سلام نو _ سرویس گردشگری: تبریز شهری است که در هر گوشهوکنارش بنایی تاریخی جا خوش کرده است. هرکدام از این بناها قصههای دورودرازی از اصالت و فرهنگ غنی تبریز دارد. نمیشود تا شهر شهریار رفت و آثار تاریخیاش را ندید. اگر قصد سفر به تبریز را دارید، پیشنهاد میکنیم از موزه آذربایجان تبریز دیدن کنید. موزهگردی یکی از بهترین تفریحهایی است که میتوانید با آن تاریخ هر شهر را بشناسید. در موزه آذربایجان به گذشتهها سفر میکنید و آثار نفیس و ارزشمندی از چندین دوره را میبینید.
آشنایی با موزه آذربایجان
ایجاد موزه ها در تبریز مربوط به سال های ۱۳۰۶ و ۱۳۰۷ است، در آن سال ها تعدادی سکه کشف شده بود که در سالن یک کتابخانه به نمایش در آمدند. بعد از استقبال و بازدید زیاد از آن ها گروهی از تاریخ دوستان شهر تصمیم گرفتند تا با همکاری هم موزه ای را در شهر برپا کنند تا محلی برای نمایش آثار این چنینی باشد. بعد از تلاش های بسیار سرانجام کار ساخت این موزه در اردیبهشت سال ۱۳۳۷ شروع و حدود ۴ سال بعد این موزه با سه باب تالار افتتاح شد.
با اینکه زمان زیادی طول کشید تا این موزه شکل بگیرد اما در تمام این سال ها نمایشگاه های تاریخی و هنری زیادی در شهر برپا می شد. موزه آذربایجان آثار تاریخی و هنری زیادی دارد که قدمت آن ها به دوران قبل از اسلام و همینطور دوران اسلامی برمی گردد. امروز این موزه گنجینه های ارزشمند و جالبی را در خود جای داده که شامل ۱۲ هزار آثار عتیقه هستند که حدود ۲۳۰۰ تا از آن ها در لیست آثار ثبت شده قرار دارند و تعدادی از آن ها هم به خاطر نبودن فضا در قسمت های مختلف موزه به نمایش در آمده اند.
طبقه همکف موزه پر از آثار قبل از اسلام و قبل از تاریخ است که مطمئنا بازدید از آن ها برایتان جالب توجه است. در میان این آثار اگر به دنبال تاریخی ترین ها می گردید به سراغ سفالینه های تپه اسماعیل آباد بروید چون قدمت آن ها به ۷ هزار سال قبل برمی گردد. یکی دیگر از جذاب ترین قسمت های این موزه سنگ های معدنی «سرپانتین» است که از جیرفت کرمان پیدا شده اند و قدمت آن ها هم به دوران قبل از تاریخ برمی گردد.
جالبه که بر روی این سنگ ها نقش و نگارهایی از حیوانات و گیاهان به تصویر در آمده است. از دیگر آثار برجسته ی این موزه مجسمه ی زنی با قدمت سه هزار ساله و همینطور ریتون های دو تا سه هزار ساله است که برای دوره هخامنشیان، اشکانیان و ساسانیان هستند.
چند سال قبل در محوطه مسجد کبود، از بقایای یک قبرستان سه هزار ساله، تعدادی جسد پیدا شد که تحقیقات نشان می داد متعلق به هزاره اول قبل از میلاد هستند. این اجساد از آن جایی که به صورت توامان در یک گور بودند به موزه برده شدند و امروز در ویترین هایی به نمایش در آمده اند. لایه هایی که در این اکتشافات پیدا شدند به صورت مجازی بازسازی شدند تا تحقیقات بیشتری درباره شکل گیری تاریخی شهر تبریز و رشد و پیشرفت آن انجام شود.
در ضلع شمالی سالن موزه و بر روی یک سنگ نفیس کلمه بسم الله به چشم می خورد که یکی از کمیاب ترین آثار هنری ست. این سنگ بزرگ شامل ۵ قسمت است که ۴ قسمت آن برای قاب و یک قسمت برای متن در نظر گرفته شده است.
یکی از برجسته ترین هنرمندان ایرانی سطح این سنگ را حجاری و یکی از جذاب ترین آثار هنری ایران را خلق کرده است.
محل قرارگیری موزه آذربایجان در کنار مسجد کبود
موزه آذربایجان تبریز یکی از مهمترین موزههای ایران و دومین موزه باستانشناسی کشور پس از موزه ملی ایران شناخته میشود. زیربنای موزه آذربایجان ۲۴۰۰ مترمربع بوده و دارای سه طبقه و یک سالن نمایش در هر طبقه به ابعاد ۳۷ در ۱۲ متر، چند اتاق اداری و کتابخانه است. گفتنی است بنای موزه آذربایجان بر اساس نقشه تنظیمی باستانشناسی فرانسوی به نام «آندره گدار» با الهام از سبک معماری محلی در آذربایجان ایران تهیه و ترسیم اسماعیل دیباج احداث شده است.
موزه آذربایجان تبریز که از جاهای دیدنی استان آذربایجان شرقی محسوب میشود، در خیابان امام و در جوار مسجد کبود قرار دارد. برای دسترسی به این موزه میتوانید از وسایل حملونقل عمومی و خودروی شخصی استفاده کنید. برای استفاده از اتوبوس، سوار خط راهآهن-آبرسان و در ایستگاه مسجد کبود پیاده شوید. نزدیکترین ایستگاه مترو نیز با فاصله ۵۰۰ متر، ایستگاه شهید بهشتی است.
آدرس: استان آذربایجان شرقی، تبریز، خیابان امام، جنب مسجد کبود
ساعت بازدید: همه روزه از ساعت ۹:۰۰ تا ۱۸:۳۰ نیمه اول سال و ۹:۰۰ تا ۱۷:۳۰ نیمه دوم سال
البته باید توجه داشته باشید که ساعت بازدید موزه ممکن است در روزهای مختلف سال فرق کند بنابراین بهتر است قبل از رفتن به موزه با تماسی از باز بودن آن اطمینان حاصل کنید.
روزهای تعطیل: موزه آذربایجان در روزهای تاسوعا، عاشورا، رحلت پیامبر، شهادت امام جعفرصادق و ۲۲ بهمن تعطیل است. البته امکان دارد دَرِ این موزه بعد از ظهرِ روز ۲۲ بهمن به روی علاقه مندان باز باشد.
نظر شما