سلام نو _ سرویس گردشگری: موزه ها همیشه یکی از جذاب ترین آثار تاریخی هر شهرند و علاقمندان به تاریخ و فرهنگ از اینکه ساعت ها در میان آثار تاریخی قدم بزنند هیچ وقت خسته نمی شوند. موزه آذربایجان از بهترین موزه های ایران است و بعد از موزه ملی ایران دومین موزه باستان شناسی کشور به شمار می رود.
گنجینههای تماشایی موزه آذربایجان
موزه آذربایجان دارای آثار تاریخی و هنری متعلق به دوران پیش از اسلام و دوران اسلامی است. در حال حاضر، موزه آذربایجان دارای گنجینهای مهم و با ارزش حاوی دوازده هزار قطعه اشیای عتیقه و هنری است که ۲۳۰۰ قطعه از این اشیای عتیقه و هنری به ثبت رسیده و بهدلیل کمبود فضا بخش محدودی از این آثار در بخشهای مختلف موزه در معرض نمایش برای دوستداران تاریخ، فرهنگ و هنر قرار دارد.
طبقه همکف موزه آذربایجان
در طبقه همکف موزه آذربایجان، آثار و اشیای تاریخی مربوط به دوران پیش از تاریخ و دوران پیش از اسلام گردآوری شدهاند که سفالینههای تپه اسماعیلآباد با قدمت هفت هزار ساله از تاریخیترین آثار این بخش به شمار میروند.
قدمت سنگهای معدنی «سرپانتین» که در جیرفت کرمان یافته شدهاند نیز به دوران پیش از تاریخ میرسد؛ روی این سنگها تصاویری از گیاهان و حیوانات گوناگون نقش بسته است. همچنین مجسمه الهه زن که در رستمآباد گیلان یافته شده است، سه هزار سال قدمت دارد؛ این مجسمه ارزش زن را در دوران ایران باستان به تصویر کشیده است. ریتونهای با قدمت دو تا سه هزار سال متعلق به دوران هخامنشیان، اشکانیان و ساسانیان نیز در این موزه نگهداری میشوند.
از دیگر آثار برجسته طبقه همکف، ویترین مربوط به اجساد مرد و زن مدفون مربوط به هزاره اول قبل از میلاد است. این اجساد در جریان کاوشهای علمی سال ۱۳۷۸ در محوطه مسجد کبود کشف شدهاند و در واقع، بخشی از بقایای قبرستانی سه هزار ساله به شمار میروند. این اجساد بهدلیل قرارگیری توأمان در یک گور به موزه انتقال داده شدهاند. همچنین برای درک بیشتر از سیر تاریخی شکلگیری و گسترش شهر تبریز، لایههای کشف شده در جریان کاوش بهصورت مجازی بازسازی شدهاند.
در منتهیالیه سالن و روی دیوار ضلع شمالی سنگ بسمالله قرار دارد که از نادرترین آثار هنری ایران محسوب میشود. این سنگ عظیم از پنج قسمت تشکیل شده است که چهار قسمت آن قاب و قسمت دیگر متن اثر است. تمام کار حجاری سطح این سنگ زیبا و منحصربهفرد توسط هنرمند ایرانی «محمدعلی قوچانی» انجام شده است.
طبقه اول موزه آذربایجان
در سالن نمایش طبقه اول و در امتداد آثار تمدنهای باستانی ایران، اشیای به جا مانده از تمدن نیشابور در قرن چهارم هجری قرار دارد که مشخصه آنها به کارگیری لعاب سفیدرنگ با نقش و نگارهای اسلامی و خط کوفی است. سیر تاریخی این آثار قدیمی تا دوره قاجار ادامه مییابد. از دیگر آثار برجسته این بخش ظروف سفالی دوره ایلخانی و قفل رمزی متعلق به اواخر قرن ششم هجری است.
همچنین در سالن جدید این بخش، موزه آذربایجان اقدام به نمایش قدیمیترین سکههای ضرب شده در گستره جغرافیایی ادوار مختلف ایران، از دوره هخامنشی تا حکومت قاجاریه، کرده است. علاوه بر این، نمونههایی از نادرترین و زیباترین مهرهای قدیمی نیز در کنار سکهها دیده میشود.
طبقه زیرزمین موزه آذربایجان
طبقه زیرزمین موزه آذربایجان از دیرباز تاکنون محل نمایش و نگهداری مجمسمههای نفیسی است که توسط مجسمهساز شهیر تبریزی «احد حسینی» خلق شدهاند.
این مجسمهها دید عمیقی نسبت به سرگذشت و اخلاق انسان در طول سدههای گذشته؛ بهخصوص سده بیستم دارند.
جدیدترین قسمت موزه آذربایجان بخش سنگنگارههای قدیمی متعلق به ادوار مختلف تاریخی است. در این بخش سنگ قبرهایی از دوران مختلف اسلامی، قوچها و مجسمههای سنگی، پیکرههای انسانی و نمونههایی از سنگهای کتیبهدار به چشم میخورد.
ساعات بازدید موزه آذربایجان تبریز
ایجاد موزه ها در تبریز مربوط به سال های ۱۳۰۶ و ۱۳۰۷ است، در آن سال ها تعدادی سکه کشف شده بود که در سالن یک کتابخانه به نمایش در آمدند. بعد از استقبال و بازدید زیاد از آن ها گروهی از تاریخ دوستان شهر تصمیم گرفتند تا با همکاری هم موزه ای را در شهر برپا کنند تا محلی برای نمایش آثار این چنینی باشد. بعد از تلاش های بسیار سرانجام کار ساخت این موزه در اردیبهشت سال ۱۳۳۷ شروع و حدود ۴ سال بعد این موزه با سه باب تالار افتتاح شد.
با اینکه زمان زیادی طول کشید تا این موزه شکل بگیرد اما در تمام این سال ها نمایشگاه های تاریخی و هنری زیادی در شهر برپا می شد. ساعات بازدید موزه آذربایجان تبریز از ۹ صبح تا ۷ عصر است. این موزه در روزهای تاسوعا و عاشورا، رحلت پیامبر اکرم (ص)، شهادت حضرت علی (ع)، شهادت امام جعفر صادق (ع) و رحلت امام خمینی (ره) فعالیت نمیکند. البته باید توجه داشته باشید که ساعت بازدید موزه ممکن است در روزهای مختلف سال فرق کند بنابراین بهتر است قبل از رفتن به موزه با تماسی از باز بودن آن اطمینان حاصل کنید. شماره تماس: ۳۵۲۶۱۶۹۶-۰۴۱
آدرس: استان آذربایجان شرقی، تبریز، خیابان امام خمینی، جنب مسجد کبود
اگر می خواهید از موزه آذربایجان بازدید کنید باید خود را به مرکز شهر تبریز برسانید و سوار بر اتوبوس های خط راه آهن - آبرسان شده و در ایستگاه مسجد کبود پیاده شوید. اگر هم می خواهید از مترو استفاده کنید می توانید در ایستگاه شهید بهشتی توقف کرده و با ۵۰۰ متر پیاده روی خود را به موزه برسانید.
نظر شما