سلام نو _ سرویس گردشگری: پدیده منحصر به فرد گنبد نمک خاورمیانه توانسته است عنوان بزرگ ترین گنبد نمکی خاورمیانه را از آن خود کند. در سفر به جاشک علاوه بر گنبد نمکی شما می توانید یخچال های نمکی یا نمک چال ها، آبشارهای نمکی، غارهای نمکی، نمک های رنگین، چشمه های نمکی و دره گل کلم را ببینید. شکل ظاهری عجیب این گنبد موجب شده از قدیم افسانه های زیادی در مورد آن در بین مردم منطقه نقل شود، برخی می گویند این پدیده ناشی از یک نفرین افسانه ای است و این گنبد نمکی در اثر یک نفرین بزرگ شکل گرفته و یا این گنبد محل حکومت و زندگی دیو بوده و وی را از آسیب در امان نگه می داشته است.
گنبد نمکی جاشک؛ جاذبهای حیرتانگیز
هنگامی که کوه نمکی جاشک در افق دیدتان نمایان می شود اولین چیزی که به ذهنتان خطور می کند این است که این کوه در هوایی گرم از برف پوشیده شده است، اما کمی که بیشتر دقت کنید متوجه می شوید که این رنگ متعلق به نمک خوراکی می باشد.
در اطراف گنبد درخشان توده های نمک در راستای شیب زمین حرکت کرده اند و پدیده هایی شبیه به یخچال های طبیعی را شکل داده اند که موجب شده نام یخچال های نمکی را برای آن ها انتخاب کنند.
از دیگر عجایب گنبد نمکی جاشک داشتن آبشار است. در اغلب تصوراتی که ما از آبشار داریم آن ها در میان جنگل و در منطقه ای سرسبز جای دارند اما آبشار شگفت انگیز منطقه مثال نقضی برای این استدلال خواهد بود.
این آبشارها مسیر طبیعی جریان آب گنبد بوده اند و در فصل های خشک سال به خاطر تبخیر کامل آب بلورهای زیبای نمکی ضخیمی در جهت جریان و به ویژه در مسیر آبشارها ایجاد شده است و منظره ای فوق العاده از آبشار نمکی را شکل داده است. این پدیده معمولا از اواسط بهار تا تابستان و پاییز قابل مشاهده است.
اما دیدنی های این گنبد بلورین تمامی دارد در حال بازدید از گنبد نمکی جاشک با غارهایی نمکی مواجه می شود به دلیل حل شدن نمک ها در چند نقطه از آن پدیدار گشته اند.
در این غارهای نمکی می توانید استالاگمیت و استالاکتیت هایی را که از بلور نمک ایجاد شده اند مشاهده نمایید. در این شگفتی طبیعت می توانید نظاره گر پدیده فوق العاده دیدنی فرسایش باشید که اشکال مختلفی را در میان گنبد شکل داده است. یکی از نمونه های آن تخت دیو است که به دلیل اختلاف فرسایش پذیری سنگ ها و نمک، ستون هایی در میان نمک ها ظاهر شده اند که مردم منطقه نام تخت دیو را برای آن ها انتخاب کرده اند.
شگفت انگیزترین بخش گنبد دره زیبا و منحصر به فرد گل کلم است دره ای که سطح آن یک دست با نمک های نارنجی رنگ و سفید رنگ که به صورت گل کلم در آمده، پوشیده شده است. چشمه های آب شور با غلظت بسیار بالا و بلوری شدن آنها در اثر تابش آفتاب مناظر زیبایی را ایجاد می کنند.
محل قرارگیری گنبد نمکی جاشک
گنبد نمکی جاشک که با نامهای کوه نمک جاشک و گنبد نمکی دشتی نیز شناخته میشود، ناحیه وسیع و مرتفعی در کوه جاشک است.
این گنبد از بزرگترین، فعالترین و زیباترین گنبدهای نمکی ایران و خاورمیانه به شمار میآید و بهعنوان تنها اثر طبیعی ملی استان بوشهر، در سال ۱۳۸۸ به ثبت رسید.
کوه نمک با دارا بودن چشماندازهای زیبای زمینشناسی، انواع سنگهای مختلف، غارهای طبیعی و طبیعت بکر درون آنها، آبشارکوهها و آویزههای نمکی نهتنها چشم هر بینندهای را مینوازد، بلکه بهترین محل برای محققان علاقهمند به علم زمینشناسی است. رنگ سفید نمکهای طعام گنبد به منطقه جلوهای زیبا بخشیده است، بهنحوی که از جاده خورموج دیر بهصورت یک کوه برفی زیبا در بخش شرقی دشت برهنه ظاهر میشود.
گنبد نمکی جاشک از جاهای دیدنی بوشهر است و در بخشهای کاکی و بردخون، حدفاصل دو شهرستان دشتی و دیر واقع شده است و شرق روستای گنخک، در شهرستان دشتی و شمال روستای جاشک، در شهرستان دیر قرار دارد. این گنبد نمکی در دل کوه جاشک، در نزدیکی انتهای شمالی آن، جا خوش کرده است و مرتفعترین قسمت کوه را تشکیل میدهد. غرب آن روستای گنخک، شرق آن روستای کردلان و شمالشرقی آن روستای درویشی (شهرستان دشتی) و جنوب آن روستای جاشک قرار دارد.
آدرس: استان بوشهر، ۱۴۴ کیلومتری شهر بوشهر، مابین شهرهای دیر و خورموج
از بوشهر وارد جاده بوشهر-برازجان شوید و در محل چغادک، مسیر خود را سمت بزرگراه اهرم-چغادک کج کنید. در این مسیر برانید تا به خورموج برسید. از خورموج نیز عبور کنید. پس از ۵۰ کیلومتر به روستای گنخک خواهید رسید. همچنان پیش بروید. پس از سه کیلومتر از گنخک، میان دو روستای گنخک و جاشک، جادهای فرعی و خاکی وجود دارد. این جاده به معدن قدیمی نمکی که پیشتر در منطقه فعال بود، تعلق داشته است. در ابتدای راه محیط بانی قرار دارد. با ادامه در همین مسیر، از سمت غرب جاشک وارد خواهید شد. برای دسترسی از سمت شرق نیز، در جاده اصلی، بعد از پل روستای کردلان وارد جادهای خاکی شوید. این جاده شما را به کوهپایههای گنبد میرساند.
نظر شما