سلام نو _ سرویس گردشگری: یکی از جزایر خلیجفارس که جزء استان هرمزگان محسوب می شود، جزیره لارک نام دارد. بهاحتمال زیاد نام این جزیره را کمتر شنیده باشید؛ چرا که از میان جزایر خلیجفارس، گردشگران معمولاً برای گذراندن اوقات فراغت خود تنها به دو جزیره قشم و کیش سفر میکنند.
جزیره لارک از کوههای آتشفشانی مخروطیشکل ایجاد شدهاست. مساحت این جزیره ۷۷ کیلومترمربع است و بلندترین نقطه در آن ۱۳۸ متر از سطح دریا بالاتر است.
این جزیره زیبا در شرق جزیره قشم و در جنوب جزیره هرمز در تنگه هرمز قرار گرفتهاست. فاصله جزیره هرمز تا قشر ۱۶ کیلومتر و فاصله آن تا جزیره هرمز ۲۲ کیلومتر است. همچنین شهر بندرعباس تا جزیره لارک ۳۱ کیلومتر فاصله دارد.
آشنایی با جزیره لارک
در قرن ۱۶ میلادی نیروهای نظامی انگلیسی، پرتغالی و هلندی راه خود را به این جزیره پیدا کردهاند و در آن قلعههای نظامی ساختهاند و داخل آن را با تجهیزات و ادوات نظامی پر کردند. هنوز هم میتوانید این قلعههای نظامی و برجهای دیدهبانی آنها را در این جزیره ببینید. در زمان صفویه، شاهعباس توانست جزایر تنگه هرمز را تصرف کند و این جزایر (که لارک نیز جزئی از آن ها بود) را به خاک کشور ایران اضافه کند.
جزیره لارک یک جزیره خالی از سکنه نیست و در آن یک روستا با جمعیتی حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ خانوار زندگی میکنند. مردم این روستا گویشی شبیه گویش لرها دارند که به آن «کمزاری» گفته می شود. اگر بر روی نقشه موقعیت جزیره لارک را ببینید، متوجه میشوید که کمی بالاتر از کشور عمان قرار دارد. بیشتر مردم این جزیره به صید ماهی مشغول هستند و ماهیهای خود را در کشور عمان به فروش میرسانند. در اطراف جزیره لارک معمولاً ماهیهایی مثل سرخو، هامور، میش ماهی، سنگسر و مقوا پیدا می شوند. برخی از مردم این جزیره به دامپروری سنتی مشغول هستند و اغلب بز پرورش میدهند.
از دو اسکله قشم میتوان به لارک رسید. راه اول و مطمئنتر از اسکله ذاکری قشم با اتوبوس دریایی است و راه دوم با قایقهای موتوری از اسکله دوحه قشم. فاصله دریایی از جزیره قشم تا لارک در حدود ۱۶ کیلومتر است. همچنین میتوانید با استفاده از قایق دربستی از سمت بندرعباس یا جزیره هرمز به لارک بروید. البته باید به این نکته توجه داشت که این جزیره در موقعیت استراتژیک تنگه هرمز قرار دارد، برای همین محل برگزاری مانورهای نظامی است. در صورتی که در منطقه قرار به برگزاری مانور نظامی باشد، هرگونه رفتوآمد به جزیره ممنوع است. برای همین قبل از سفر به جزیره حتما در این خصوص اطلاعات بهروز را از اسکلههای بندرعباس یا قشم کسب کنید. هر برنامه مانور نظامی از چند روز قبل اطلاعرسانی میشود تا مشکلی در رفتوآمد مردم محلی و مسافرها به وجود نیاید.
جاذبههای گردشگری لارک
قبرستان تاریخی لارک
در قبرستان تاریخی لارک آتشدانهای سفالی از گل پخته وجود دارد که بهصورت گلدانهای کوچک روی قبر تازه درگذشتگان و جوانمردگان میگذارند. در آنها آتش با زغال داغ بههمراه کندر و اسپند میریزند. برای همین قبرستان این شهر معمولا بوی خوشی دارد. همچنین تمام سنگ قبرها از مرجانهای دریایی تهیه شده که در نوع خود زیبایی خاصی به قبرستان بخشیده است.
قلعه پرتغالیهای لارک
از جاذبههای فرهنگی و تاریخی جزیره لارک باید به قلعه پرتغالیها اشاره کرد که در زمان صفویه و هنگام کنترل پرتغالیها بر خلیج فارس ساخته شده است. این قلعه از نظر تاریخی با قلعه پرتغالیهای هرمز و قشم همدوره است. قلعه پرتغالیهای لارک را از ملات ساروج، سنگهای مرجانی و دریایی ساختهاند. این قلعه بعد از قلعه جزیره هرمز، بزرگترین قلعه پرتغالیها در خلیج فارس به شمار میآید و بهدلیل ستونهای چوبی پابرجا مانده است.
سواحل جزیره لارک
اما جزیره لارک به لطف وجود سواحل مرجانی و کم رفتوآمد، دارای یکی از بکرترین و شفافترین آبهای خلیج فارس است. این سواحل از عمق ۲ تا ۳۳ متری، با شیب ملایم و با انواع موجودات زیبای دریایی همچون مرجانها، ماهیهای آکواریومی و شقایق دریایی، زیبایهای خاص خود را در اختیار بازدیدکنندگان و علاقهمندان قرار میدهد. همین دلایل باعث شدهاند که این جزیره به مکانی محبوب برای ورزشهای آبی و لذت از ساحل شنی تبدیل شود.
بهعلت وجود پلانکتونها در آبهای جزیره، شبها هنگام قدم زدن در آب یا برخورد موج دریا با ساحل میتوانید شاهد یکی از زیباترین جاذبههای ایران باشید. جالب است بدانید یکی از عکسهای منتخب سال ۲۰۱۵ در نشریه معروف نشنال جئوگرافی، عکسی است که توسط یک ایرانی به نام پویان شادپور از شبهای جزیره لارک گرفته شده بود.
البته باید گفت که این منظره همیشگی نیست، وقتی دریا آرام و بدون موج باشد، میتوان شاهد انعکاس نور فیتوپلانکتونها در آبهای ساحلی این جزیره بود. این پدیده شاید در طول یک ماه، اصلا رخ ندهد؛ ولی دفعات رخ دادن آن هم کم نیست. فیتوپلانکتون ها دستهای از آغازیان تولیدکننده هستند که خودپروردگی دارند و ۵۰ تا ۸۵ درصد اکسیژن دنیا را تولید میکنند. این موجودات ذرهبینی یکی از منابع تغذیهای آبزیان به حساب میآیند. اگر تعداد بسیار زیادی از این موجودات ریز در آب دورهم جمع شوند، ممکن است رنگ آب را سبز، آبی یا به رنگهای دیگر تبدیل کنند.
نظر شما