و بعد از آن در سال ۱۳۸۴ تغییر کاربری داده است. از جمله بخشهای این موزه میتوان به نمایشگاه دائمی آثار سفال، فروشگاه، بخش آموزش و... اشاره کرد. اگر گذرتان به تبریز افتاد کافیست سری به خیابان شمس تبریزی بزنید و از نزدیک این مجموعه زیبا را ببینید.
موزههای شگفتانگیز و خاص تبریز
موزه عصر آهن تبریز
سایتموزه (۱) عصر آهن، گورستانی شگفتانگیز و البته مخوف، مدفن انسانها در عصر آهن بوده است که سال ۱۳۷۶ طی یک عملیات خاکبرداری برای ساخت مجتمع در تبریز کشف شد.
این محوطه باستانی با قدمتی بالغ بر ۳۵۰۰ سال در جوار مسجد کبود تبریز قرار دارد و به دلیل قدمت بالا دارای ارزش جهانیست. سایت موزه عصر آهن پس از انجام کاوش و مرمت در سال ۱۳۸۶ به عنوان نخستین موزه صحرایی ایران شروع به فعالیت کرد. از آثار به دست آمده در این سایت میتوان به ۳۸ گور که افراد در آنها به شیوه جنینی دفن شدهاند به همراه اشیایی همچون سفال، ابزار جنگی، جواهر اشاره داشت.
به دلیل قرارگرفتن صورت اجساد به سمت شمال و به طور کلی نحوه دفن آنها، این قوم را پیروی آئین مهرپرستی (۲) میدانند. نکته جالب دیگر که در مورد این اجساد نظرها را به خود جلب میکند این است که اکثر اجساد یافت شده این محوطه در سنین پایین مردهاند و اسکلتها به صورت جنینی دفن شدهاند؛ در کنار هر اسکلت نیز ظروفهای سفالی قرار داشت که عمدتا سفالهای نخودی و خاکستری رنگ بودند.
از این کاوش تعدادی اسکلت کشف شد که ۲ اسکلت به موزه آذربایجان انتقال یافت؛ ۱۲۰ اثر در قالب ظروف در این موزه نگهداری میشود و زیورآلات زنان که اکثرا سنگهای قیمتی بودند نیز در موزه آذربایجان نگهداری میشود.
طبق پیشبینی باستانشناسان ۵۰ درصد این گورستان حفاری شده و باقی آن زیر خانه قدیمی جنب گورستان است که این خانه هم اکنون در تملک سازمان میراث فرهنگی است تا ادامه کاوشها بر روی آن انجام گیرد.
موزه کارتون تبریز
موزه منحصربهفرد کارتون تبریز، پنجمین موزه در جهان، اولین موزه در آسیا و یگانهای در کشور ایران است که در دل خود گنجینهای بینظیر از آثار برترین کارتونیستهای جهان را جایداده و گاه و بیگاه نیز به بهانه جشنوارههای ارزنده و معتبر هنری، هنرمندان جهانی را به این نقطه از ایران میکشاند. ساختمان این موزه، خانه هنر تبریز و از جمله آثار ثبت شده در فهرست ملی کشور است.
اگر چه موزه کارتون تبریز در سال ۱۳۸۵ و به همت انجمن کارتونیستهای آذربایجان شرقی افتتاح شده، اما قدمت ساختمانش به دوره پهلوی اول و سال ۱۳۱۸ خورشیدی باز میگردد. این موزه به لحاظ وسعت بعد از موزه گابرو بلغارستان دومین موزه بزرگ کارتون در جهان است، البته جالب است بدانید که صرف نظر از بخش طنز موزه گابرو و مقایسه بخش کارتون دو موزه، مجموعه تبریز وسیعترین موزه کارتون جهان را دارد.
در این موزه آرشیو کاملی با ۲۵ هزار اثر اصلی از هنرمندان ایران و جهان به چشم میخورد و در گوشه دیگر آن نیز نشریات تخصصی و کتابخانهای با کتب کمیاب و نایاب در اختیار دوستداران این هنر قرار گرفته است. موزه کارتون تبریز با دو گالری ثابت ۹۰ اثر اصلی، پوستر، تمبر، کارت پستال و کتابهای کارتونی بینظیری را از سراسر دنیا به معرض نمایش گذاشته است.
نظر شما