به گزارش سلام نو به نقل از هم میهن: روسها که طی یک تفاهم ۱۲۰میلیارد دلاری با ایران قرار بود در بالادست نفت و گاز سرمایهگذاری کنند، با پیشنهاد وسوسهانگیز عراق، ایران را ترک کردند و سرمایههای خود را به عراق بردند.
روسیه که گمان میکرد همه کشورها درهای خود را به روی آنها بستهاند؛ ایران را مقصدی مناسب و بکر میدید، ولی قراردادهای نفتی ایران بهگونهای بود که روسها را از ایران راند و امروز میبینیم که روسها در عراق سرمایهگذاری میکنند. امروز عراق مهد ورود چین، روسیه و همه شرکتهای اینترنشنال نفتی شده است.
از دو ماه گذشته که نسل جدید قراردادهای نفتی در عراق معرفی شد، سیلی از سرمایههای داخلی و خارجی به حوزه نفت این کشور وارد شدند. در قراردادهای جدید، عراق امتیاز ویژهای برای سرمایهگذاران در نظر گرفت و آن امتیاز، دادن مالکیت سهم تولیدشده نفت به سرمایهگذار بود.
چنین امتیازی برای شرکتهایی که در بازار بینالمللی نفت کار میکنند بسیار چشمگیر و جذاب است چراکه با این سهم میتوانند از طریق فروش و یا وثیقهگذاری، تامین مالیهای گسترده انجام دهند. عراق در ماههای گذشته نهتنها سرمایهگذاران خارجی ایران را از آنِ خود کرد، بلکه متخصصان نفتی و عملیاتی ایران را با پیشنهاد دستمزدی پنج تا ۱۰ برابر ایران جذب میکند.
مهاجرتی بزرگ در بخش صنعت نفت به عراق در جریان است و صنایع بالادستی ایران بیش از هر زمان دیگر در معرض از دست دادن سرمایه انسانیاش است. افزایش دستمزدها در نسل جدید قراردادهای نفتی عراق پیشبینی شده و به اندازهای افزایش یافته که امروز بالاترین دستمزدها در منطقه به عراق اختصاص دارد. عراق بیش از هر زمان دیگری روی میادین مشترک با ایران تمرکز کرده است.
عراق از سالهای قبل هم سرمایهگذاریهایی در میادین مشترک انجام داده اما امروز سرمایهگذاریهایش در این حوزه رونق بیشتری گرفته است. وقتی فعالیت یکی از طرفین در میادین مشترک افزایش مییابد، فشار در سمت دیگر افت میکند و نفت و گاز به سمت طرفی که در حال برداشت است؛ مهاجرت میکند. اما نگرانی فقط محدود به میادین مشترک نمیشود و در مورد میادین مستقل نیز نگرانیهای مشابهی وجود دارد. این نگرانی در مورد میادین مستقل وقتی بروز میکند که کشورهای دیگر سهم ما را از بازار جهانی نفت میگیرند. عراق هم با سرمایهگذاریهایی که در حوزه نفت انجام میدهد، در حال گرفتن سهم و درآمد بزرگی از ایران است. نکاتی که اشاره شد برشی کوتاه از دغدغههای الینا باقری، دبیرکل انجمن شرکتهای اکتشاف و تولید نفت است.
نظر شما