به گزارش سلام نو، اگر به دلیل قرار گرفتن در معرض بیش از حد آفتاب پوستتان دچار لکهای آفتاب سوختگی شده، میتوانید با ماسکهای خانگی یا روشهای پزشکی مانند لیزر آنها را از بین ببرید.
همه ما خواهان پوستی سالم و صاف هستیم تا جوان و زیبا بنظر برسیم، اما همیشه شانس با ما همراه نیست و به هر دلیلی با گذشت زمان مشکلات مختلف پوستی بروز پیدا میکنند.
یکی از این مشکلات پوستی لکههای قهوهای رنگ هستند که به دلیل قرار گرفتن در معرض بیش از حد آفتاب ظاهر میشوند و عامل به وجود آمدن این لکهها اشعه مضر ماورا بنفش خورشید است. این لکهها در گونه ها، بینی، پیشانی، بازوها و شانهها یافت میشوند.
معمولا از سن یک تا دو سالگی شروع میشوند و در زمستان روشن تر، اما در تابستان تیرهتر میباشند. قرار گیری در معرض نور خورشید باعث تولید ملانین میشود و رسوب بیش از حد ملانین در یک نقطه نیز باعث ایجاد لک خواهد شد.
انواع مختلف لکهای ناشی از آفتاب صورت:
۱. افیلیدها:
این نوع از لکها بین مردم بسیار شایع میباشد و به رنگ قهوهای تیره است. اگرچه آنها ژنتیکی هستند، اما میتوانند در اثر قرارگیری در معرض آفتاب نیز ایجاد شوند.
۲. عدسیهای خورشیدی:
این نوع از عدسیها با لکههای قهوهای تیره روی پوست مشخص میشوند. آنها در بزرگسالی هنگامی که در معرض نور خورشید قرار بگیرند رشد میکنند و میتوان را به عنوان نقاط پیری و لکههای آفتابی دسته بندی کرد.
دانستن عوامل خطر لکهها و زمانی که باید دنبال مراقبتهای پزشکی باشید ضروری است. برخی مطالعات نشان میدهد که علاوه بر یک ژن خاص و قرار گیری در معرض نور خورشید که باعث ایجاد لکههای صورت میشود، نوع ملانینها نیز دراین قضیه دخیل هستند:
۱- فنوملانین:مبتلایان به این نوع ملانین پوست روشن و موهای قرمز و بلوند دارند. پوست آنها به خوبی برنزه نمیشود. فنوملانین از پوست دربرابر اشعه ماورا بنفش محافظت نمیکند پس درنتیجه احتمال ایجاد لکها را بالا میبرد.
۲-امولنین: این نوع ملانین در افرادی یافت میشود که موهای مشکی و قهوهای دارند. افراد مبتلا به امولنین، پوستشان به راحتی برنزه میشود و دربرابر اشعه ماورا بنفش محافظت میشوند.
حقایقی در مورد لک ها:
اساسا این لکههای ریز برروی پوست در معرض آفتاب به رنگ قهوهای روشن دیده میشوند.
لکهها نشانهای از آسیب پوستی هستند و به دلیل افزایش تولید ملانین در چند نقطه از بدن یافت میشوند همچنین از کرم به قهوهای تغییر رنگ خواهند داد.
جدا از پرتوهای خطرناک ماورا بنفش، علت دیگر وجود لکهها عدم تعادل هورمونی و عامل ژنتیکی نیز میباشد.
این لکهها کاملا بی خطر هستند و عامل سرطان پوست نمیباشند مگر آنکه ماهیتی غیر معمول داشته باشند که دراین شرایط باید به پزشک مراجعه کرد.
درمان لکهای آفتاب سوختگی
علم پزشکی برای درمان لکهای صورت روشهای متفاوتی، چون:لایه برداری شیمیایی، کرایوتراپی و لیزر فرکشنال را ابداع کرده است. اگر چه این روشهای درمانی بسیار موثر هستند، اما از لحاظ هزینهای بسیار گران میباشند و از طرفی به لحاظ عوارض جانبی نیز برابر هستند.
در این قسمت به معرفی چندین روش درمانی برای رفع لکها خواهیم پرداخت:
۱-میکرودرمابراسیون:
این روش برای از بین بردن لکهای صورت میباشد، این گونه که با استفاده از ذرات پودری داخل دستگاه از سطح روی پوست عمل لایه برداری را انجام میدهد.
برای نتیجه گیری بهتر از این روش جلسات متععدی لازم میباشد.
۲-فتوشیمیایی:
این درمان برای رفع لکهها انجام میگیرد. در علم پزشکی درمان فتوشیمیایی به عنوان درمانهای نوری پالس شدید نیز شناخته میشود. این روش با لیزر درمانی متفاوت است، چرا که پوست را در معرض منبع نور شدیدی قرار میدهند.
۳-لیزر درمانی:
لیزر یکی از درمانهای متداول پزشکی برای رفع و درمان لکهها میباشد. برای انجام این روش حتما به یک متخصص پوست مراجعه کنید تا مطمئن شوید که عامل این لکههای پوستی سرطان نباشد.
۴- محلول رتینول:
درمان از طریق محلول رتینول نیز راهی موثر برای ازبین بردن لکههای صورت میباشد، اما گاهی اثر منفی آن بیشتر خودنمایی میکند، به این صورت که رتینول به جای آنکه لکهها را کمرنگ کند خود پوست را روشن میکند و این به نوبه خود باعث نمایان شدن بیشتر لکهها خواهد شد.
۵-کرایوتراپی:
این روش برای درمان لکههای سرسخت پوستی انجام میشود. انجماد لکههای صورت توسط نیتروژن مایع باعث بهبودی کامل لکها خواهد شد.
بهترین ماسکهای خانگی برای رفع لک آفتاب سوختگی
به غیر از روشهای پزشکی، روشهای موضعی، چون کرمهای روشن کننده پوست و لایه بردار نیز موثر هستند، اما همچنین میتوانید از ماسکهای خانگی نیز استفاده کنید که اگر مایل به امتحان کردن این ماسکها هستید در ادامه برای شما معرفی خواهیم کرد:
نکته: قبل از استفاده از این ماسکها بر روی پوست، ابتدا تست پچ را بررسی کنید، این گونه که مقدار کمی از ماسک را روی بازو اعمال کنید و در صورت قرمز نشدن و عدم تورم، ماسک را به صورتتان بزنید.
۱- سرکه سیب:
این ماسک خاصیت روشن کنندگی برای پوست دارد. اسید مالیک موجود در سرکه سیب سلولهای تیره پوست را لایه برداری میکند و این گونه باعث رفع و یا کاهش لکهها خواهد شد.
مواد لازم:
یک قاشق غذاخوری سرکه سیب
یک قاشق چای خوری عسل
طرز تهیه و طریقه استفاده:
ابتدا عسل و سرکه را به خوبی با یکدیگر مخلوط کنید، هم بزنید و ترکیب به دست آمده را برروی لکههای صورت اعمال کنید و همچنین میتوانید برای کل صورت نیز استفاده کنید. به مدت ۱۵-۲۰ دقیقه صبر کنید و سپس صورت خود را با آب ولرم شستشو دهید.
درصورت اعمال برروی لکههای صورت، بطور روزانه و در صورت اعمال بر کل صورت، یک روز درمیان اسفاده از این ماسک را تکرار کنید.
۲-لیمو:
ماسک لیمو باعث کاهش تولید ملانین میشود و در نتیجه رنگدانههای تیره پوست کاهش میابد. لیمو منبع غنی ویتامین c میباشد. ویتامین C دارای خاصیت محافظتی و ضد تولید رنگدانههای تیره دربرابر اشعه مضر خورشید است.
مواد لازم:
لیمو
پدیک تکه پنبه
طرز تهیه و طریقه استفاده:
آب یک عدد لیمو را بگیرید و با استفاده از پنبه برروی لکههای صورت خود اعمال کنید، به مدت ۱۵-۲۰ دقیقه صبر کنید و سپس صورتتان را شستشو دهید.
از این ماسک دو بار در هفته استفاده کنید.
احتیاط: اگر پوست حساسی دارید، از این ماسک استفاده نکنید، زیرا آب لیمو باعث تحریک و قرمزی پوست خواهد شد. همچنین بعد از استفاده ازاین ماسک حتما قبل از خروج از منزل از ضد افتاب استفاده کنید، زیرا لیمو باعث حساس شدن رنگدانههای پوست خواهد شد.
۳-آلوئه ورا:
ماسک آلوئه ورا باعث کاهش رسوب ملانین در پوست و در نتیجه کاهش لکهای صورت خواهد شد. کاربرد موضعی ژل آلوئه ورا باعث تولید متالوتیونئین در پوست میشود که از آسیب ناشی از اشعه ماورا بنفش جلوگیری خواهد کرد، همچنین فعالیت تیروزینازها را مهار میکند.
مواد لازم:
ژل آلوئه ورا تازه
طرز تهیه و طریقه استفاده:
مقداری ژل آلوئه ورا را استخراج کرده و سپس این ژل را برروی لکهای صورت خود اعمال کنید و به مدت ۲-۳ ماساژ دهید، ۱۰ دقیقه صبر کرده و در نهایت صورت خود را شستشو دهید.
استفاده از این این ماسک را هر روز تکرار کنید.
۴-زردچوبه:
ماسک زردچوبه باعث کاهش رسوب ملانین میشود. تحقیقات نشان میدهد کورکومین که جز اصلی زردچوبه میباشد مانع از ملانین سازی یا ایجاد لک خواهد شد.
مواد لازم:
یک قاشق چای خوری پودر زردچوبه
یک قاشق چای خوری آب لیمو
طرز تهیه و طریقه استفاده:
ابتدا زردچوبه و آب لیمو را به خوبی با یکدیگر مخلوط کنید تا خمیری بدست آید و سپس این ماسک بدست آمده را بر روی لکههای صورت خود اعمال کنید و تا مدتی که برروی پوست خشک شود، صبر کنید و سپس با آب گرم شستشو دهید. این ماسک را یکبار در هفته استفاده کنید.
۵ - ماست:
استفاده از این ماسک خاصیت روشن کنندگی دارد. ماست حاوی اسید لاکتیک است که فعالیت تیروزینازها را مهار کرده و تولید ملانین را کاهش خواهد داد.
مواد لازم:
۲-۳ قاشق غذاخوری ماست
طرز تهیه و طریقه استفاده:
ابتدا مقداری از ماست را با استفاده از قلم مو برروی لکههای صورت خود اعمال کنید، به مدت ۱۵-۲۰ دقیقه بصورت دورانی آن را برروی صورت خود ماساژ دهید و سپس با آب بشویید. از این ماسک روزانه استفاده کنید تا زمانی که شاهد رفع لکهای خود باشید.
۶-عسل:
ماسک عسل باعث کاهش تولید ملانین و درنتیجه روشن شدن پوست میشود. عسل حاوی ترکیبات فنولیک و فلاونوئید است که فعالیت تیروزینازها را مهار میکند.
مواد لازم:
یک قاشق چای خوری آبلیمو
یک قاشق غذاخوری عسل تازه
طرز تهیه و طریقه استفاده:
ابتدا عسل و آبلیمو را به خوبی با یکدیگر مخلوط کنید تا ترکیب غلیظی به دست آید و سپس آن را برروی لکههای صورت خود اعمال کرده، به مدت ۱۵-۲۰ دقیقه صبر کنید و سپس با آب ولرم شستشو دهید.
این ماسک را دو بار در هفته تکرار کنید.
احتیاط: اگر پوستی حساس دارید از این ماسک استفاده نکنید، زیرا آب لیمو باعث تحریک و قرمزی پوست میشود. همچنین بعد از استفاده موفق ازاین ماسک قبل از خروج از منزل از ضد افتاب استفاده کنید، زیرا لیمو باعث حساس شدن رنگدانههای پوست خواهد شد.
۷- روغن اکالیپتوس:
ماسک روغن اکالیپتوس به کاهش و کمرنگ شدن لکهای صورت کمک میکند. روغن اکالیپتوس یکی از روغنهای گیاهی میباشد که به دلیل خواص دارویی آن بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد، این ماسک همچنین فعالیت تیروزینازها و سنتز ملانین را مهار خواهد کرد.
مواد لازم:
۲ تا ۳ قطره روغن اکالیپتوس
مقداری روغن کاتالیز گر
طرز تهیه و طریقه استفاده:
ابتدا روغن اکالیپتوس را با روغن کاتالیزگری، چون روغن بادام شیرین به خوبی با یکدیگر مخلوط کنید.
این روغن را برروی لکههای صورت اعمال کنید و به مدت ۲۰ دقیقه صبر کنید و در آخر، صورت خود را با حولهای نرم پاک کنید. از این ماسک یک بار در روز و قبل از خواب استفاده کنید.
احتیاط: اگر پوست خیلی حساسی دارید از اعمال این ماسک برروی صورت پرهیز کنید.
۸- روغن پوملو:
ماسک روغن پوملو باعث کمرنگ شدن لکههای صورت میشود. این روغن از روغنهای گیاهی به شمار میرود و به دلیل خاصیت ملانوژنیک و آنتی اکسیدانی شناخته شده است، زیرا سنتز ملانین را مهار میکند.
مواد لازم:
۲-۳ قطره روغن پوملو
قطراتی از روغن کاتالیزگر
طرزتهیه و طریقه استفاده:
ابتدا روغن پوملو را با روغن بادام شیرین و یا روغن جوجوبا به خوبی با یکدیگر مخلوط کنید و ترکیب بدست آمده را برروی لکههای صورت خود اعمال کنید، به مدت ۲۰ دقیقه صبر کنید و سپس با آب شستشو دهید. این ماسک را هر روز و قبل از رفتن به خواب استفاده کنید.
۹- کره کاکائو:
ماسک کره کاکائو از ایجاد لکههای قهوهای برروی پوست جلوگیری میکند. کره کاکائو حاوی ترکیبات فعال زیستی از جمله پلی فنول هاست که باعث محافظت پوست در برابر نور خورشید میشود و اثرات آسیب اشعه ماورا بنفش را معکوس خواهد کرد.
مواد لازم:
۱-۲ قاشق چای خوری کره کاکائو
طرز تهیه و طریقه استفاده:
مقداری از کره کاکائو را برروی لکههای صورت خود اعمال کنید، به آرامی ماساژ دهید و یک شب تا صبح صبر کنید و صبح پوست خود را با مواد تمیز کننده صورت پاک کنید. این ماسک را هرشب به مدت ۲-۳ هفته استفاده کنید.
۱۰. کره شیا:
ماسک کره شیا باعث کاهش لکههای صورت و سنتز ملانین میشود. بنظر میرسد هستههای کره شیا باعث مهار ملانوژنزها خواهند شد.
مواد لازم:
۱-۲ قاشق چای خوری کره شیا
طرز تهیه و طریقه استفاده:
کره شیا را بطور غیر مستقیم در حدی که گرم شود، حرارت دهید و سپس آن را به آرامی برروی لکههای صورت خود اعمال کنید. یک شب تا صبح صبر کرده و صبح صورت خود را شستشو دهید. از این ماسک هر شب به مدت ۳-۴ هفته استفاده کنید.
۱۱. بادمجان:
ماسک بادمجان به کاهش لکههای صورت کمک میکند. بادمجان همچنین سرشار از ترکیبات فعال زیستی مانند ویتامینها، فنلیکها و آنتی اکسیدانها است. این ترکیبات دارای ویژگیهای محافظتی است و از پوست در برابر اشعه ماورا بنفش حفاظت میکند.
مواد لازم:
یک عدد بادمجان تازه
طرز تهیه و طریقه استفاده:
ابتدا بادمجان را به خوبی بشویید و خورد کنید و آنها را برروی لکههای صورت خود ماساژ دهید تا اثرات آب بادمجان موثر گردد و در اخر صورت خود را به خوبی شستشو دهید. از این ماسک روزی یک بار استفاده کنید.
۱۲. پوست موز:
ماسک پوست موز باعث کاهش لکههای پوستی میشود. پوست موز همچنین حاوی ترکیبات فعال زیستی میباشد که سنتز ملانین را مهار خواهد کرد.
مواد لازم:
پوست یک موز رسیده
طرز تهیه و طریقه استفاده:
ابتدا پوست یک موز رسیده را برروی لکههای صورت خود مالش دهید و به مدت ۲۰ دقیقه صبر کنید و درآخر با آب ولرم شستشو دهید. از این ماسک روزی یکبار استفاده کنید.
۱۳. کیوی:
ماسک کیوی به کاهش لکههای صورت و تولید رنگدانههای تیره پوست کمک میکند. همچنین حاوی فلاونوئیدهایی مانند کوئرستین است که فعالیت تیروزیناز را مهار میکند.
مواد لازم:
یک عدد کیوی
۲-۳ عدد توت فرنگی
طرز تهیه و طریقه استفاده:
ابتدا هر دو میوه را داخل مخلوط کن ریخته و آنها را به خوبی با یکدیگر مخلوط کنید و ترکیب بدست آمده را برروی لکههای صورت خود اعمال کنید، به مدت ۲۰-۲۵ دقیقه صبر کنید و سپس صورت خود را شستشو دهید. از این ماسک دوبار در هفته استفاده کنید.
۱۴. لیمو، نعناع و موز:
ماسک لیمو، نعنا و موز باعث کمرنگ شدن لکههای صورت خواهد شد.
مواد لازم:
یک عدد موز
آبلیمو تازه
دو قاشق چای خوری نعنا خرد شده
طرز تهیه و طریقه استفاده:
ابتدا موز را له کنید، نعنا خردشده و چند قطره آبلیمو را به موز اضافه کنید و به خوبی با یکدیگر مخلوط کنید و ترکیب به دست آمده را برروی لکههای صورت خود اعمال کنید، به مدت ۳۰ دقیقه صبر کنید و در نهایت با آب ولرم شستشو دهید.
۱۵. خامه ترش و کره:
این ماسک برای ازبین بردن طبیعی لکهها بسیار موثر میباشد. خامه ترش و کره از نظر اسید لاکتیک بسیار غنی هستند.
طرز تهیه و طریقه استفاده:
مقداری از خامه ترش را برروی لکههای صورت خود اعمال کنید و به مدت ۱۰ دقیقه صبر کنید تا برروی صورت خشک شود و سپس با پد مرطوب کننده صورت خود را تمیز کنید و در مرحله بعد صورت را با کره به مدت ۲- ۳ دقیقه ماساژ دهید و در نهایت با اب بشویید. این ماسک را هر روز استفاده کنید.
احتیاط:اگر بعد از پایان این ماسک احساس کردید پوست شما خشک شده است از کرمهای مرطوب کننده استفاده کنید.
اگر خامه ترش در دسترس نداشتید میتوانید از ماست نیز استفاده کنید.
۱۶. ماست، عسل و زردچوبه:
ترکیب این ماسک برای ازبین بردن طبیعی لکههای صورت موثر است. عسل سرشار از نوعی آنزیم است که رنگدانههای صورت را تقویت میکند و زردچوبه نیز خاصیت لایه برداری دارد.
مواد لازم:
۲ قاشق غذاخوری ماست
۲ قاشق غذاخوری عسل
یک قاشق چای خوری زردچوبه
طرز تهیه و طریقه استفاده:
ابتدا ماست، عسل و زردچوبه را به خوبی با یکدیگر مخلوط کنید و این مخلوط را برروی لکههای صورت خود اعمال کنید و مدتی صبر کنید تا برروی صورت خشک شود و سپس به خوبی با آب شستشو دهید.
از این ماسک روزی یکبار به مدت یک ماه استفاده کنید.
۱۷. سیب زمینی، دوغ:
ماسک سیب زمینی و دوغ نوعی ماسک آیورودایی میباشد یعنی نه تنها لکههای صورت را درمان میکند بلکه برای تقویت پوست نیز مفید است.
مواد لازم:
یک عدد سیب زمینی
مقداری دوغ
طرز تهیه و طریقه استفاده:
ابتدا یک عدد سیب زمینی را بشویید و سپس آن را بصورت حلقههای گرد برش دهید، در کاسهای بریزید و دوغ را به آن اضافه کنید. یک شب صبر کنید تا سیب زمینیها در دوغ غوطه ور شوند و صبح روز بعد حلقههای سیب زمینی را برروی لکههای صورت خود اعمال کنید.
به مدت ۱۰-۱۵ دقیقه صبر کنید و هنگامی که صورت شما خشک شد با آب ولرم شستشو دهید. این ماسک را سه بار در هفته استفاده کنید.
۱۸. پیاز:
ماسک پیاز باعث ازبین رفتن لکههای صورت میشود، زیرا پیاز غنی از سولفور است.
مواد لازم:
یک عدد پیاز
طرز تهیه و طریقه استفاده:
یک عدد پیاز را پوست کنده و تکه تکه کنید و سپس برروی لکههای صورت خود اعمال کنید. بجای برشهای پیاز میتوانید آن را رنده کنید و از آب پیاز استفاده کنید. از این ماسک میتوانید دو بار در روز استفاده کنید.
۱۹. روغن زیتون و کرچک:
این ترکیب روغنی یکی از بهترین هدیههای طبیعت به پوست شما میباشد. این مخلوط سلولهای مرده را از سطح پوست لایه برداری میکند و پوست یکنواختی به شما میدهد. تنها کافی است چند قطره از روغن بادام را با روغن کرچک در کف دست خود مخلوط کنید و به آرامی برروی صورتتان ماساژ دهید.
۲۰. گوجه فرنگی:
این ماسک خاصیت کمرنگ شدن لکههای صورت را دارد.
مواد لازم:
گوجه فرنگی
پاپایا
خیار
آناناس
طرز تهیه طریقه استفاده:
میوههای بالا را در مخلوط کن بریزید و ترکیب بدست آمده را برروی صورت خود اعمال کنید و به مدت ۱۵ دقیقه صبر کنید و در آخر با آب ولرم شستشو دهید. از این ماسک نهایت دو بار در هفته استفاده کنید.
چگونه میتوان از ایجاد این لکهها پیشگیری کرد؟
قبل از خروج از منزل حتما از ضد افتاب استفاده کنید.
لباسهای آستین دار و شلوارهای بلند بپوشید.
از کلاههای لبه دار استفاده کنید.
درساعات اوج نور آفتاب در منزل بمانید.
این راهکارهای ساده و قابل پیشگیری میتواند از ایجاد لکههای صورت و خال جلوگیری کند. در صورت مشاهده هرگونه تغییر سایز در لکهها و خال ها، عدم تقارن در شکل و مرز و قطر آنها سریعا به پزشک مراجعه کنید.
منبع: برنا
نظر شما