سلام نو _ سرویس گردشگری: قوم تپه نام تپههای کویری است و تنها کویر آذربایجان می باشد. قوم تپه با بافت جغرافیایی منطقه تفاوت چشمگیری دارد . اوج گرما در ساعات روز، حس تجربه ای شبیه به حضور در کویررا به انسان القا میکند. تپههای ماسهای قوم تپه در طول هزاران سال بوجود آمدهاند و از سوی دیگر وسعت چندانی ندارند. در روستای منطقه در حال حاضر شتر نیز نگه داری می شود. این کویر با مساحتی حدود شش کیلومتر مربع در ۳۰ کیلومتری شمال غرب تبریز واقع شده است.
آشنایی با کویر قوم تپه تبریز
با اینکه برخی ها اعتقاد دارند که قوم تپه صرفا یک منطقه بکر طبیعی است و سندی برای اثبات تاریخی بودنش وجود ندارد ولی گفته می شود که تپه های قوم تپه در طی هزاران سال و به تدریج به وجود آمده اند. در اثر وزش بادهای منطقه و تجمع گرد و غبار و خاک در این قسمت از روستا، تپه های شنی حاصل شده اند که اگرچه وسعت چندانی ندارند اما یکی از جاهای دیدنی تبریز است.
یعنی وزش بادهای تند باعث غربالگری در ذرات شده و با جابه جا شدن ذرات ریز، ذرات درشت روی هم انباشته شده و این تپه های ماسه ای را پدید آورده است.
مساحت تقریبی قوم تپه به ۶ کیلومتر مربع می رسد ولی با این حال کویر بسیار کوچکی به حساب می آید و به عنوان تنها کویر منطقه آذربایجان شناخته شده است. موقعیت جغرافیایی این کویر ۵۰ درجه و ۴۸ دقیقه شرقی و ۳۵ درجه و ۴۸ دقیقه شمالی استان و در شمال شرقی تبریز قرار دارد. تپه های شنی کویر در ابتدا به صورت پراکنده بودند که تعداد آن ها به ۷ تپه می رسید و در وسط آن نمکزار کوچکی بود ولی حالا فقط یک تپه از آن باقی مانده است.
با اینکه خود قوم تپه یکی از صحنه های اعجاز و شگفتی طبیعت است و وجودش در این منطقه از کشور همه را متعجب می کند ولی به محاصره در آمدن این جاذبه با ساختمان های کارخانه ها تهدیدی برای ادامه بقای آن بوده و همچنین منظره جالبی به وجود نیاورده است.
این منطقه در وسط ظهر همان حال و هوای کویرهای بزرگ کشور را برایتان تداعی می کند ولی اگر نزدیک به غروب خود را به آنجا برسانید شاهد مناظر معرکه ای از غروب خورشید خواهید بود که سوژه عکاسی جالبی برایتان می شود. ناگفته نماند که منابع خبری مدعی هستند که در طی یک دهه حدود ۷ تپه شنی از این کویر زیبا به دست سودجویان غارت شده است، پس شاید چشم امید قوم تپه به گردشگرانش باشد.
بازدید از عجیبترین جاذبه طبیعی تبریز
این طبیعت بیابانی آن هم در مرکز آذربایجان در نوع خود میتواند بینظیر باشد و گردشگران زیادی را به خود جذب کند. اما در این منطقه اولین تصویری که ذهن را به خود درگیر میکند، کارگاه ها و کارخانه های مصالح ساختمانی است. این کارگاهها علاوه بر اینکه اطراف بیابان را اشغال کرده اند و مثل پارازیتی در صحنه ی کویر می مانند، به تخریب تپهها و برداشت خاک از آن هم میپردازند که حقیقتاً باید جلوی این امر گرفته شود.
این کویر به صورت کاملاً طبیعی و به دلیل وزش باد و تجمیع خاکها و گرد و غبار در طی هزاران سال به صورت تپههای شنی به وجود آمده است. کمی ساده تر توضیح می دهم : در این ناحیه باد هایی هستند که در ساعات مشخصی از سمت تبریز به صوفیان میوزند و در ساعات دیگر روز از سمت صوفیان به تبریز یعنی برعکس حالت قبل. این حرکت باد مانند جارویی بزرگ عمل میکند که خاک و گرد و غبار را در یک نقطه جمع کرده.
در اصطلاح علمی به این اتفاق سورتینگ یا غربالگری در ذرات گفته میشود. کارشناسان معتقدند که قم تپه در طی ۳ هزار سال شکل گرفته است.
بازدید از این جاذبه شگفت انگیز به غیر از هزینه رفت و برگشت به روستای قوم تپه هیچ هزینه ای برای شما دربرنخواهد داشت و حتی در مدت زمان بسیار کمی می توانید این کویر را بگردید و دوباره به داخل شهر برگردید.
اگر قصد سفر به تبریز را دارید بهتر است بدانید برای اینکه حس و حال بودن در کویر را داشته باشید در ماه های گرم تابستانی به خصوص اوایل یا اواخر تابستان به بازدید از این جاذبه بروید.
برای رفتن به قوم تپه باید مسیر تبریز به شبستر را در پیش بگیرید و به سمت روستای قوم تپه راه بیافتید. بعد از اینکه به روستا رسیدید، از اهالی بخواهید تا مسیر قوم تپه را به شما نشان دهند. از روستا تا قوم تپه باید حدود ۱۰ دقیقه در مسیر خاکی رانندگی کنید تا به قوم تپه برسید.
- تپه های ماسه ای این کویر به طور طبیعی به وجود آمده است.
- برای آشنایی مردم با محیط های صحرایی و کویری مناسب است.
- با ایجاد زیرساخت های لازم می توان قوم تپه را مکان جذابی برای تفریح ساخت.
- تماشای غروب آفتاب بر روی تپه های شنی قوم تپه خاطره ای به یادماندنی خواهد بود.
نظرات