سلام نو _ سرویس گردشگری: باغ گیاهشناسی چابهار که با نامهای باغ ملی تیس و باغ گیاهشناسی تیس نیز شناخته میشود، از باغهای ایرانی منحصربهفرد و مکان های دیدنی چابهار به شمار میرود.
در فضایی به وسعت ۶ هکتار، این باغ حدود ۴۰۰۰ گونه متفاوت از گیاهان بومی و غیربومی را در خود جای میدهد که در میان آنها صدها گونه از گیاهان نادر، بومی و گیاهان در معرض خطر انقراض وجود دارد.
این باغ نقش مهمی در زمینههای گوناگون پژوهشی از جمله علوم گیاهی و باغبانی، آموزش عمومی و آشناسازی مردم با گیاهان و لزوم پاسداری از آنها داشته است.
باغ گیاه شناسی چابهار با مساحتی بسیار و گونههای گیاهی متنوع، پنجرهای به طبیعت سرسبز ایران است. در این باغ حدود ۴هزار گونه گیاهی کاشته شده است.
ناگفته پیداست تنوع این گیاهان، باغ چابهار را به یکی از مهمترین باغهای گیاه شناسی منطقه تبدیل میکند.
به هر کجای این باغ که نگاه کنید، جلوهای از هنرنمایی مادر طبیعت میبینید.
آشنایی با باغ گیاهشناسی چابهار
باغ گیاهشناسی چابهار از آن مکانهای دیدنی است که در سفر به این شهر حتما باید از آن دیدن کرد. این باغ در دهه ۱۳۴۰ و در زمینی با مساحت ۹ هکتار احداث شدهاست.
در این مجموعه، فضایی مشابه با باغ گلها در شهرهای دیگر نظیر اصفهان، تهران و شیراز اایجاد شدهاست تا برای دوستداران طبیعت این فرصت را فراهم کند تا در محیط مسرت بخشی پر از درختان و گلهای زیبا به گشت و گذار مشغول شوند و در حین لذت بردن از تماشای گونههای مختلف گیاهان اطلاعات مختصری درباره هر یک از آنها بدست بیاورند.
گفتنی است این مجموعه روی هم رفته دارای ۴۰۰۰ نوع گیاه مختلف است که برخی از آنها در زمره گونههای در حال انقراض قرار دارند و با همت مسئولان این مجموعه در حال تکثیر هستند.
ناگفته نماند که برخی حیوانات کوچک و جالب نیز در میان درختان این باغ به چشم میخورند که از میان آنها میتوان به سنجابها، مرغهای مینا و طوطیها اشاره کرد.
باغ گیاه شناسی که در چابهار ساخته شده، چیزی حدود ۶هزار هکتار وسعت دارد.
در این فضا گونههای گیاهی که در محیط باز رشد میکنند در کنار گونههای گیاهی گلخانهای نگهداری میشود. نظیر بسیاری از این گونههای گیاهی در منطقه پیدا نمیشود.
به همین دلیل گیاهشناسانی که به گونههای گیاهی در حال انقراض علاقهمند هستند، سراغ بسیاری از این گونهها را در این باغ گیاه شناسی میگیرند.
در کنار گیاهان بومی منطقه چابهار و نواحی اطراف آن، بسیاری از گونههای گیاهی این باغ از دیگر نواحی ایران و دنیا در آن قرار دارد.
ناگفته پیداست نگهداری چنین گیاهانی کار چندان سادهای نیست. برای حفظ این گونههای گیاهی از بهترین کارشناسان کشاورزی منطقه کمک گرفته شده است.
این شرایط باعث شده تا در کنار گردشگری در باغ، فرصتی برای همصحبتی با کارشناسان طرازاول کشاورزی پیدا کنید و دانستههای گلوگیاه خود را افزایش دهید.
چابهار از آن دسته مناطق گرم کشور است که تابستانهای سوزانی دارد.
از طرف دیگر از آنجایی که بهار، فصل رویش گیاهان است، باغ گیاه شناسی در این فصل از همیشه تماشاییتر است.
انصافاً باید اعتراف کرد پاییزها نیز این باغ زیباییهای خاصی دارد. با این حال زمستان در این باغ پرنده پر نمیزند و در کنار سرمای خشک چابهار، منظرهای چندان تماشایی هم ندارد.
پیشنهاد میکنیم اگر بهار یا پاییز راهی این باغ شدید، حتماً دوربین عکاسی یا گوشی هوشمند باکیفیتی همراه داشته باشید و عکسهای جانانهای بگیرید.
باغ گیاهشناسی چابهار کجاست
باغی که از آن صحبت میکنیم در روستایی از توابع چابهار با نام روستای تیس واقع شده است.
به همین دلیل نیز به این باغ، باغ ملی تیس نیز گفته میشود. روستای تیس، در منطقهای کوهپایهای در ۵کیلومتری شمالغربی چابهار قرار دارد.
و از جاهای دیدنی اطراف زاهدان به حساب میآید. تاریخچه این روستا به دوران هخامنشیان باز میگردد.
بر خلاف بیشتر جاهای چابهار که آبوهوای گرموخشکی دارد، تیس منطقهای سرسبز است.
رودخانهای با نام لاوری از میان این روستا میگذرد و خلیج چابهار نیز در قسمت غربی آن قرار دارد.
اطراف منطقه تیس با کوههای بلندی پوشیده شده است. تمامی این شرایط دستبهدست هم داده تا شرایط برای احداث یکی از زیباترین باغ های گیاه شناسی کشور مهیا شود.
باغهای گیاهشناسی، بهشت علاقهمندان گلوگیاه هستند.
با این حال باغ گیاه شناسی که در چابهار واقع شده، جاذبههای تماشایی برای دیگر گردشگران هم دارد.
جالب است بدانید این باغ یکی از قدیمی ترین باغ های گیاه شناسی کشور است. جالبتر اینکه این باغ زیر نظر دانشگاه بینالمللی چابهار اداره میشود.
به لطف این شرایط باغ گیاه شناسی به لحاظ علمی نیز سرآمد دیگر باغهای گیاهشناسی منطقه است. به این ویژگیها، قدمت باغ گیاه شناسی را هم اضافه کنید.
این باغ در دهه ۴۰ خورشیدی احداث شد و از آن زمان تاکنون در بهترین شرایط نگهداری میشود.
قدمت این باغ باعث شده تا در کنار گیاهان جدید، گونههای گیاهی بسیار قدیمی در این باغ خودنمایی کند.
برای رسیدن به باغ گیاه شناسی باید راه استان سیستان و بلوچستان را در پیش بگیرید و به طرف چابهار برانید.
سپس به جاده تیس بروید. در انتهای این جاده به روستای تیس میرسید. باغ گیاه شناسی فاصله چندانی با این روستا ندارد.
نشانی: استان سیستان و بلوچستان، ۵ کیلومتری شمال غرب چابهار، جاده تیس
نظر شما