سلام نو _ سرویس گردشگری: غار اشکفت سلمان را میتوان نام برد. غار اشکفت سلمان در فاصله ۳ کیلومتری شهر ایذه قرار دارد.
غار اشکفت سلمان غاری درون صخرهای طبیعی است که چشمهای با آب زلال و شیرین دارد که از درون غار کوچکتر و باریک دیگری بیرون میریزد.
در سمت راست و روبروی اشکفت سلمان، دو نیمرخ برجسته در دو سطح توخالی حکاکی شده مربع وجود دارد.
در شرق این دو نیمرخ، شکاف بزرگی وجود دارد که کوه بر فراز آن خمیده شده است و پناهگاهی را تشکیل داده است.
در زیر آن، روی سطح کوه، کتیبهای مستطیل شکل با خط میخی و چند نقش و نگار وجود دارد.
زیر این کتیبه که در سطح بالایی قرار دارد، کرسی یا تختی قرار دارد. این احتمال وجود دارد که این مکان نیز محلی برای انجام مراسم خاص در گذشته بوده است.
غار اشکفت سلمان؛ دیدنیترین غار خوزستان
در جنوب غربی شهرستان ایذه یکی از منحصر به فرد ترین بناهای تاریخی ایران یعنی غار اشکفت سلمان ایذه واقع شده است.
این بنا از جهات مختلفی برای باستان شناسان و البته گردشگران اهمیت دارد. به همین جهت است که هر ساله طیف زیادی از مردم برای بازدید از آن راهی ایذه میشوند.
این غار در سه کیلومتری ایذه و در انتهای یک دره واقع شده است.
در این ناحیه یک اتاقک در دل سنگهای طبیعی ایجاد شده که در ۲۷۰۰ سال پیش، یکی از مهمترین نیایشگاههای ایران بوده است.
بر اساس روایات مردم محلی، این غار محل نیایش سلمان فارسی قبل از مسلمان شدن او بوده است. به همین جهت بدان اشکفت سلمان هم گفته میشود. اما هیچ منبع تاریخی برای تایید این روایت وجود ندارد
در برخی متون تاریخی ذکر شده که این اشکفت، محل نیایش یکی از الهههای عیلامیان باستان یعنی تاریشا بوده و به همین جهت بدان غار تاریشا نیز گفته میشود.
غار اشکفت سلمان ایذه برای تمدنهای عیلامیان و هخامنشیان اهمیت بسیار زیادی داشته است.
در این محل سنگنوشتههای مهمی وجود دارد که نظر هر بینندهای را به سمت خود جلب میکند.
در واقع این محل جایی است که بزرگترین سنگنوشتههای ایلام نو در آن یافت شده و به همین جهت از لحاظ تاریخی هم اهمیت زیادی دارد.
دو سنگنوشته در بخش بیرونی بنا و دو سنگنوشته هم در بخش داخلی قرار دارد که همین مورد جذابیت آن را بیشتر میکند.
در بخش داخلی هم ساختاری به شکل سکو وجود دارد که در گذشته برای مراسمات دینی کاربرد داشته است.
وجود این ساختارهای تاریخی باعث شده است تا حضور در این محل احساس شگفت انگیزی را به بازدیدکنندگان بدهد.
البته افزون بر این موارد وجود پارکهای اطراف، ساختار صخرهای بینظیر، چشمه آب شیرین در داخل صخره، آبشار بالای صخره سبب شده است تا این غار بسیار شگفتانگیز و بینظیر باشد.
اشکفت کجاست
غار اشکفت سلمان ایذه مهمترین نیایشگاه هخامنشیان بوده که در شهر ایذه در استان خوزستان قرار دارد.
خط نوشته هایی میخی مربوط به دوره ایلام نو در این غارها کشف شده است؛ اشکفت سلیمان در جنوب ایذه قرار دارد و شامل نقش های برجسته ای از دوره ایلامیان و بقایای یک ساختمان متعلق به اتابکان نیز می شود.
غار اشکفت سلمان ایذه پرستشگاه تریشا که از خدایان ایلامی ها نیز بوده است. در منطقه ی شهر ایذه در خوزستان به غیر از سنگ نوشته ها، درون این غار چشمه های معدنی را هم در دل کوه های منطقه مشاهده خواهید کرد.
درون غار اشکفت سلمان ایذه چهار نقش برجسته وجود دارد که دو تای آن داخل غار و دو تای دیگر در خارج از غار وجود دارد.
بزرگ ترین نوشته خط میخی از دوره عیلامی در این غار وجود دارد که از زمان شاهک عیلامی، شاه بومی آیاپیر یا آیاتم، وجود دارد و همچنین برای نخستین بار حضور مصور زن دوشادوش مرد در نقش برجستههای این غار دیده شده است.
طبق گفته های قدیمی ها یکی از خدایان عیلامی به نام تریشا که برای پرستش به غار اشکفت سلمان ایذه می آمده و با خدای خود راز و نیاز می کرده است.
در این مکان به غیر از حکاکی یک غار و چشمه معدنی هم از دل کوه های بیرون زده و به زیبایی این منطقه در شهر ایذه افزوده است.
در منطقه غار اشکفت سلمان ایذه چهار نقش برجسته با تصاویری زیبا و جذاب از هانی که پادشاه محلی آیاپیر، شوترو وزیر وی و آمانتا زن هانی در ۲ نگارکند جداگانه دیده می شود که گویا سکونت و احترام و نیایش خانواده حکمرانی محلی نسبت به این معبد مقدس است.
از بین این چهار اثر دو مورد در داخل غار و دو مورد دیگر در خارج از غار قرار دارد که در این آثار برجسته حضور زن در کنار مرد را می توانید برای اولین مشاهده کنید و این نشان دهنده ی ارزش قائل شدن به زنان در آن زمان و نقش آن ها در جامعه و ایران باستان بوده است.
آدرس: ایران، استان خوزستان، ۳ کیلومتری جنوب غربی ایذه
نظر شما