سفر به مازندران ره‌آورد بسیاری دارد از این رو با ما همراه باشید و درباره دشت ناز ساری؛ دشتی که بازیگر طبیعت و رنگ‌هاست بدانید.

دشت ناز ساری؛ دشتی که بازیگر طبیعت و رنگ‌هاست

سلام نو _ سرویس گردشگری: در تمام نقاط شهرهای شمالی، جاذبه های دیدنی و گردشگری به چشم می خورد و شهر ساری در استان مازندران از این قاعده مستثنی نبوده و جاذبه های دیدنی و گردشگری متعددی در خود جای داده است و به همین منظور در تمام روزهای سال، گردشگران زیادی را به سمت خود جذب می کند.

دشت ناز در شهر ساری یکی از همان جاذبه های دیدنی و گردشگری است که در این مقاله قصد داریم با آن آشنا شویم. شاید در این میان کسانی باشند با خواندن این اطلاعات و آشنا شدن با این دشت زیبا، کوله بار سفر خود را ببندند و به سمت ساری روانه شوند.

جلوه‌های دشت ناز ساری

این پناهگاه در تمام ایام سال به غیر از دوران زایش گوزن ها، به روی عموم باز است و از شمال شرق شهر ساری به راحتی می توانید به پناهگاه حیات وحش دشت ناز دسترسی داشته باشید.

دوران زایمان گوزن های زرد فصل بهار است و هر سال از اوایل بهار تا اواخر آن جهت حفظ آرامش و جلوگیری از ناامنی و استرس ناخواسته گوزن ها، از ورود بازدیدکنندگان به پناهگاه جلوگیری می شود.

دشت ناز ساری؛ دشتی که بازیگر طبیعت و رنگ‌هاست

لازم به ذکر است پناهگاه حیات وحش دشت ناز که بخشی از جنگل های جلگه ای را در برگرفته، از سال ۱۳۴۶ محل تکثیر گوزن زرد ایرانی قرار گرفته است.

دوران آبستنی گوزن های زرد هشت ماه طول می کشد و یک گوساله به دنیا می آورند. متوسط عمر گوزن های زرد ۱۶ سال است.

اکوسیستم پناهگاه حیات وحش دشت ناز طبیعی و منحصر به فرد بوده و از جنگل های هیرکانی تشکیل یافته است. همانطور که پیش تر گفتیم، بیش از ۴۴۷ گونه گیاهی در این منطقه وجود دارند و همین دلیل بارزی بر منحصر به فرد و طبیعی بودن اکوسیستم منطقه است.

مهم ترین گونه های گیاهی که در پناهگاه حیات وحش دشت ناز رشد می کنند عبارتند از: راش، توسکا، ممرز، لیلکی و انجیلی. اما عواملی هستند که پناهگاه حیات وحش دشت ناز را تهدید می کنند.

دشت ناز ساری؛ دشتی که بازیگر طبیعت و رنگ‌هاست

یکی از مهم ترین این عوامل خطر افزایش گونه گوزن زرد است که برای گونه های اندمیک منطقه خطر جدی محسوب می شود. علاوه بر این، فشاری که طی بیش از ۵ دهه از تکثیر و نگهداری گوزن زرد وارد می گردد و همچنین تخریب پوشش جنگلی و رویش کم و عدم جایگزینی درختچه های جدید از جمله مهم ترین عوامل مخربی هستند که پناهگاه حیات وحش دشت ناز را تهدید می کنند.

به منظور دسترسی به پناهگاه دشت ناز باید ابتدا به سمت شهر ساری در مازندران بروید، سپس به سمت شهر نکا و بعد از پیمودن حدود ۱۰ کیلومتر به چهارراه شهر سورک می رسید. اما اگر به سمت چپ بروید به شرکت نکا چوب می‌رسید و بعد از آن هم به روستای اسلام‌آباد که از وسط این روستا یک جاده دارد که به سمت چپ می‌رود که این منطقه را هم شهریار کنده می‌گویند که فرودگاه بین‌المللی ساری در اینجا واقع شده‌است. درست در وسط اسلام آباد منطقه دشت ناز مشخص است.

دشت ناز ساری؛ دشتی که بازیگر طبیعت و رنگ‌هاست

پناهگاه حیات وحش دشت ناز ساری

گونه کمیاب گوزن زرد با نام علمی Dama dama mesopotamica یا Persian Fallow Deer ، دارای دو نوع ایرانی و اروپایی می باشد که به غیر از جثه، رنگ پوست و شاخ آنها به یکدیگر شباهت دارند.

گوزن ایرانی معمولا ۱۵۰ تا ۲۰۰ سانتی متر طول و ۸۵ تا ۱۱۰ سانتی متر ارتفاع دارد همچنین وزنش بین ۵۰ تا ۱۳۰ کیلوگرم می باشد با این حساب این گونه از شوکا بزرگتر و از مرال کوچکتر است.

متوسط عمر گوزن های زرد ۱۶ سال است و شاخ گوزن زرد ایرانی معمولا بین ۵۰ تا ۷۰ سانتی متر رشد می کند که انشعابات آن بین ۷ تا ۲۰ سانتی متر نیز خواهد رسید. جالب است بدانید که سن گوزن ها را می توان از روی شاخ آنها تشخیص داد و همچنین نکته جالب تر آن است که شاخ این حیوانات در فصل زمستان می افتد و بلافاصله نیز شروع به رشد می کند.

دشت ناز ساری؛ دشتی که بازیگر طبیعت و رنگ‌هاست

از مشخصه های خاص این گونه نادر، خال های سفید روی پشت و پهلوهای آنها می باشد، همچنین وجود موهای کوتاه و رنگ زرد یا نارنجی در فصل تابستان و رویش موهای بلندتر و رنگ پوست خاکستری از جمله ویژگی های خاص این نوع گوزن ها هستند.

این دشت بزرگ خانه پرندگان مهمی چون سارگپه جنگلی اروپایی، چرخ ریسک دم بلند، کبوتر جنگلی و عقاب دشتی می باشد. از همین رو مکانی مناسب برای تماشای پرندگان نیز شمرده می شود.

این دشت پوشش گیاهی بی نظیری را در خود جای داده است و از بین ۴۴۷ گونه گیاهی آن راش، توسکا، ممرز، لیلکی، انجیلی، درخت بلوط و درختان آزاد از مهمترین گونه ها هستند. درواقع این دشت بخشی از جنگل های هیرکانی است. این جنگل ها قدمتی هزار ساله دارند و دومین اثر طبیعی بزرگ ایران هستند که در فهرست میراث جهانی به ثبت رسیده اند و به همین دلیل از اهمیت بالایی برخوردارند.

قابل ذکر است که این پوشش گیاهی تحت فشار ناشی از نگهداری و تکثیر گوزن زرد طی بیش از پنجاه سال تخریب شده است و همین عدم رویش جایگزینی درختچه های جدید عاملی بسیار مخرب برای دشت ناز محسوب می شود.

دشت ناز ساری؛ دشتی که بازیگر طبیعت و رنگ‌هاست

کد خبرنگار: ۲۶
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • پربازدید

    پربحث

    اخبار عجیب

    آخرین اخبار

    لینک‌های مفید

    ***