سلام نو _ سرویس گردشگری: از حمامهای سنتی و تاریخی شهر کرمان، حمام وکیل است که اولین بخش از مجموعه وکیل به حساب میآید. این بنا براساس معماری زندیه ـ قاجاریه و با تقلید از حمام گنجعلیخان در سال ۱۲۷۰ هجری قمری ساخته شد. سرامیک و کاشیکاریهای زیبای این حمام که از کف تا سقف امتداد یافته است، فضای داخلی حمام را بسیار زیبا و چشمنواز کرده است.
آشنایی با حمام وکیل کرمان
حمام وکیل کرمان به عنوان یکی از مجموعههای گردشگری شهر و استان کرمان شناخته میشود. این حمام با قرارگیری در مجموعه وکیل همواره مورد بازدید گردشگران قرار دارد. این مجموعه در مرکز شهر کرمان و در کنار بازار بزرگ آن واقع شده و بافت سنتی این شهرستان را به تصویر میکشد.
بناهای موجود در این مجموعه یکی از زیباترین و جالبترین نمونههای معماری هستند. معماری این مجموعه که از سبک صفویه پیروی میکند از نوع چهار ایوانی و پر از کاشیهایی با طرحهای هندسی جالب است. حمام وکیل تنها یکی از بناهای موجود در مجموعه وکیل است. از دیگر بناهای دیدنی آن میتوان به بازار وکیل، مسجد وکیل، کاروانسرای وکیل و آبانبار وکیل اشاره کرد.
معماری بنای حمام وکیل از سبک زندیه و قاجاریه پیروی میکند. این بنا بسیار شبیه به حمام گنجعلی خان کرمانی است که در نزدیکی آن قرار دارد. هدف از ساخت حمام وکیل در ابتدا ساخت مکانی برای بهبود بهداشت عموم مردم شهر بوده و دقیقا به همین دلیل در مرکز شهر بنا شده است.
فرمان ساخت مجموعه وکیل با وسعتی حدود ۸ هزار مترمربع را سالها پیش، حاکم کرمان، محمداسماعیلخان نوری معروف به وکیلالملک داد. حمام وکیل کرمان در سال ۱۲۸۰ هجری شمسی یعنی حدود ۱۲۱ سال پیش در مرکز شهر کرمان ساخته شد.
این بنا در سال ۱۳۵۳ به عنوان یک اثر تاریخی زیبا در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد. بدین ترتیب در سال ۱۳۶۹ مورد بازسازی قرار گرفت. بیشترین بازسازی در بخش سردر حمام انجام شد اما با تلاشی که از طرف معماران صورت گرفت معماری حمام که برگرفته از سبک قاجاریه بود همچنان حفظ شده و میتوان گفت تا حدی دست نخورده باقی ماند.
در سال ۱۳۹۶ حمام وکیل کرمان توسط سازمان میراث فرهنگی استان کرمان به اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی این استان اجاره داده شد تا از آن به عنوان یک چایخانه عمومی استفاده شود.
این موضوع برای افرادی که در آن چای میل میکنند و چند دقیقهای را در عمق تاریخ به گشت و گذار میپردازند بسیار جذاب است. اما متاسفانه موجبات تخریب بیشتر بنا را فراهم میکند و آن را در معرض خطر نابودی قرار میدهد.
هر چند با مراقبتهایی که از طرف ادارهکنندگان مکان صورت میگیرد و رعایت از طرف بازدیدکنندگان این خطر کاهش مییابد. امروزه عده زیادی هستند که حمام وکیل و فضای فوقالعاده زیبای آن را برای صرف غذا و چای و فالوده و شنیدن موسیقی سنتی انتخاب میکنند.
حمام وکیل؛ تماشایی و جذاب
در میانه های بازار کرمان، حمام وکیل قرار گرفته که توسط وکیل الملک (اسماعیل خان نوری) حاکم عصر قاجار کرمان و به سبک حمام گنجعلیخان ساخته شده است.
این بنا یکی از حمام های تاریخی، سنتی و باستانی کرمان است که از کف تا دیوار آن کاشیکاری و سرامیک کاری شده و به دو بخش رختکن و گرمخانه تقسیم میشود. در بنای حمام وکیل ستون های سنگی زیبا و همچنین حوض بزرگی در قسمت خزینه و گرمخانه آن وجود دارد، ضمن اینکه حجاری حوضچه های دو طرف این حمام بسیار باشکوه است.
اولین بخش از مجموعه وکیل بنای حمام قدیمی یا چای خانه امروزی وکیل است که در سال ۱۲۷۰ به شکل با شکوه و با تأثیر پذیری از سبک معماری دوره زندیه قاجاریه احداث شد.
سر در این حمام در سال ۶۹ به سبک معماری دوره مربوطه اش بازسازی شد و مستقیماً به بازار کرمان مرتبط است.
در حال حاضر این حمام تاریخی به عنوان چایخانه سنتی مورد استفاده قرار میگیرد و مهمانان و بازدید کنندگان در آن همزمان با نوای گوش نواز موسیقی سنتی با فالوده کرمانی و چای مورد پذیرایی قرار میگیرند و بخش گرمخانه این حمام هم محل صرف غذاهای محلی است.
حمام وکیل یکی از بخش های مجموعه وکیل است که در دوران قاجار و به دستور حاکم کرمان ساخته شده است. این حمام که در گذشته یکی از بزرگترین و بهترین حمام های کرمان بود، امروزه یکی از جاذبه های کرمان محسوب می شود. این حمام به چند بخش مجزا که شامل ورودی، سربینه، گرم خانه و خزینه می شوند تقسیم شده است.
در سال ۱۳۶۹ این بنا بازسازی شد و سپس تحت نظر اداره جهانگردی کشور به یک چایخانه سنتی تبدیل شد. امروزه مسافران می توانند از حمام وکیل کرمان دیدن کرده و در حین لذت بردن از معماری زیبای این بنا، چای و غذاهای سنتی این شهر را نیز میل کنند.
نظر شما