بسیاری از افراد برای ملک بین ورثه‌ای به مسئله می‌خورند از این رو با ما همراه باشید تا بدانیم اگر یکی از وراث ملک ورثه ای را تخلیه نکند، چه باید کرد.

اگر یکی از وراث ملک ورثه ای را تخلیه نکند

سلام نو _ سرویس عمومی: پس از تقسیم کردن اموال ماترک بین ورثه ها، اگر اموال منقولی که به یکی از وراث تعلق می‌گیرد در تصرف ورثه دیگری باشد، در این‌صورت وارث اول که مال به او به ارث رسیده است می‌تواند دعوی خود را به طرفیت وارث دوم در رابطه با درخواست سهم الارث مطرح کند. اگر اموال غیر منقولی که به یکی از وراث تعلق می‌ گیرد در تصرف وارث دیگری باشد، در اینصورت وارث اول که مال به او به ارث رسیده است می‌تواند دعوی خلع ید را مطرح نماید.

مراحل مهم برای طرح دعوا علیه تصرف ملک ورثه ای

طرح دعوا در این پرونده‌ها غالباً برای دریافت حکم تخلیه ملک ورثه ای یا خلع ید ملک ورثه ای صورت می‌گیرد. با طی کردن مراحل زیر می‌توانید دعوای خود را مطرح کنید:

به یکی از دفاتر خدمات قضایی مراجعه کرده و دادخواست خود را ثبت کنید.

دادخواست به دفتر کل ریاست دادگاه محل وقوع ملک ورثه ای ارجاع می‌گردد.

پس از ارجاع پرونده طرح شده توسط شما به شعبه، تعیین وقت انجام می‌شود.

وقت مشخص شده بر روی سامانه ثنا قابل مشاهده است و به هر دو طرف ابلاغ می‌شود.

اگر یکی از وراث ملک ورثه ای را تخلیه نکند

در صورتی‌که دعوا جهت دریافت اجرت‌المثل هم باشد، دادگاه دستور کارشناسی و تعیین کارشناس می‌دهد.

پرداخت هزینه کارشناسی توسط خواهان پرونده انجام می‌شود. کارشناس به دستور دادگاه به محل اعزام می‌گردد.

نظر کارشناس قابل اعتراض می‌باشد.

اگر کسی به نظر کارشناسی اعتراض نکند و رأی کارشناس قطعی گردد، دادگاه حکم نهایی را صادر می‌کند.

برای اجرای حکم باید به اجرای احکام مراجعه کنید.

اصولاً مدتی ۲۰ روزه جهت تخلیه ملک ورثه ای به متصرف داده می‌شود. در صورتی‌که متصرف مال مورد نظر را تخلیه نکند مأمورین دادگستری حکم را اجرا می‌کنند.

گواهی انحصار وراثت از اسنادی است که پس از فوت یک شخص باید تهیه شود. شورای حل اختلاف آخرین محل سکونت متوفی، مرجع صالح برای صدور این گواهی است. ارائه گواهی انحصار وراثت هنگام طرح دعوای تصرف ملک ورثه ای لازم است. گاهی پس از فوت متوفی انحصار وراثت صورت نمی‌گیرد. برای گرفتن حکم خلع ید باید جهت دریافت گواهی مذکور اقدام شود.

اگر یکی از وراث ملک ورثه ای را تخلیه نکند

گواهی انحصار وراثت سندی مبتنی بر مالکیت تمام وراث در اموال به ارث رسیده است. از شرایط طرح دعوای تصرف ملک ورثه ای این است که سایر وراث باید تقدم تصرف و مالکیت خود را اثبات کنند. بهترین سند اثبات کننده مالکیت وراث، گواهی انحصار ورثه است. در حقیقت دادگاه و مرجع قانونی دعوای رفع تصرف ملک ورثه ای را تنها از کسانی می‌پذیرد که مالک باشند.

چگونه برای ملک ورثه‌ای حکم تخلیه بگیریم

مراحل گرفتن حکم تخلیه ملک ورثه‌ای در شرایط غاصب بودن مستأجر نیازی به حضور همه مالکان ندارد. ابتدا باید دادخواست کاملی برای تخلیه ملک تنظیم شود. توجه داشته باشید وقتی درخواست تخلیه پس از پایان مدت اجاره مستأجر بوده و اگر تخلیه نیاز به پرداخت حق کسب و سرقفلی داشته باشد، درخواست یکی از مالکین حکم تخلیه را صادر نمی‌کند. او باید سهم بقیه مالکین را هم به مستأجر بدهد تا حکم صادر شود. برای صدور حکم تخلیه در شرایط تصرف باید دعوای خلع ید یا دعوای تصرف عدوانی تنظیم شود.

اگر یکی از وراث ملک ورثه ای را تخلیه نکند

بر اساس مواد ۶۷۵ و ۲۸۵ قانون مدنی تصرف هر یک از شرکا در ملک مشاع باید با اجازه بقیه شرکا باشد و اگر آنها رضایت ندهند، شخص متصرف غیرقانونی محسوب می‌شود. اگر موجر درخواست تخلیه ید را به دلیل نیاز شخصی خودش مطرح کند، حکمی برای تخلیه صادر نخواهد شد و او باید اجازه سایر شرکا را برای درخواست تخلیه بگیرد. البته این اجازه فقط شامل درخواست تخلیه نیست و جزئیات زیادی دارد.

حکم خلع ید یا تخلیه تصرف انواع متفاوتی دارد. درباره املاک مشاع، حکم خلع ید مشاعی صادر می‌شود. این حکم علیه متصرف ملک مشاع و به نفع مالک قسمتی از ملک مشاع صادر می‌شود. البته در موارد محدودی قانون‌گذار به مالک بخشی از ملک مشاع اجازه خلع ید کل ملک را می‌دهد.

گرفتن حکم تخلیه برای ملک ورثه‌ای دقیقاً برعکس عقد قرارداد اجاره است. در قرارداد اجاره همه وراث باید حاضر باشند و قرارداد را امضا کنند ولی در حکم تخلیه، درخواست یکی از وراث کافی است.

اگر یکی از وراث ملک ورثه ای را تخلیه نکند

اگر پس از تمام شدن موعد قرارداد مستاجر ملک را تخلیه کرد، یا با تکیه بر خیار شرط در عقد اجاره امکان فسخ وجود داشت، هرکدام از وراث توانایی درخواست حکم تخلیه را دارند و نیازی به دریافت رضایت بقیه نیست.

مستأجر ملک ورثه‌ای باید چند نکته را در نظر بگیرد. اگر هنوز قرارداد تمام نشده و هیچ شرایطی برای فسخ وجود نداشته باشد، وراث نمی‌توانند برای تخلیه اقدام کنند.

مالک حق اظهارنظر پیش از تصرف ملک را ندارد. یعنی تا وقتی موعد قرارداد مستأجر تمام نشده، مستأجر در ملک تصرف دارد و وارث نمی‌تواند برای تخلیه پیش از موعد درخواست دهد.

فقط در شرایطی امکان درخواست تخلیه وجود دارد که قرارداد مستأجر پس از مرگ مالک و قبل از انحصار وراثت تمامشده باشد.

کد خبرنگار: ۲۶
۲دیدگاه شما

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • پربازدید

    پربحث

    اخبار عجیب

    آخرین اخبار

    لینک‌های مفید

    ***