به گزارش سلام نو به نقل از همشهری آنلاین، بسیاری از افراد تصور میکنند که خوردن استامینوفن یا مسکن درمان سردرد است درحالیکه خوردن مسکن فقط احساس درد را بهصورت مقطعی از بین میبرد و عملاً هیچ تأثیری در درمان ندارد. گاهی سردرد میتواند آنقدر شدید باشد که فعالیتهای روزانه فرد را مختل کند و مشکلات زیادی را به وجود بیاورد. برای درمان سردرد باید از پزشک کمک گرفت و وقتی دلیل اصلی سردرد مشخص شود، بهراحتی میتوان آن را کنترل و درمان کرد. «دکتر سعید صانعی» پزشک و مشاور درمانهای گیاهی و طب سنتی دلایل برخی از سردردهای شایع را بررسی میکند و برای هرکدام یک درمان گیاهی و خانگی توصیه میکند.
سردردهای ناشی از ضعف
دلایل ابتلا و نوع سردرد بستگی مستقیمی به محل انتشار آن دارد. سردردها معمولاً در ۳ ناحیه جلو، وسط و پشت سر ایجاد میشوند که هر قسمت به دلایل خاصی به وجود میآید. برخی از سردردها منشأ گیجگاهی دارند و علت این نوع از سردردها از دیدگاه طب سنتی ضعف قوای دماغی است. افرادی که فعالیت فکری و مغزی آنها زیاد باشد، دچار سردردهای گیجگاهی میشوند. گاهی خون کافی از رگها به سر نمیرسد و انقباض عضلات ماهیچههای سر در جمجمه به وجود میآید و همین مسئله باعث ایجاد سردرد میشود.
افرادی که قوای دماغی آنها ضعیف باشد در اثر استرس و فشار روانی سردردهای شدیدی را تجربه میکنند. افرادی که ضعف قوای دماغی دارند باید این ضعف را درمان کنند تا دچار سردرد نشوند. برای این منظور درمانهای مختلفی در طب سنتی وجود دارد که یکی از این درمانها خوردن نوعی معجون است. برای درست کردن این معجون باید از ۴ مغز بادام درختی، بادامهندی، پسته و فندق خام استفاده کرد.
هر یک از این مغزها باید ۲۵۰ گرم باشد و پس از پودر کردن با یک کیلو عسل ترکیب شود. بهتر است برای درست کردن این معجون از عسل آویشن استفاده شود. افرادی که ضعف دماغی دارند باید روزی ۲ تا ۳ بار از این معجون بخورند تا بهمرورزمان مشکلشان برطرف شود.
یکی دیگر از راههایی که به این دسته از افراد کمک میکند این است که یک مقدار عسل همراه موم آن (اندازه یک مغز گردو) را در دهان خود بگذارند و این عسل را زیر زبان قرار بدهند و درحالیکه در جای تاریک سرشان را روی میز گذاشتهاند، به مدت ۱۰ دقیقه چشمهایشان را ببندند، سپس آب دهان خود را قورت بدهند و موم را بجوند و درنهایت آن را دور بیندازند.
سردرد صفراوی
یکی از سردردهای شایع که در جلوی سر ایجاد میشود، سردرد صفراوی است. افرادی که غلظت و میزان صفرا در بدن آنها بالا برود، دچار این سردرد میشوند. این افراد وقتی نشستهاند و میخواهند بلند شوند احساس میکنند که چشم آنها سیاهی میرود و سردردشان حالت انفجاری دارد. تلخی دهان، خشکی پوست و عطش همراه با سردرد برخی دیگر از علائم ابتلا به مشکلات صفراست.
برای از بین بردن سردرد ناشی از بالا رفتن غلظت صفرا فرد باید از رطوبت دهندهها و خوراکیهای صفرابُر استفاده کند. استفاده از افشره گشنیز یک درمان سریع و موقتی برای کاهش صفرا در بدن است. افشره گشنیز را میتوان از داروخانه تهیه کرد و ۲۰ قطره از آن را روی یک قند چکاند و میک زد. برای درمان قطعی و بلندمدت مشکلات صفرا باید از سکنجبین عناب، سکنجبین زرشک، آبزرشک و زغالاخته استفاده کرد.
برای درست کردن سکنجبین زرشک باید یک لیتر آبزرشک بینمک را با یک لیتر عرق کاسنی، یک لیتر عرق نعنا و ۲ کیلو عسل به مدت ۱۵ دقیقه جوشاند. برای درست کردن سکنجبین عناب هم باید یک لیتر عناب و آب را در یک لیتر سرکه انگور، سرکه سیب و ۲ کیلو عسل ریخت و به مدت ۱۵ دقیقه جوشاند. میتوان یکسوم لیوان سکنجبین را با دوسوم آب ترکیب کرد و بعد از شام نوشید. این شربت را باید به مدت ۲ تا ۳ هفته (۱۴ تا ۲۱ روز) استفاده کرد. عادتهای غذایی باید در کنار این درمانها، اصلاح شوند و باید از خوردن غذاهای چرب پرهیز کرد.
سردرد سینوزیتی
یکی از شایعترین سردردها که درد آن در ناحیه جلوی سر بروز میکند، سردردهایی است که عامل به وجود آورنده آن مشکلات سینوس میتواند باشد. سینوزیت به علت تجمع و عدم خروج ترشح مخاط اضافه از سینوسها ایجاد میشود و یکی از علائم ابتلا به این بیماری، سردرد است. افرادی که به سینوزیت مبتلا هستند زمانی که از خواب بیدار میشوند معمولاً سردرد دارند و این سردرد در بسیاری از مواقع بعد از گذشت چند ساعت از خواب بهبود پیدا میکند.
سردردهایی که به دلیل سینوزیت به وجود میآیند با گرفتگی بینی تشدید میشوند. همچنین زمانی که بهصورت فرد هوای سرد یا گرم میخورد این نوع سردرد تشدید میشود. احساس سنگینی در سر بهویژه وقتی فرد سر خود را خم میکند، یکی دیگر از علائم ابتلا به سینوزیت است.
برای درمان سردردهای ناشی از سینوزیت درصورتیکه ترشحات زردرنگ وجود داشته باشد، باید از روغن گیاه بنفشه استفاده کرد و اگر ترشحات سبزرنگ وجود داشته یا اصلاً ترشحی وجود نداشته باشد، باید از روغن سیاهدانه استفاده کرد. برای استفاده از این روغنها باید فرد روی تخت دراز بکشد و سر به حالت سرازیر به سمت عقب قرار بگیرد و ۳ قطره از روغن داخل بینی چکانده شود، بعد از چکاندن روغن فرد باید به مدت ۳ دقیقه در همان حالت باقی بماند. بعد از گذشت ۳ دقیقه باید از بخور استفاده شود. برای بخور باید بهاندازه یک مشت از گیاه بابونه و ساقه جو را در یک قابلمه آب جوش ریخت و بعد از گذشت چند دقیقه، فرد باید به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه از این بخور استفاده کند و سر خود را که بر آن یک حوله قرار داده است، روی بخور بگیرد. این کار باید به مدت ۱۴ روز و روزی یکبار انجام شود.
استفاده از بخور انار هم به درمان سینوزیت و سردردهای ناشی از آن کمک میکند، برای این منظور باید از ۵ تا ۶ انار که به ۴ قسمت تقسیم شدهاند، استفاده کرد. انارها بهصورت کامل باید نیم ساعت در آب جوش قرار بگیرند و فرد بخار آن را استنشاق و بعد ترشحات داخل بینی را خارج کند. این بخور را باید به مدت ۳ روز انجام داد. «انفیه» (چیزی را داخل بینی بالا کشیدن) هم به درمان میتواند کمک کند برای این منظور باید گیاه کندش، تخم گشنیز و گل بنفشه را با هم ترکیب کرد و به داخل بینی کشید و بعد آن را از بینی خارج کرد، انجام این کار حجم زیادی چرک و عفونت را بیرون میآورد.
سردردهای میگرنی
سردردهای میگرنی معمولاً سردردهای یکطرفه ضرباندار هستند که میتوانند حالت تهوع ایجاد کنند. این نوع سردردها ابتدا با دیدن حالت یک جرقه نور یا شنیدن صدایی خاص ایجاد میشوند. برای از بین بردن این نوع سردردها و مشکلات ناشی از میگرن میتوان از گیاه گل راعی (هوفاریقون) استفاده کرد، برای تهیه دمنوش هوفاریقون باید یک قاشق مرباخوری گل را در یک استکان آب جوش دم کنند و با عسل آویشن بهصورت ناشتا بخورند. استفاده از دمنوش بهارنارنج هم برای این افراد مفید است.
پاشویه سبوس گندم
زمانی که فردی دچار سردرد میشود بهویژه سردرد نوع انفجاری (احساس انفجار و ترکیدن سر) باید در این موارد سبوس گندم را بجوشاند و بهاندازه ۲ کف دست به آن سبوس برنج اضافه کند تا خوب به جوش بیاید سپس این ترکیب را در ۶ تا ۷ لیتر آب بریزد و صاف کند، بعدازاینکه کمی دمای آب ملایم شد پاها را در آن بگذارد. این پاشویه از دیدگاه طب سنتی باعث میشود عامل سردرد به سمت پایین بدن بیاید و درد زمانی که در پا بیاید به دلیل وسعت پا احساس نمیشود. کمپرس یخ هم میتواند برای کاهش سردرد مفید باشد برای این منظور یخی را که در کیسه گذاشته شده میتوان روی محل سردرد قرار داد.
سردرد پشت سر
یکی دیگر از دلایلی که باعث ایجاد سردرد میشود عیوب انکساری چشم (ضعف در بینایی) است. اگر علت سردرد پشت سر ضعف بینایی نباشد، میتوان دلیل آن را تجمع مواد غلیظ بلغم و سودا در بدن دانست. برای برطرف کردن این سردرد باید از سیاهدانه استفاده شود، برای این منظور باید ۱۰۰ گرم سیاهدانه را با ۳۰۰ گرم عسل ترکیب کرد و یک قاشق غذاخوری بعد از هر غذا خورد. همچنین میتوان هر ۲ ساعت یکبار یک قاشق مرباخوری یا چایخوری از این معجون را در دهان گذاشت و میک زد و سپس آن را قورت داد.
بدترین سردرد
یکی از بدترین انواع سردرد، سردردهایی است که در اثر بالا بودن بلغم در بدن به وجود میآید. درد ناشی از این نوع سردردها بسیار شدید و غیرقابلتحمل است و افرادی که دچار این نوع سردردها میشوند، فعالیتهای روزانهشان مختل میشود. این نوع سردردها بعد از خوردن غذاهای سرد و بلغمی ایجاد میشود. این دسته از افراد باید از خوردن ماست، خیار و عدس پرهیز کنند. استفاده مرتب از روغن سیاهدانه و روغن کنجد بهصورت ماساژ موضعی در بخشهای مختلف بدن بهویژه سر به بهبود این افراد میتواند کمک کند. رفتن زیر کولر بعدازاینکه بدن عرق کرده، میتواند باعث تجمع بلغم شود.
آرامبخش طبیعی
عصبانیت و استرس زمینه را برای ایجاد سردرد مساعد میکنند، برای رفع این مشکل باید از بهارنارنج استفاده کرد. دمنوش گل ساعتی هم برای کاهش مشکلات ناشی از سردرد مفید است و باید یک قاشق مرباخوری از آن را در یک لیوان آب جوش ریخت و یک ساعت قبل از خواب نوشید. یکی دیگر از دمنوشهایی که به رفع سردرد کمک میکند، استفاده از دمنوش ترکیبی اسطوخودوس، سنبلالطیب، گلگاوزبان، بادرنجبویه و برگ به است. برای درست کردن این دمنوش باید از هر گیاه بهاندازه یک قاشق غذاخوری در آب جوش ریخت. «برگ به» باید به میزان یک مشت دست بسته در آب جوش ریخته شود.
نظر شما