سلام نو _ سرویس گردشگری: جاهای دیدنی قزوین بسیار زیاد است که در تمام فصول بخصوص بهار می توانید از آنها دیدن کنید. قزوین در دوران صفوی ۵۷ سال پایتخت ایران بود و به همین دلیل دیدنی های قزوین آنقدر زیاد هستند که در یک سفر کوتاه نمیتوانید به همهشان سر بزنید به همین دلیل در ادامه به چند بنای تاریخی در قزوین که باید دید، میپردازیم.
بناهای تاریخی و تماشایی قزوین
بازار قزوین
بازار قزوین یکی از زیباترین بازارهای تاریخی ایران است که بهواسطه هنر معماری خیرهکنندهاش، تصویری از گذشته را در برابر چشمانتان میگذارد. در واقع، این بازار میراث تاریخی، فرهنگی و اقتصادی شهر به شمار میرود.
بازارهای مشهور در مجموعه بازار قزوین شامل علاقهبندها، نجارها، بزازها، بلورفروشها، خراطها، پالاندوزها، پوستفروشان، ریسمانسنج، پنبه فروشها، آهنگران، چیتگرها، زرگرها، عطارها، علافها، کهنه فروشها، مسگرها، حلبیسازها میشود. بازارچههای مشهوری همچون بازارچههای آقا، معصوم، استاد علی نجار، باغشاه، حاج ادریس، حاج محمد ابراهیم، حاج محمد رحیم، حاج میرحسن، بازارچه قیصریه، تجارتخانه تومانسیان، حاج محمدحسین جدید، زعفرانیه و غیره نیز در این محل وجود دارد.
بازار قزوین مجموعه زیبا و بزرگی است که با گذشت زمان، بخشهای مختلف آن کامل شد و بهشکل بازار توسعه یافته امروزی درآمد. این بازار اکنون مساحتی حدود ۱۴ هکتار دارد و هر بخش از آن مختص به صنف خاصی است.
اگر بازارهای اصفهان و شیراز را دیده باشید، بازدید از بازار قزوین شما را به یاد معماری آن بازارها میاندازد. بیشتر تزیینات این بازار شامل آجرکاری و کاشیکاری میشود. بخشهایی از آن نیز دارای طاقهای آجری با ارتفاع بسیار زیاد است که همچنان سالم هستند؛ ولی قسمتهایی از بازار از ناملایمتهای روزگار در امان نمانده و معماریشان کمی تخریب شده است.
نشانی: استان قزوین، قزوین، خیابان امام خمینی
مسجد جامع قزوین
مسجد جامع قزوین یکی از کهنترین و بزرگترین مساجد ایرانی است که با نامهای مسجد کبیر و مسجد عتیق نیز شناخته میشود. مسجد جامع یکی از پنج مسجد بزرگ ایران به شمار میرود که پس از ورود دین اسلام به ایران ساخته شد. این سازه تاریخی در ردیف نخستین مساجد چهار ایوانی ایران قرار دارد و مهمترین و زیباترین ایوان آن، ایوان جنوبی است.
مسجد جامع تا قبل از دوره صفوی بسیار کوچک و حتی تک ایوانی بود. گنبد سلجوقی، طاق هارونی، منارههای مرتفع و کتیبههای چشمنواز از جاذبههای حیرتانگیز این مسجد تاریخی هستند که بازدیدکنندگان را به وجد میآورند. این مسجد در دی ماه سال ۱۳۱۰ به ثبت ملی رسید.
مسجد جامع قزوین، بنایی چهار ایوانی است که معماری آن با فرهنگ و اقلیم ایران تناسب دارد. این مسجد با صحنی به وسعت ۴۰۰۰ متر مربع، چهار در ورودی و هشت شبستان، از بزرگترین مساجد ایرانی به شمار میرود. ظاهرا مسجد جامع در ابتدا تک ایوانی بود و در گذر زمان به چهار ایوانی تبدیل میشود. در دو طرف هر ایوان، رواقهایی قرار دارد و روی هر رواق، نام امام جماعت آن دوران نوشته شده است. قدیمیترین بخش مسجد، طاق هارونی است که در کنار طاق احمدیه و در میان رواقهای جنوبی قرار دارد.
بخشهایی از مسجد جامع قزوین نظیر ایوان جنوبی، سردر ورودی و... در پی حوادث طبیعی و حمله مغولان دچار آسیبهای فراوانی شدهاند؛ اما طرح اولیه آن آنقدر قوی بوده است که توانسته بارها مورد مرمت قرار بگیرد.
نشانی: استان قزوین، قزوین، خیابان شهدا (سپه سابق)
دو بنای تاریخی و درخورتوجه در قزوین
حمام قجر
حمام قجر در حدود ۱۰۴۵ مترمربع است و از دو قسمت جداگانه زنانه و مردانه و سه بخش اصلی سربینه، میاندر و گرمخانه تشکیل شده است. سربینه بزرگ گرمابه که حوض زیبایی در وسط آن قرار دارد، شش شاهنشین و طاق نما را در پلانی، هشت ضلعی با راهرویی به گرمخانه پیوند میدهد. سربینه مکانی برای تعویض لباس و آماده شدن مراجعین برای استحمام بوده است.
کاشیکاری بخشی جدانشدنی از معماری ایرانی است و در کنار طاقهای رسمیبندی، یکی از تزیینات اصلی حمام قجر به حساب میآید. همچنین، کف این حمام با سنگ مرمر پوشیده شده است. این حمام گنبد آجری بزرگی دارد که در بخش مرکزی آن، فضایی بهعنوان نورگیر به چشم میخورد. این نورگیر نور تمام بخشهای حمام را تامین میکند. در گذشته حمامها نسبت به سطح خیابان پایینتر ساخته میشدند و برای تامین نور و تهویه، جامخانههایی در سقف آنها تعبیه میشد که علاوه بر کاربرد مفیدش، نمای زیبایی به حمامهای ایرانی میداد.
حسینیه امینیها
حسینیه امینیها دارای چهار حیاط و فضاهای مختلف در دو طبقه همکف و زیر زمین است.
در میان بنا سه تالار ساخته شده که امتداد آنها به موازات یکدیگر از شرق به غرب است و میان دو حیاط شمالی و جنوبی قرار دارد. تالارها دارای ارسیهای بسیار زیبایی بوده که در هنگام روضهخوانی با بلند کردن آنها هر سه تالار یکی میشوند و محوطه سرپوشیده بزرگ و آیینهکاری زیبایی تشکیل میدهند. وسط تالار بزرگ چهلچراغ آویخته شده و فرشهای تالار یک تخته و عتیقه بوده است.
زیر تالارها خالی است و سردابه، زیرزمین، شربتخانه و انبار ساختهاند. این تالارها میان دو حیاط شمالی و جنوبی واقع شدهاند که هر یک از حیاطها از سمت شمال و شرق به بیرون راه دارند. تالار میانی بزرگتر از دو تالار دیگر بوده که طول آن ۱۸ متر و عرض آن ۵ متر است و دو تالار شمالی و جنوبی نیز هر کدام به طول ۱۰ و عرض ۵ متر هستند و در انتهای شرقی و غربی هر یک از این تالارها دو اتاق کوچک قرار دارد.
تالار جنوبی با ۹ دهنه ارسی به غایت زیبا، با شیشههای تمام رنگی که خود از شاهکارهای هنری محسوب میشود، به چشمانداز حیاط جنوبی گشوده میشود و سقف آن، چنان استادانه آیینهکاری و نقاشی شده که چشم هر بینندهای را خیره میسازد.
نظر شما