سلام نو _ سرویس گردشگری: دوره صفویه پررونقترین دوره ساخت و بازسازی کاروانسراها است. شاه عباس یکم تصمیم را بر آن داشت تا جاده ابریشم را بازراهاندازی کند و احیای کاروانسراها را یکی از ملزومات این کار میپنداشت. محققان همین مسئله را باعث معروفیت اکثر کاروانسراها به کاروانسرای شاه عباسی میدانند. کاروانسرای امینآباد که از جاهای دیدنی شهرضا محسوب میشود، یکی از مهمترین آثار بهجای مانده از این دوره در استان اصفهان است.
آشنایی با امین آباد هشت ضلعی و جاذبههای اطراف آن
کاروانسرای امین آباد، در شهرستان شهرضا استان اصفهان واقع شده است . ساخت این بنا به دوره صفویه بازمی گردد. کاروانسرای امین آباد دارای بنایی هشت ضلعی است که از ویژگی های معماری آن است. وجود مسجد، حمام و آب انبار بیانگر اهمیت این کاروانسرا در زمانهای گذشته است. این مکان در تاریخ ۱ دی ۱۳۴۸ با شماره ثبت ۸۸۴ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
این کاروانسرا هم اکنون بعنوان هتل آماده پذیرایی از مسافران است. کاروانسرای امین آباد از جاهای دیدنی شهرضا به شمار می رود و در ۳۸ کیلومتری جنوب شهرضا واقع شده است.
این ساختمان به زمان صفوی تعلق داشته و در دوره شاه عباس اول احداث شده است. شکل آن با کاروانسراهای متداول تفاوت دارد و نقشه آن هشت ضلعی است و آثار و دست نوشته های بازرگانان بر روی دیواره ها هنوز به جا مانده است، کنار این کاروانسرا آب انبار و حمام تاریخی وجود دارد. کاروانسرای امینآباد از جاذبههای گردشگری استان اصفهان به شمار میرود و در ۳۸ کیلومتری جنوب شهرضا واقع شده است. برای دسترسی به کاروانسرای امین آباد شهرضا، جاده اصفهان-شیراز را پیش بگیرید. ۳۵ کیلومتر بعد از شهرضا به روستای امین آباد خواهید رسید. کاروانسرای امینآباد میان دو محور رفت و برگشت بزرگراه شهرضا-آباده قرار دارد.
قدمت ساخت کاروانسرای امین آباد شهرضا همچون سایر کاروانسراهای فلات مرکزی ایران، به قرن دهم هجری قمری و دوره صفویه باز میگردد. ساخت کاروانسراها در این دوره بهواسطه تصمیم شاهعباس یکم برای بازسازی و احیای جاده ابریشم صورت گرفت. شاهعباس برای احداث این کاروانسراها، عموما از معماران خبره استفاده میکرد. طاقها، حجرهها، اندرونیها و بیرونیهای متعدد، از جمله ویژگیهای مشترک کاروانسراها در این دوره قلمداد میشود.
امامزاده شاه رضا
آدرس: استان اصفهان، شهرضا، ورودی شهرضا، کنار کوه سفید، بلوار شهید مدرس
مقبره جعفر بن موسی کاظم (ع) که به مزار امامزاده شاه رضا معروف است، به دوره صفویه تعلق دارد و در ورودی شهرضا و در کنار کوهی مشهور به کوه سفیدی واقع شده است. محوطه این امامزاده سرسبز است و با توجه به امکانات رفاهی، مسافران بینراهی زیادی را جلب میکند.
کاروانسرای ملک
آدرس: استان اصفهان، شهرضا، جوار امامزاده شاه رضا
کاروانسرای ملک یکی از جاهای دیدنی شهرضا و از بناهای تاریخی دوره صفویه در شمال شهرستان شهرضا در جوار امامزاده شاه رضا است. این کاروانسرا در زمینی مستطیلشکل، و بهصورت چهار ایوانه ساخته شده است و حوض آب بزرگی در مرکز آن، از جمله شاخصههای کاروانسرا محسوب میشود. در حال حاضر هتل و رستوران «منتظران» در این کاروانسرا بر پا شده است.
معماری کاروانسرای امین آباد در شهرضا
در هشت گوشه خارجی بنا، ۸ برج تعبیه کرده اند. این برج ها، علاوه بر آنکه به نمای خارجی بنا استحکام بخشیده اند، نقش مهمی در امنیت کاروانیان داشته اند.
تأسیسات دفاعی، از جمله برج ها و محل های تیراندازی بر بالای آنها و دیوارها، حکایت از آن دارد که امین آباد منطقه ای پرخطر بوده است. در حال حاضر، کنگره دیوار خارجی کاروانسرا وجود ندارد؛ اما جزئیات آن در تصویر ترسیمی «ژان باتیست تاورنیه» جهانگرد فرانسوی دیده می شود.
بنای کاروانسرا از جنس سنگ و آجر است و با سقف های گنبدی شکل نمایی تحسین برانگیز دارد. وجود مسجد، آب انبار و حمام در کنار این اثر تاریخی می تواند سبب ایجاد نمونه ای خاص از از یک اقامتگاه بین راهی شود. کاروانسرای امین آباد در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است. امین آباد، روستایی در دهستان اسفرجان بخش مرکزی شهرستان شهرضا استان اصفهان است. حمام شاه عباسی، آب انبار شاه عباسی و درخت توت قدیمی در این روستا مورد توجه گردشگران است.
دوره ساخت کاروانسراها در ایران به دوره صفویه باز می گردد. شاه عباس یکم که تصمیم به بازسازی و احیای جاده ابریشم گرفته بود، ساخت کاروانسراها را در دستور کار قرار داد و تا آنجا که توانست برای احداث آنها معماران خبره را به کار گرفت، به طوری که یکی از شاهکارهای معماری ایران را کاروانسراهای آن و شکوه طاق ها، حجره ها و اندرونی ها و بیرونی های متعددش می دانند و شاه عباس صفوی را بانی احداث کاروانسراها در ایران قلمداد می کنند.
نظرات