سلام نو _ سرویس گردشگری: خانه زینت الملک از جمله بناهای تاریخی باقی مانده از دوران قاجار است.
ساخت این خانه در سال ۱۲۹۰ به دستور علی محمدخان قوام الملک دوم برای دخترش آغاز شد و تا ۱۲ سال بعد یعنی سال ۱۳۰۲ به طور انجامید.
زینت الملک دختر قوام چهارم بود. خاندان قوام از خاندان های سرشناس و پرنفوذ دوران قاجار هستند.
در ساخت این خانه یکی از نکاتی که به شدت مورد توجه قرار گرفته است، درونگرا و محفوظ بودن فضای آن است.
معماری خانه زینت الملک قوامی
این خانه یکی از بهترین و مجلل ترین خانه های دوران قاجار است که بیش از ۲۰ اتاق با تزئینات کامل نقاشی، گچبری و آیینه کاری را در خود جای داده است.
پلان خانه زینت الملک به صورت درونگرا طراحی شده است و نمونه ای عالی از معماری قاجاری به حساب می آید.
در فضای این خانه دو باغ متقارن ساخته شده که پوشیده از درختان نارنج می باشند و حوضچه های زیبا در میان باغچه های پر از گل و گیاه این بنا ساخته شده اند.
یکی از حوضچه ها از شش قطعه سنگ یکپارچه ساخته شده است. درون حیاط تاج های سنگی مشبک کاری شده شما را غافلگیر می کند.
در تالار این خانه می توان تاثیر هنر اروپایی را دید. اما در سایر بخش ها پلان به سبک ایرانی ساخته شده است. در ادامه بخش های مختلف این خانه معرفی می شوند.
مساحت خانه زینت الملک حدود ۳۲۹۰ متر مربع است و بر روی ۲۷۰۰ متر مربع زیربنا ساخته شده است. کتیبه سردر ورودی بنا تاریخ سال ۱۳۰۰ هجری را نشان می دهد.
بر روی ورودی نقش دو سرباز اسلحه به دست قاجاری تصویر شده است. برای رسیدن به حیاط باید از هشتی عبور کنید.
درون حیاط انواع عناصر زینتی معماری ایرانی از جمله قرنیزهای حجاری و مشبک کاری شده را می توانید ببینید.
در پیشانی شاه نشین و عمارت اصلی تزئیناتی با استفاده از کاشی های هفت رنگی انجام پذیرفته است.
در این کاشی ها نقش دو فرشته، شیرهای شمشیر به دست، کتیبه های قرآنی و خورشید دیده می شوند.
سقف تمامی بیست اتاق خانه از جنس چوب و دارای تزئینات نقاشی می باشد. تصاویری از گل و بوته، حیوانات و پرندگان در این فضا خودنمایی می کنند.
آیینه کاری و گچ بری این بنا در نهایت زیبا و شکوه انجام شده است.
یکی از تزئینات منحصر به فرد این خانه نقاشی هایی است مربوط به افراد اروپایی به خصوص زنان و کودکانشان، که با سبک تلفیقی از هنر غربی و ایرانی تصویر شده اند.
در دوره قاجار بیش از هر وقت دیگر شاهد نفوذ هنر غربی به هنر ایرانی هستیم و این نفوذ تا آنجا پیش می رود که هنر ایران را به انزوای کامل می کشاند.
اندرونی بنا که مهم ترین بخش آن به حساب می آید دارای یک محور طولی است که سایر بخش ها در امتداد آن قرار دارند.
مثلا در ضلع غربی تالار آیینه و در ضلع شرقی زیرزمین واقع شده است.
این زیرزمین که اکنون مسدود شده از طریق یک هشتی در گذشته به عمارت نارنجستان قوام می رسیده است.
اختلاف ارتفاع این زیرزمین با سطح حیاط به اندازه چهار پله می باشد.
یکی دیگر از زیبایی ها و جاذبه های خیره کننده این بنا کف طبقه اول آن است که با کاشی های دو رنگ آبی و لاژوردی پوشانده شده و با ترکیب شدن با فضای سقف و دیوارها محیطی بدیع را به وجود آورده است.
بدنه و دیوارهای اتاق های گوشواره و نیز شاه نشین های پنج دری دارای آیینه کاری با بهترین کیفیت هستند. تالار تابستانه دقیقا رو به روی تالار آیینه اصلی بنا واقع شده است.
خانه زینت الملک در کجا قرار دارد
نکته جالب در مورد این بنا این است که در ضلع غربی باغ نارنجستان قوام واقع شده و در گذشته اندرونی باغ نارنجستان قوام به حساب میآمده است؛ جالب که این دو خانه از طریق یک راهروی زیرزمینی به یکدیگر راه دارند.
امروز در این زیرزمین میتوانید از مجسمههای مفاخر و بزرگان از دوران باستان تا عصر حاضر را ببینید و قدم زنان به باغ نارنجستان برسید. به دلیل وجود همین مجسمهها، لقب موزه مادام توسو را به خانه زینت دادهاند.
این خانه تاریخی که بیش از ۱۰ سال ساخت آن به طول انجامید روزگاری محل زندگی خانوم زینتالملوک قوامی، دختر قوامالملک چهارم بوده است.
خاندان قوامالملک در زمانهای مختلف والی شیراز بودهاند. در حال حاضر خانه زینتالملک با باغ زیبایی که دارد بهعنوان یک موزه و خانه تاریخی میزبان گردشگران است.
برای رسیدن و بازدید از این بنا به خیابان لطفعلیخان زند در محله گودعربان بروید، جنب باغ نارنجستان هنگامی که وارد کوچه شوید در سمت چپ سر در خانه قرار دارد.
تاکسی، اتوبوس و مترو در محدوده جاذبه قرار دارد. نزدیکترین ایستگاه اتوبوس، ولیعصر، در خیابان زند و نزدیکترین ایستگاه مترو، ولیعصر است.
کافی است وارد کوچه ای که جنب نارجستان قرار دارد بشوید، از آنجا می توان به راحتی به این خانه رسید. باید از سوی چهار راه نمازی به سمت خیابان لطفعلی خان زند حرکت نمایید و مسیر خود در سمت شرقی ادامه دهید.
در راهتان مسجد زیبای نصیرالملک را نیز خواهید دید.
اگر قصد دارید با اتوبوس خود را به مقصد برسانید باید اتوبوس های پایانه ولیعصر استفاده کنید.
اگر هم می خواهید با مترو بروید نزدیک ترین ایستگاه، ولیعصر است که با عمارت زینت الملک حدود یک کیلومتر فاصله دارد. تاکسی هایی هم وجود دارد که شما را به این بنای تاریخی می رساند.
بازدید: همه روزه از ساعت ۰۸:۰۰ الی ۱۹:۰۰
نظر شما