سلام نو _ سرویس گردشگری: موزه قصر آیینه که با نامهای موزه آیینه و روشنایی و مرکز فرهنگی موزهای نور و روشنایی یزد نیز شناخته میشود، یکی از جاذبههای دیدنی شهر یزد است که در سال ۱۳۷۷ به موزه تبدیل شد و یک سال بعد در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. هنرمندی هنرمندان در تمامی نقاط این بنا خودنمایی میکند. گچبریهای زیبا، آینهکاریهای کمنظیر، نقشونگارهای خیرهکننده، درهای چوبی و مشبککاری و... از زیباترین قسمتهای این عمارت بهحساب میآیند که خود همانند موزهای جالب، هنر معماران را به نمایش گذاشتهاند. علاوه بر این، در موزه آثاری مانند مجموعه خطی، اسلحه، سکه، تمبر، قفل و نمونههایی از برنزهای لرستان و غیره وجود دارد.
آشنایی با موزه آینه و روشنایی یزد
موزه قصر آیینه یکی از زیباترین آثار تاریخی و جاهای دیدنی یزد است که از جمله موزههای خاص شهر در دل بنایی منحصربهفرد محسوب میشود و تاریخ ساخت آن به دوران پهلوی اول میرسد. این بنا فارغ از داشتن اشیای باارزش، نمونهای از هنر و زیبایی است که با زیربنای ۸۳۷ متر مربع در باغی مصفا به وسعت ۸,۱۷۴ متر مربع قرار دارد.
در واقع، ساختمان موزه بهصورت کوشکی در میان باغ است. حیاط وسیع با استخری در وسط، اتاقهای گچبری و آینهکاری رو به استخر، راهروهای تودرتو و حوضخانه، از جاذبههای چشمنواز این بنا هستند که در زمان پهلوی اول بنا شدهاند. در این مجموعه بینظیر، نهتنها تزیینات و هنر معماری هنرمندان ایرانی صورت گرفته؛ بلکه اشیای به نمایش گذاشته در آن نیز هر فردی را مجذوب خود میکند.
بنای موزه پس از انقلاب مصادره و به بنیاد مستضعفان تحویل داده شد. سپس با تغییر کاربری به موزه، از سال ۱۳۷۷ هجری شمسی بهعنوان یکی از جاذبههای یزد در فهرست گردشگری مسافران گنجانده شد. این موزه دیدنی در سال ۱۳۷۸ هجری شمسی در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت و در نهایت به مرکز فرهنگی موزهای نور و روشنایی یزد تغییر نام داد.
عمارت موزه قصر آیینه در سال ۱۳۲۰ هجری شمسی بهعنوان مهمانسرای خصوصی توسط صرافزاده ساخته شد. این بازرگان و وکیل مجلس که فرزند حاج علی صراف یزدی بود، در سال ۱۲۷۸ شمسی در یزد متولد شد و بعدها با افزایش ثروت و درستی و مساعدت به مردم، در زمره مردان طراز اول شهر قرار گرفت.
تعداد اشیاء موزه ۱۲۴ مورد است که می توان آنها را در شش دسته طبقه بندی کرد.
۱) اشیاء روشناییِ پیه سوز شامل نصبی، آویز، پایه دار، دستی؛ ۲) شمع سوز شامل انواع نصبی، آویز، پایه دار، دستی؛ ۳) نفت سوزها؛ ۴) گازسوزها؛ ۵) برقسوزها؛ ۶) مجموعه آیینهها «تعداد اشیاء : ۱۲۴مورد». قدیمیترین شیء موجود در موزه پیه سوزهای متعلق به دوران ساسانی است. همچنین آثار وقفی مرحوم سید حسین حیدری (مجموعه دار یزدی) در این موزه به نمایش گذاشته شده است. موزه ی آیینه و روشنایی یزد همچنین دربردارندهی مجموعههای خطی، اسلحه، سکه، کتب، تمبر، قفل، دهنه ی اسب (متعلق به هزاره ی دوم قبل از میلاد) و نمونههایی از برنزهای لرستان و اشیای دیگر است که در معرض دید عموم قرار گرفته است.
معماری جالب موزه آیینه و روشنایی
یکی از برجسته ترین ویژگی های موزه آیینه و روشنایی یزد، معماری منحصربفرد و هنرمندانه آن است. برای بازدید از این موزه نخست باید از باغ سرسبزی دیدن کنید که بنای شکوهمند موزه آیینه و روشنایی را در قلب خود جای داده است. سپس به قصری وارد خواهید شد که ۸ هزار متر مربع وسعت داشته و از حیاطی فراخ و استخری بزرگ تشکیل شده است.
بی دلیل نیست که لقب آیینه و روشنایی را بر آن نهاده اند، موزه آیینه و روشنایی از دیوارها و سقف های آینه کاری شده ای تشکیل شده که نور را در فضای درون موزه به دام می اندازند و به جای جای موزه روشنی می بخشند. افزون بر این، پنجره های مشبک درهای چوبی موزه نیز با انعکاس طیف های مختلف و رنگارنگی از نور خورشید به درون موزه، فضای رویایی و شگفت انگیزی را خلق می کنند. بی تردید جذاب ترین بخش موزه آیینه و روشنایی، معماری بسیار زیبا و منحصربفرد آن است. دیوارها و سقف های بخش های مختلف موزه به زیبایی هر چه تمام تر و به شکلی هنرمندانه با گچ بری های پیچیده و خلاقانه تزئین و به نقش و نگارهای شگفت انگیز و زیبایی مزین گشته اند.
شکوه و زیبایی معماری منحصربفرد موزه آیینه و روشنایی سبب شده است که این موزه میزبان برخی از مهم ترین رویدادهای فرهنگی و هنری کشورمان نظیر نمایشگاه های نقاشی، خطاطی و عکاسی یزد باشد. علاوه بر معماری خاص و جذاب این موزه، دکوراسیون آن نیز با تلفیق معماری ایرانی – اروپایی طراحی گشته و جلوه هنر ایرانیان را به خوبی به نمایش گذاشته است. بخش های دیگر موزه مثل شاه نشین و حوضخانه آن قدر زیبا و باشکوه تزئین و طراحی شده اند که هر یک به خودی خود می توانند دلیل کافی برای بازدید از این موزه دیدنی و شگفت انگیز باشند.
نظر شما