سلام نو _ سرویس گردشگری: برای اینکه به ارسباران برسید می توانید مسیر هوایی را انتخاب کنید که با خرید بلیط هواپیما به مقصد تبریز ممکن می شود. بعد از رسیدن به تبریز، باید ادامه ی راه از جاده ی تبریز به اهر را به صورت زمینی بپیمایید. بعد از آن وارد مسیر بسیار زیبایی از اهر به کلیبر با کوه هایی سبز و پر درخت ، رودخانه های پر آب و پر جوش و خروش و روستاهای بسیار دیدنی می شوید.
جنگلهای ارسباران؛ جاذبهای منحصربه فرد
ارسباران در حال حاضر بهعنوان پارک ملی شناخته میشود و تنوع جانوری زیادی نیز در آن وجود دارد. اما باید توجه داشت که این منطقه بهدلیل شکنندگی و چشماندازهای بکر در سال ۱۳۵۰ و ۱۳۵۲ بهعنوان منطقه ممنوعه و سپس منطقه حفاظتشده، تحت حفاظت و نظارت اعلام شد. ۲۲۰ گونه پرنده، ۳۸ گونه خزنده، ۵ گونه دوزیست، ۴۸ گونه پستاندار و ۲۲ گونه ماهی در این منطقه زندگی میکنند که از پستانداران جنگل ارسباران میتوان به کَل، بز، گراز، خرس قهوهای، وشق (سیاهگوش) و پلنگ اشاره کرد.
مرغ قفقازی سیاه یا همان قره خروس قفقازی، کبک، دراج، قرقاول، پرندگان شکاری مختلف و تعداد بیشماری پرنده آبزی و خشکیزی از جمله پرندگان این منطقه هستند. یکی از اصلیترین ماموریتهای پارک ملی ارسباران حفاظت و احیای نسل مارال (نوعی آهو) است. در همین جهت چندی پیش هفت راس مارال از پارک ملی گلستان بهاین منطقه انتقال یافت و در زمینی بهوسعت هفت هکتار در مرکز تحقیقاتی اینالو رها شدند.
در کنار تنوع جانوری منطقه ارسباران، این منطقه از تنوع گیاهی زیادی نیز بهره میبرد. از درختان این منطقه میتوان به بلوط، کیکم، سماق، زرشک، انار وحشی، سیب وحشی، گلابی وحشی و بوتههای تمشک و زغالاخته اشاره کرد. میوه بومی این جنگل نیز قرهقات نام دارد که میوهای ترشمزه است و هر بوته آن در سال ۳ تا ۴ کیلو میوه میدهد و میوههای آن نیز در اواسط تابستان میرسند. در کنار درختان مختلف، ارسباران دارای تنوع گیاهی و قارچی بالایی است و گفتنی میشود که از ۲ هزار و ۴۰۰ گونهای گیاهی که در آذربایجان یافت شده، حدود هزار و ۴۰۰ گونه آن مربوط به جنگل های ارسباران هستند.
تنوع قارچهای شناساییشده در این منطقه نیز ۲۵۰ گونه بوده است. قارچ دنبلان که نوع سیاه و سفید آن قیمت بالایی دارند، به وفور در بیشههای ارسباران و بهخصوص در نزدیکی روستای دریلو یافت میشود. گفتنی است که قارچ دنبلان نوعی قارچ زیرزمینی است و واژه دنبلان نیز در ترکی بهمعنای «متورم» یا «بالا آمده» است و از آنجایی که این قارچ در زمان رشد، خاک روی خود را بالا میبرد، افراد از این نشانه قارچ مذکور را پیدا میکنند. این نام برای این نوع از قارچ حکایت از قدمت استفاده غذایی آن دارد.
در این منطقه ۱۵ درصد از گونههای گیاهی کشور وجود دارد و ۴۶ درصد از آنها کاربرد دارویی دارند و ۲۰ درصد آنها زینتی و ۱۷ درصد تغذیهای هستند. در این بین ۲۸ درصد از گیاهان این منطقه را علوفه تشکیل میدهند و ۱۰ درصد از این میزان گیاهان حفاظتشده را شامل میشوند و ۵ درصد نیز گیاهان صنعتی هستند.
مسافت بین ارسباران و تبریز
وقتی صحبت از جنگل و سرسبزی میشود ذهنها فقط سمت شمال کشور میرود؛ غافل از این که در سایر مناطق ایران هم جنگلهایی داریم بسیار سرسبز و تماشایی.
حتی برای رفتن به این جنگلهای زیبا نیازی نیست ساعتها در ترافیک باشید. ارسباران منطقهای کوهستانی و جنگلی در آذربایجان شرقی است و یکی از دیدنیترین و خاصترین جاذبههای طبیعی شمال غرب ایران محسوب میشود.
جنگلهای ارسباران در نزدیکی شهر کلیبر قرار دارد و فاصله آن تا تبریز نیز حدود ۲۲۰ کیلومتر است. از طرفی دیگر این منطقه کوهستانی و جنگلی در مرز ارمنستان و آذربایجان واقع شده و از کوه قوشاداغ در جنوب شهر اهر تا رود ارس گسترده شده است.
ارسباران که در قدیم با نامهای (قرهداغ)، (ارازبار) و (قراچهداغ) شناخته میشد، در شمال غرب کشور و شمال استان زیبای آذربایجان شرقی قرار دارد. این جنگلها از سرمایههای ملی و طبیعی کشور است که ۷۰ هزار هکتار از اراضی آن، بهعنوان (ذخیرهگاه زیستکره) در یونسکو ثبت شده است.
جنگلهای ارسباران از مناطق بسیار زیبا و دیدنی شمال غرب کشورمان است. این جنگلها به جنگلهای شمال کشور شباهت دارد که هیرکانی هستند، اما در منطقهای کوهستانی قرار دارند که تا چند سال اخیر زیاد شناخته نشده بودند. امروزه با افزایش روشهای اطلاعرسانی، شناخت مردم از این مناطق بیشتر شده و تمایل برای سفر به ارسباران افزایشیافته است.
ارسباران که در قدیم با نامهای (قرهداغ)، (ارازبار) و (قراچهداغ) شناخته میشد، در شمال غرب کشور و شمال استان زیبای آذربایجان شرقی قرار دارد. این جنگلها از سرمایههای ملی و طبیعی کشور است که ۷۰ هزار هکتار از اراضی آن، بهعنوان (ذخیرهگاه زیستکره) در یونسکو ثبت شده است.
وسعت این جنگلها تا ۱۳۰ هزار هکتار بوده و در قسمت جنوبی رود مرزی و خروشان ارس قرار دارد که بهجرئت میتوان گفت که از زیباترین مناطق دیدنی شمال غرب کشور است. در گذشتههای نهچندان دور، جنگلهای ارسبارن محدوده وسیعی را از کنار رود ارس از شهرستان جلفا تا مغان، قسمتی از کوههای سهند، سبلان و بزقوش و شهرستانهای کلیبر، اهر و ورزقان را شامل میشد. اما باگذشت سالها و تخریب جنگلها براثر عوامل مختلف، این جنگلها فقط به شهرهای کلیبر، اهر و ورزقان محدود شده و حتی در اهر و ورزقان هم آثار کمی از آن باقیمانده است. برای سفر به دل جنگل ابتدا به شهرستان کلیبر بروید و از آنجا مسیر قلعه بابک را پیش بگیرید.
در نهایت از آنجا میتوانید به بهترین مسیرهای ورود به دل جنگل که بیشتر مسافران و گردشگران و افراد محلی به آنجا میروند و خطری برای شما ندارد، دستیابید. مکانهایی مانند قلعهدره سی (کوهپایههای جنگلی اطراف قلعه بابک)، مکیدی دره سی، مناطق حفاظت شده آینالو و خیلی جاهای دیگر درون جنگل قرار دارند.
نظرات