سلام نو _ سرویس گردشگری: قلعه رودخان گیلان یکی از مهمترین دژهای تاریخی و نظامی ایران است که در شهرستان فومن و در میان انبوه درختان جنگلی جای گرفته است.
این قلعه مستحکم و تسخیرناپذیر در طول تاریخ خود فراز و نشیبهای زیادی را پشت سر گذاشته است و اکنون یکی از جاهای دیدنی و مهم فومن محسوب میشودکه گردشگران فراوانی را به سوی خود جذب میکند.
قلعه رودخانه رشت
قدمت دژ رودخان، قلعه رخون، قلعه حسامی یا قلعه رودخان به عصر ساسانیان بازمیگردد، این قلعه در دوره سلجوقیان بازسازی شده است.
اسماعیلیان از این قلعه به عنوان پایگاه مبارزاتی استفاده میکردند و گفته میشود که مخفیگاه میرزا کوچک خان جنگلی نیز از آن به عنوان مخفیگاه استفاده میکرده است.
این قلعه با ۲/۶ هکتار مساحت، بزرگترین قلعه آجری ایران محسوب میشود.
قلعه رخون در ارتفاع ۷۱۵ متری از سطح دریا قرار گرفته و ارتفاع دیوار آن یک هزار و پانصد متر است و ۶۵ برج و بارو دارد.
علت نامگذاری این قلعه به نام رودخان، قرار گرفتن آن در کنار رودخانه رخون بود. در ابتدا این مکان را قلعه رخون نامیدند و بعدها به قلعه رودخان مشهور شد.
دژ رودخان شامل ۲ بخش ارگ و قورخانه (زَرادخانه یا محل نگهداری ادوات جنگی) میشود.
ارگی ۲ طبقه و از جنس آجر، در قسمت غربی این قلعه بنا شده که ۱۲ ورودی دارد. چشمه، حوض، آب انبار، سردخانه، حمام، آبریزگاه شاهنشین و چند واحد مسکونی که با برج و بارو محصور شدهاند، دیگر بخشهای ارگ هستند.
قورخانه نیز ۲ طبقه بوده و در قسمت شرقی این قلعه، با نورگیرها و روزنههای متعدد بر مناطق اطراف تسلط دارد. این بخش نیز شامل ۱۲ ورودی، زندان، درب اضطراری، حمام و آبریزگاه میشود.
۴۰ برج دیدهبانی با اتاقهایی به شکل هشت ضلعی با طاقهای گنبدی، اطراف قلعه را احاطه کردهاند.
دور تا دور دیوارها و برجها روزنههایی شیبدار به چشم میخورد که برای ریختن مواد مذاب و تیراندازی در زمان حمله دشمن کاربرد داشتهاند.
علاوهبراین برای محافظت از قلعه شیب تندی در حوالی قلعه وجود دارد. معماری مستحم و وجود این شیب باعث شد که هیچ دشمنی در طول تاریخ نتواند این دژ بزرگ را فتح کند. استحکام این قلعه به حدی است که در زلزله سال ۱۳۶۹ در استان گیلان نیز مورد آسیب قرار نگرفت.
در فصل پاییز و زمستان به دلیل بارندگیهای زیاد و لیز شدن مسیر و هوای سرد، سفر به این منطقه پیشنهاد نمیشود.
با این وجود نمیتوان زیباییهای پاییز در طبیعت این منطقه را نادیده گرفت. بنابراین اگر خیلی از سرما و باران گریزان نیستید، سفر به قلعه رودخان در پاییز میتواند برایتان جذاب و پر از تصاویر فریبنده باشد.
قلعه رودخان تا رشت
این قلعه تماشایی در ۲۰ کیلومتری جنوب غربی فومن در نزدیکی روستای رودخان، بر فراز ارتفاعات جنگلی منطقه حیدرآلات و در میان جنگلی انبوه جای گرفته است. ارتفاع قلعه رودخان از سطح دریا بین ۶۵۵ تا ۷۱۵ متر است.
اگر تصمیم گرفتید از سمت فومن رهسپار قلعه رودخان شوید مسیر قلعه رودخان اینگونه است که با عبور از روستاهای ملسکام و سیدآباد و پس از طی مسافت تقریبی ۲۱ کیلومتر از فومن، به پارکینگ قلعه رودخان میرسید.
بعد از آن ۱/۵ تا دو کیلومتر باقی مانده تا صعود به قلعه را باید پلهنوردی کنید و از پلههای تعبیه شده بالا بروید.
- فاصله قلعه رودخان از تهران: پنج ساعت و ۳۰ دقیقه
- فاصله قلعه رودخان از رشت: یک ساعت و ۱۵ دقیقه
- فاصله قلعه رودخان از ماسال: یک ساعت و ۱۵ دقیقه
- فاصله قلعه رودخان تا ماسوله: یک ساعت و ۱۵ دقیقه
- فاصله فومن تا قلعه رودخان: ۳۵ دقیقه
قلعه رودخان در حدود ۱۶۰۰ پله دارد که جدید هستند و برای گردشگران ساخته شدهاند.
پلههای اصلی در طی کاوشهای باستانشناسی در امتداد دیوارها و برجها از زیر خاک بیرون کشیده شده است که تعداد آنها به ۹۳۵ پله میرسد؛ برای همین این مکان به قلعه هزار پله معروف است.
قلعه رودخان با ۶/۲ هکتار مساحت، حدود ۵۰۰ متر طول دارد که در برخی نقاط عرضی متفاوت دارد.
بلندی برج و باروهای آن نیز به ۱۵۰۰ متر میرسد. مصالح به کار رفته در ساخت این قلعه آجر و سنگ است.
این قلعه بهطور کلی از دو قسمت ارگ و قورخانه تشکیل شده که ارگ محل شاهنشین قلعه رودخان و حرمسرا و قورخانه محل فعالیتهای نظامی و زندگی سربازان بوده است.
ارگ در قسمت غربی در دو طبقه و از آجر ساخته شده و قراولخانهها در قسمت شرقی در دو طبقه با نورگیرها و روزنههای متعدد بر اطراف قلعه مسلط هستند.
چون قلعه روی دو قله بنا شده به سه بخش شرقی، میانی و غربی تقسیم شده:
- بخش شرقی: این قسمت که با دروازهای از سایر قسمتها جدا میشود روی یک تپه ۶۷۰ متری قرار دارد و بیشتر بناهای آن جنبه نظامی دارد و شامل دروازه ورودی، زندان، در اضطراری و تعدادی واحد مسکونی و دو برج بزرگ است.
- بخش میانی: قسمت میانی در پایینترین سطح قلعه قرارگرفته دروازهی اصلی را در بردارد.
- بخش غربی: نهایتا قسمت غربی که روی شیب تند کوه بنا شده است شامل بخشهایی نظیر دروازهی ورودی، آبانبار، آبریزگاه، سردخانه، شاهنشین و تعدادی واحدهای مسکونی است.
نظر شما