سلام نو _ سرویس گردشگری: این دروازه ی باشکوه آجری مزین به کاشی های هفت رنگ و کتیبه های متعدد یکی از نمادهای قدیم شهر تهران است که در سال های ۱۳۰۱ تا ۱۳۰۴ شمسی به دستور مستقیم رضاشاه و به دست جعفرخان کاشانی و همکاری آلمانی ها با آمیزه ای از سبک معماری ایرانی و اروپایی، به ویژه در کاشی کاری ها و کلاه فرنگی، در دوران قاجار ساخته شده است.
این بنا با نام «دروازه ی میدان مشق» به عنوان دروازه ی ورودی به میدان مشق ساخته شده است که محوطه ای نظامی و در اختیار قشون بود.
مدتی پس از ساخت این دروازه نخستین باغ همگانی شهر تهران با نام «باغ ملی» در زمین های درون میدان مشق ساخته شد و نام آن به «سردر باغ ملی» تغییر یافت.
در بخش بالایی این بنا جایگاه دیدبانی، نقاره زنی و گذر نیروهای نظامی طراحی شده است.
سردر باغ ملی دارای یک دروازه برای سواره رو و دو در برای عبور و مرور افراد پیاده است.
امروزه در این محوطه ساختمان های متعددی نظیر وزارت امور خارجه (در ضلع شرقی)، کتابخانه ی ملی و موزه ی ایران باستان و در ضلع غربی آن اداره ی پست قرار دارد.
سردر باغ ملی تهران کجاست
اولین نکته در خصوص زمان بازدید از سردر باغ ملی تهران آن است که باید ترافیک این محدوده از شهر در نظر گرفته شود.
بهتر است زمانی بروید که نگران شلوغی مسیر برای بازگشت تان نشوید.
اما در خصوص بهترین ساعات بازدید از این بنای تاریخی باید گفت، اگر دوربین حرفه ای که بتوان نور آن را تنظیم کرد ندارید بهتر است در روز به بازدید بروید، تا با خیال راحت بتوانید از جاذبه های معماری آن عکاسی نمایید.
البته در ساختما سردر باغ ملی تهران نورپردازی های صورت گرفته که در شب جلوه گر می شوند. برای گردش در فضای سردر باغ ملی، محدودیت ساعت و روز وجود ندارد.
در فاصله کمی از میدان توپخانه در خیابان امام خمینی در سمت راست وزارت امور خارجه و در سمت چپ اداره پست، سردر باغ ملی واقع شده است.
از آن جایی که ترافیک این خیابان به شدت زیاد و سرسام آور می باشد بهتر است با مترو به آن جا بروید.
با استفاده از خط یک مترو (خط تجریش به کهریزک) و یا خط دو (خط فرهنگسرای خاوران به صادقیه) خود را به ایستگاه امام خمینی برسانید و از آن جا پیاده به سمت غرب بروید، پنج دقیقه بعد سردر باغ ملی را خواهید دید.
البته اتوبوس های پایانه فیاض بخش و قورخانه نیز می توانند شما را به مقصد برسانند.
آدرس سردر باغ ملی: استان تهران، شهر تهران، خیابان امام خمینی
سردر باغ ملی و میدان مشق
در میان خیابان ها و کوچه پس کوچه های تهران، خیابان امام خمینی حال و هوای ویژه ای دارد.
این خیابان شاید همیشه پر همهمه و ترافیک باشد؛ اما بنیادی ترین سازه ها را در خود جای داده است و به قولی می توان آن را قلب پایتخت دانست.
سردر باغ ملی یکی از بناهای موجود در این خیابان است که پیش از ساخته شدن برج آزادی به عنوان نماد این کلانشهر شناخته می شد و امروزه جاذبه ای خیره کننده به شمار می رود.
جالب آنکه بدانید فیلمهایی مانند مدار صفر درجه که داستانش در زمان رضاخان رخ می دهد، در جوار این سردر ساخته شده است.
این سردر در زمان قاجار ساخته شد و در سال های بعد تغییراتی را به خود دید.
سردر باغ ملی در ابتدا دروازه ای برای ورود به میدان مشق بود که در آن زمان اهمیت بسیاری داشت.
نوع معماری و اتفاق های تاریخی رخ داده در میدان مشق تهران و مجاورت بنا با ساختمان وزارت امور خارجه، اهمیت سردر باغ ملی را دو چندان می کند.
قدیمی ترها میدان مشق را به خوبی می شناسند؛ اما جوان ترها سن شان به شناخت این میدان قد نمی دهد؛ برای همین در اینجا اشاره کوتاهی به آن داریم.
میدان مشق نام مکانی در خیابان امام خمینی امروزی است که در زمان فتحعلی شاه قاجار به عنوان منطقهای نظامی و برای تمرین رزمی قشون ساخته شد و سربازخانه مرکزی در میان آن قرار داشت.
در واقع اصلِ نام این مکان به مارش فرانسوی باز می گشت که در زبان فارسی به مشق تبدیل شد.
جهانگردان این محل را میدانی چهارگوش با اضلاع نزدیک به ۴۰۰ متر توصیف و از آن به عنوان یکی از بزرگترین میدان های نظامی تهران یاد کرده اند.
این میدان در دوره ناصرالدین شاه مورد مرمت قرار گرفت و توسعه یافت.
در سال ۱۲۷۸، محمد حسین خان سپهسالار، آن را به صورت میدانی مربع شکل درآورد و دیواری با طاقهای آجری گرداگرد آن کشید.
دروازهای زیبا با یک درِ دو لنگه و دو طاق نمای مجاور آن در شمال خیابان و میدان سپه (امام خمینی فعلی) نصب شد که گاهی ناصرالدین شاه از بالای آن مشق نظامیان را تماشا می کرد.
نظر شما