سلام نو _ سرویس گردشگری: مجموعه کم نظیر و تاریخی قاضی مشتمل است بر مسجد جامع، حسینیه، مهدیه، بقعه متبرکه پنج امامزاده آب انبار، بازارچه شرقی، بازارچه غربی، مسجد ملا علی، خانه علمای خاندان عاملی آرانی که غیر از مسجد جامع که قدمتی بیش از سایر ابنیه ها دارد، اکثر بناهای آن در دورانهای صفوی و زندیه و قاجاریه احداث شده اند. مسجد جامع این مجموعه که قدمت آن به قرنهای اولیه اسلامی مربوط میشود در دوران صفویه و بدستور شاه طهماسب اول صفوی توسعه یافته است. سردر و ایوانهای رفیع، شبستانهای بلند و وسیع تابستانی و زمستانی، طبقات فوقانی و تحتانی این مسجد شکوه و عظمت خاصی دارد . در سردر ورودی و شبستان تابستانی مسجد کتیبه هائی به خط ثلث و نستعلیق از دورانهای صفوی – زندیه و اوایل قاجار دیده میشود.
درباره مجموعه تاریخی قاضی
مجموعه تاریخی قاضی از معروفترین جاذبههای گردشگری آران و بیدگل در استان اصفهان است. این مجموعه کمنظیر که در شهرستان آران و بیدگل قرار گرفته، شامل پنج امامزاده از فرزندان امام محمد باقر (ع)، مسجد جامع قاضی، حسینیه، آب انبار، بازارچه شرقی، بازارچه غربی، مسجد ملاعلی و خانه خاندان عاملی آرانی است.
مجموعه تاریخی قاضی از نظر زیارتی، سیاحتی و تاریخی جاذبههای فراوانی دارد. این مجموعه که در مجاور یکی از خیابانهای پرتردد شهر قرار گرفته است، محدودهای بالغ بر ۱,۵۰۰ متر مربع را دربر میگیرد. مجموعه تاریخی قاضی در سوم اسفند ماه ۱۳۷۷ با شماره ثبت ۲۲۲۵ به عنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت شده است.
مجموعه تاریخی قاضی مربوط به ۹۰۰ سال پیش و دوره حکومت سلجوقیان است؛ اما بیشتر بناهای آن در دوره صفویه، زندیه و قاجاریه احداث شده است. این مجموعه در گذشته به سکونت بزرگان، علما و دانشمندان شهر اختصاص داشت و بهواسطه وجود مسجد جامع، بهعنوان محلی برای تبلیغ و ترویج علوم اسلامی و مرکز قضاوت شناخته میشد. بنا به نقل از یکی از علما و مراجع بزرگ خاندان عاملی آرانی، امام رضا (ع) در مسیر مسافرت به خراسان از این محل عبور کرد و در مسجد جامع نماز خواند.
آدرس: استان اصفهان، آران و بیدگل، مرکز شهر
مجموعه تاریخی قاضی از جاذبههای گردشگری آران و بیدگل در استان اصفهان است. این مجموعه تاریخی در ۱۰ کیلومتری شمال شرق کاشان قرار گرفته است.
برای دسترسی به مجموعه تاریخی قاضی از میدان امامحسن (ع) در مرکز شهر آران و بیدگل بهسمت شمال و خیابان محمد هلال حرکت کنید. سپس وارد هلال پانزدهم شوید و با امتداد این کوچه فرعی، خود را به مجموعه تاریخی قاضی برسانید.
بخشهای جالب مجموعه تاریخی قاضی
مسجد قاضی
مسجد قاضی ملاعلی در آران در ۱۰ کیلومتری شمال کاشان واقع گردیده و مجموعهای از ابنیه و ساختمانهای قرون مختلف اسلامی نیز اطراف آن مستقراست. بنای مسجد دارای دو طبقه تحتانی و فوقانی است که طبقه تحتانی آن، همکف با زمین کوچه بوده و عبارت است از شبستانی وسیع و کمور که نزدیک هشتاد پایه و ستونهای خشتی ضخیم دارد. طبقه فوقانی، چند پله از سطح کوچه بالاتر بوده، دارای صحن چهار ایوانی قدیم و شبستانهای زمستانی و بناهای سرپوشیده بهاری و مهتابی و تابستانی است.
شبستان تابستانی قدیمیترین بخش مجموعه است . سقفهای آن به صورت طاق چشمه و چهار بخشی است. شبستان تابستانی در طبقه تحتانی در مجاورت صحن اصلی می باشد . و حدود سه پله از سطح گذر و شش پله از سطح معبر مربوطه پائین تر قرار گرفته است.
یکی از ورودیهای مسجد که مجاور گذر می باشد در جانب شمال شرقی شبستان مذکور است و کتیبه گچی به خط نسخ عالی و با رقم ابوالقاسم کاشانی در زمان فتح علیشاه قاجار و مورخ به سال ۱۲۳۸ می باشد . در اطراف کتیبه مذکور حاشیه ای با گل و بوته است . در جبهه غربی صحن اصلی اخیرا بنایی به نام مهدیه و با الهام از معماری سنتی شکل گرفته و در ضلع جنوبی مهدیه ساختمان امامزاده مجموعه ای به نام پنج امامزاده وجود دارد که از فرزندان حضرت امام محمد باقر (ع) می باشد .
در سالهای گذشته در بازسازیهای که در این بقعه صورت گرفته قطعاتی از کاشیهای زرین فام مربوط به قرنهای ششم و نیمه اول رن هشتم بدست آمده . در بدنه خارجی مسجد در سمت ورودی اصلی یک کتیبه سنگی در ارتفاع تقریبی ۴ متر نصب بوده که در سال ۱۳۸۵ به سرقت رفت ولی سنگ مفقوده در سال ۱۳۸۶ پیدا شد. این سنگ متنی از وقف نامه قپان مسجد روی آن حجاری شده بود.
خانه تاریخی قاضی (خانه کرباسی ها)
خانه تاریخی قاضی که با نام خانه کرباسیها نیز شناخته میشود، در همسایگی مسجد ملاعلی قرار دارد. با قدمتی که به دوران آلبویه بازمیگردد، این خانه قدیمیترین خانه شهر به شمار میرود. خانه تاریخی قاضی شامل ایوان خشتی، اتاق، کارگاههای کرباسبافی (شعربافی)، ابریشمکشی، رنگرزی، مطبخ، دالان بالاخانه و پایینخانه، حوضخانه ماهی و اصطبل (طویله تابستانی و زمستانی) و همچنین هیزمخانه میشود. متاسفانه این اثر تاریخی رو به ویرانی است.
آب انبار قاضی
آبانبار قاضی به نام قاضی محمد، وزیر شاهاسماعیل صفوی در تاریخ ثبت شده است. دور تا دور سردر آبانبار به نام الله و اسامی معصومین با کاشیهای معرق مزین شده است. این آبانبار دارای چهل پله از سنگ سیاه و مخزنی مدور است که پوشش مخزن آن با پوشش مخازن آبانبارهای درویش و شامخی کاشان قابل مقایسه است. این آبانبار چندین سال قبل به طور اساسی توسط میراث فرهنگی کاشان و کمک اهالی محل بازسازی و مرمت شد.
نظر شما