سلام نو - سرویس گردشگری: آرامگاه دانیال نبی مربوط به دورانهای تاریخی پس از اسلام است و در خیابان امام خمینی شهر شوش واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۴ شهریور ۱۳۱۰ با شماره ثبت ۵۱ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست.
در مورد قبر دانیال نبی روایتهای گوناگونی نقل شدهاست. یک روایت این است که قبر دانیال ابتدا در شوشتر بوده و پس از جنگ شوشتر توسط مسلمانان به شوش منتقل شدهاست. روایت دیگر این است که قبر از ابتدا در شوش بوده و پس از حمله مسلمانان به کنار رودخانه شاوور (محل فعلی) منتقل شدهاست.
در سال ۱۲۸۷ قمری مقبره دانیال نبی در شهر شوش به دستور شیخ جعفر شوشتری و به دست استاد حسن معمار تجدید بنا و بازسازی شد. استاد جواد معمار فرزند استاد حسن در سال ۱۳۳۰ هجری قمری دو گلدسته بر آن ساخت.
دانیال نبی که بود؟
مطابق روایتی مشهور، در حمله نبوکد نصر(بخت النصر) به بیت المقدس چند جوان برگزیده قوم یهود مطابق رسم آن دوران به اسارت فاتحان جنگ در آمدند، که یکی از آنها دانیال بود. دانیال با تعبیر خواب پادشاه بابل، به مقام وزارت رسید. پس از آن، پادشاه سرزمین پارس به بابل حمله کرد و اسیران بنیاسرائیل را آزاد ساخت. دانیال به دربار پارسیان رفت و آنجا نیز به مقام بالایی دست یافت. سرانجام در شوش- پایتخت زمستانی هخامنشیان- درگذشت و در همانجا به خاک سپرده شد.
شماری از مفسران در تفسیر آیات نخست سوره اسراء، که به طغیان و مجازات بنیاسرائیل اشاره دارد، ماجرای حمله بخت النصر به بیت المقدس و اسارت یهودیان به دست وی را ذکر کردهاند. علامه طباطبایی بدون اشاره به نام دانیال، حمله کورش به بابل را عامل نجات یهودیان، بازگشت آنان به بیت المقدس و رونق گرفتن دوباره آئین آنان معرفی میکند. به گفته علامه طباطبایی، زمان وقوع این حوادث چهارصد و پنجاه قبل از میلاد بوده است.
علامه مجلسی با ذکر روایات مختلف به سرگذشت دانیال میپردازد. شماری از این روایات در جهت تأیید روایت مشهور (اسارت دانیال در حمله بخت النصر به بیت المقدس) قرار دارند و شماری دیگر با آن متفاوتاند.راوندی نیز ماجرای اسارت دانیال به دست بخت النصر را بیان کرده و ماجرای خواب بخت النصر و تعبیر آن توسط دانیال را با چند روایت مختلف نقل کرده است.
با این حال، قصه دانیال و بخت النصر به شکل دیگری هم روایت شده است. در روایتی که نیشابوری در قصص الانبیاء خود نقل کرده، دانیال در دوران کودکی بخت النصر به وی گفته است: «تو را با من عهدی باید کرد که چون پادشاه گردی کسان مرا نیازاری.» در ادامه این روایت آمده است که هنگامی که [بخت النصر] به بیت المقدس وارد شد دانیال را طلب کرد اما او را نیافت چون از دنیا رفته بود از این رو نبیره او را ندیم خویش کرد.
در عهد عتیق در کتابی به نام دانیال به سرگذشت وی پرداخته شده است.
خوابهای دانیال
نام دانیال از ترکیب دان و پسوند -ال به معنی خدا گرفته شدهاست که به معنی «خداوند قاضی من است» میباشد. دانیال در کتاب دانیال در کتاب مقدس مورد توجه ویژه قرار میگیرد و در آنجا داستان زندگی وی و رؤیای وی از آخرالزمان تصویر میشود. دانیال به دلیل درستکاری و حکمتش و پایداریش در ایمان به خدای اسرائیل مورد توجه ویژه قرار میگیرد. عیسی مسیح نیز در اناجیل چهارگانه در سخنان خود از دانیال با احترام سخن میگوید و محقق شدن پیشگوییهای دانیال نبی توسط خداوند اشاره میکند.
داستان مرگ دانیال
زمان دقیق زندگی دانیال مشخص نیست؛ ولیکن معمولاً تصور میشود که او تا سال سوم زندگی کوروش هخامنشی (دانیال ۱۰:۱) زنده بود؛ ولیکن او در آن زمان احتمالاً حدود ۱۰۰ سال سن داشتهاست، زیرا در زمان سقوط بابل او در نوجوانی بود. محل دفن او به قطع مشخص نیست، ولیکن بیشترین محل مورد گمان آرامگاه دانیال نبی در شوش در ایران است. مکانهای دیگری در عراق، بابل، مصر و سمرقند نیز ادعای مقبره دانیال را دارند. بعضی نوشتهها ادعا میکنند که تیمورلنگ بقایای دانیال را از بابل به شوش آورد.
یوسفوس فلاویوس تاریخدان یهودی در نوشتارهای خود بیان کردهاست که دانیال در اکباتان به همراه پادشاهان پارسی دفن شدهاست؛ ولیکن بیشتر نوشتارهای یهودی معتقدند وی در شوش دفن شدهاست و در کنار منزل وی، باقیمانده وسایل معبد سلیمان موجود است. بر اساس نوشتارهای یهودی درگیری بر سر جسد دانیال در شوش درگرفت و سپس خانه ای برای عبادت خدای دانیال برای تمام پیروان خدای او ایجاد شد. ماهیگیری در اطراف معبد وی ممنوع شد و هر کسی که به خدای دانیال اعتقاد نداشت به صورت معجزه آسایی در رودخانه غرق میشد اگر قصد وارد شدن به محوطه معبد وی را داشت.
در نهایت برخی تاریخنگاران معاصر در مجموع بر این نظر هستند که دانیال یک شخصیت جعلی است و کتاب او (کتاب دانیال) در زمان آنتیوخوس چهارم پادشاه سلوکی ساخته شدهاست.
نظر شما